Τι είπε ο Χαρδαλιάς για τον ιερέα με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Τι είπε ο Χαρδαλιάς για τον ιερέα με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Έκτακτη σύσκεψη μετά την ανίχνευση του στελέχους της νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης  πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, στη Θεσσαλονίκη, υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα. Η σύσκεψη έγινε εκεί επειδή το ανησυχητικό κρούσμα σημειώθηκε σε ιερέα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ Μπάμπης Στεργιάδης, ο λοιμωξιολόγος του ΑΧΕΠΑ και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Σίμος Μεταλλίδης, ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός.

Σε δηλώσεις του με το πέρας της σύσκεψης ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «η πρώτη ανίχνευση του νοτιοαφρικανικού στελέχους σημειώθηκε στην Θεσσαλονίκη. Δεν συντρέχει λόγος πανικού. Χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα. Αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας και όχι ενδοεκκλησιαστική διασπορά. Σε κάθε περίπτωση με την εξαίρετη συνεργασία της Μητρόπολης και των ανθρώπων των ενοριών που εμπλέκονται προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους, με μοριακούς ελέγχους και rapid test στην ευρύτερη περιοχή, ακολουθούμε το μονοπάτι των επαφών», είπε ο υφυπουργός.

Ψάχνουμε να βρούμε τον αρχικό φορέα

«Δεν γνωρίζουμε από που προήλθε. Γι αυτό γίνεται ιχνηλάτηση, για να μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε κάποια πράγματα. Έχουμε ενδείξεις και θα πάρουμε τα μέτρα που χρειάζεται. Το γεγονός δεν θα επηρεάσει τους εμβολιασμούς. Προχωράμε με βάση το σχέδιο μας», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, θα γίνουν μια σειρά από ενέργειες το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να μπορέσει να εντοπιστεί αν υπάρχει και άλλο κρούσμα.

O περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί .

«Πρέπει να ανταποκριθούμε και σε αυτήν την πρόκληση. Για μια ακόμη φορά πρέπει να αντιληφθούμε την κρισιμότητα των καταστάσεων. Κάνουμε όλοι μια προσπάθεια να πάρει μπρος η οικονομία μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να μας οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Γιατί αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα πρέπει πάλι να ληφθούν μέτρα»

Οι πολιτικοί φορούσαν δύο μάσκες, μια FFP2 και από πάνω υφασμάτινη, καθώς η βρετανική μετάλλαξη, αλλά και η νοτιοαφρικανική, μεταδίδονται πιο εύκολα. Επειδή τα εμβόλια δεν “πιάνουν” επαρκώς την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, καταβάλλεται προσπάθεια να ελεγχθεί το κρούσμα και να μπουν σε καραντίνα τυχόν επαφές. Στις ΗΠΑ συνιστούν επίσης τις δύο μάσκες. Στην Αυστρία,στη Γερμανία και στην Γαλλία εισηγούνται πλέον μόνον μάσκες FFP2.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι