Τι είπε η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στη Γερουσία για την Ελλάδα
09/07/2025
Τον ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα σταθερότητας, υπογράμμισε η προτεινόμενη πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Κίμπερλι Γκίλφοϊλ κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την επικύρωση του διορισμού της στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.
«Εάν επιβεβαιωθώ, δεσμεύομαι να αξιοποιήσω πλήρως αυτή την (επαγγελματική μου) εμπειρία στην Αθήνα. Είμαι έτοιμη να είμαι ένας ακούραστος υποστηρικτής των αμερικανικών συμφερόντων, ένας σταθερός εταίρος για τους Έλληνες συμμάχους μας και ένας περήφανος και πιστός εκπρόσωπος του προέδρου (Τραμπ) και του αμερικανικού λαού», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στην εισαγωγική της τοποθέτηση η κ. Γκίλφοϊλ υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο που επιτελεί η χώρα μας στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, κάνοντας ειδική αναφορά στους ισχυρισμούς αμυντικούς δεσμούς και στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πιο συνεπείς χώρες στην εκπλήρωση των συμμαχικών υποχρεώσεων, που αφορούν τους στόχους για τις αμυντικές δαπάνες.
Επίσης, υπογράμμισε την αναδυόμενη σημασία που έχει η Ελλάδα ως κρίσιμος ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, κάνοντας ειδική αναφορά στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, στον κάθετο διάδρομος της Αλεξανδρούπολης και στα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο και το Ισραήλ. Μεταξύ άλλων η 56χρονη Γκιλφοϊλ είπε:
«Τις τελευταίες δεκαετίες, η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε πυλώνα σταθερότητας σε μια περίπλοκη περιοχή και η δέσμευσή της στην κοινή μας ασφάλεια εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ. Κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των συμμάχων με τις υψηλότερες δαπάνες. Η Ελλάδα προβλέπεται να συνεχίσει να επενδύει το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα το 2025 και βρίσκεται σε τροχιά για να φτάσει το 5%, σύμφωνα με τη δέσμευση της συμμαχίας στη Χάγη.
»Αυτό δεν είναι απλώς θέμα στατιστικών στοιχείων. Είναι μια απτή επένδυση στη συλλογική μας ασφάλεια. Επιπλέον, ένα σημαντικό μέρος αυτών των δαπανών έχει κατευθυνθεί προς την απόκτηση αμερικανικής αμυντικής τεχνολογίας αιχμής, συμπεριλαμβανομένων των τρομερών μαχητικών αεροσκαφών F-35, των προηγμένων ελικοπτέρων Apache και Black Hawk και των σύγχρονων ναυτικών σκαφών. Επιπλέον, το προτεινόμενο κοινό έργο για τη συμπαραγωγή ναυτικών φρεγατών καταδεικνύει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της Ελλάδας στη στρατηγική αμυντική μας συνεργασία.
»Αυτές οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού ενισχύουν τις σημαντικές στρατιωτικές δυνατότητες της Ελλάδας, ενισχύουν την ανατολική πλευρά της συμμαχίας μας στο ΝΑΤΟ και δημιουργούν πολύτιμες ευκαιρίες για την αμερικανική βιομηχανία. Εάν επικυρωθώ, θα θέσω ως ύψιστη προτεραιότητα την περαιτέρω επιτάχυνση του αμυντικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη συνεργασία και τις συνέργειες μεταξύ των αμυντικών τομέων μας.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο στην ενεργειακή συνεργασία. Ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας στην Ελλάδα και η κατασκευή της πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης και αποθήκευσης στην Αλεξανδρούπολη επιτρέπουν στις ΗΠΑ να εξάγουν περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Ενώ το φυσικό αέριο των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει πλέον το 20% του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, από 2% πριν από πέντε χρόνια, υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για την πώληση περισσότερης αμερικανικής ενέργειας στην Ελλάδα και τους γείτονές της.
»Εάν επικυρωθεί ο διορισμός μου, θα εργαστώ για τον κάθετο διάδρομο μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Μολδαβίας, Ουκρανίας και Κεντρικής Ευρώπης, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να γίνει κόμβος αμερικανικού φυσικού αερίου για την περιοχή. Θα ενθαρρύνω επίσης την πρόοδο της Ελλάδας στην κατασκευή έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης με τους γείτονες της, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, οι οποίοι συμβάλλουν στην περιφερειακή ενεργειακή διαφοροποίηση και ασφάλεια.
»Οι οικονομικές ευκαιρίες παραμένουν κεντρικός πυλώνας της ισχυρής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας. Εάν επικυρωθώ, θα υπηρετήσω, ως ένας στρατηγικός εταίρος, στην προώθηση των εμπορικών και επενδυτικών συμφερόντων των ΗΠΑ, βασιζόμενη σε επιτυχημένες προσπάθειες για την επέκταση των ευκαιριών για τις αμερικανικές εταιρείες σε βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας, της ενέργειας, της ναυτιλίας, των υποδομών, της τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, των φαρμακευτικών προϊόντων, της φιλοξενίας και της γεωργίας.
Θα επιδιώξω, επίσης, ενεργά τρόπους για την ενθάρρυνση και τη διευκόλυνση των ελληνικών επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, προωθώντας μια πιο ισορροπημένη, ανθεκτική και αμοιβαία επωφελή οικονομική συνεργασία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ