Τι είπε ο υπουργός Εξωτερικών μετά την συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογο του

Τι είπε ο υπουργός Εξωτερικών μετά την συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογο του

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην πολιτική λύση του Μεσανατολικού αλλά και στην αντιμετώπιση του προβλήματος στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry στο Κάιρο, προέβη σε δηλώσεις όπου εξήρε τη συνεργασία των δύο χωρών σε πολλούς τομείς.

«Η στρατηγική μας συνεργασία εδράζεται σε ιστορικούς δεσμούς», είπε απευθυνόμενος στον ομόλογό του.« Είμαστε δυο πυλώνες σταθερότητας στη ρευστή περιοχή μας. Μοιραζόμαστε μια κοινή αντίληψη και είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τις πολυδιάστατες προκλήσεις της εποχής και περιοχής μας. Το ίδιο ισχύει αναφορικά με την Κύπρο, με την οποία διατηρούμε μια συμπαγή τριμερή συνεργασία.  Είναι κατανοητό πως ο κύριος λόγος της σημερινής μου επίσκεψης είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

»Προσπαθούμε να προωθήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα από κοινού. Κατανοούμε πως πρόκειται για μία ιδιαίτερα ευαίσθητη κατάσταση και πρέπει να δράσουμε άμεσα. Η Ελλάδα ανησυχεί βαθύτατα για την κρίσιμη κατάσταση στη Γάζα και την αυξανόμενη ένταση στη Δυτική Όχθη, την πιθανότητα διάχυσης της κρίσης στο Λίβανο και την Ερυθρά Θάλασσα», είπε ο Έλληνας υπουργός.

«Ειδικά όσον αφορά την Ερυθρά Θάλασσα», προσέθεσε, «θα ήθελα να επισημάνω πως η Ελλάδα, ως χώρα με τη μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως, και η Αίγυπτος που ελέγχει το γεωστρατηγικό σημείο σύνδεσης μεταξύ Μεσογείου και Ερυθράς Θάλασσας, έχουν κοινό συμφέρον να επιβάλουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα ως αξιόπιστος στρατηγικός σύμμαχος όλων των αραβικών εθνών και ιδίως της Αιγύπτου, κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει μία κλιμάκωση και να βρεθεί πραγματικά μία λύση στο έντονο αυτό πρόβλημα.

»Προς τούτο, ταξίδεψα στην περιοχή και συζήτησα με όλα τα μέρη. Βρισκόμουν σε διαρκή επικοινωνία με τον Υπουργό Shoukry, με τον οποίο εργάζομαι στενά για να συντονίσουμε τη δράση μας. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις πρωτοβουλίες του Καΐρου για την εξεύρεση λύσεων και για την πρότασή του επίλυσης της ανθρωπιστικής κρίσης και της δημιουργίας μίας βιώσιμης κατάστασης για την επόμενη μέρα. Πράγματι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και ο υψηλός αριθμός απωλειών απαιτούν την ανάληψη άμεσης δράσης. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλαν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

»Η χθεσινή είδηση σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την παράδοση περισσότερων φαρμάκων και ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Ωστόσο, δεν είναι αρκετό. Πρέπει να κάνουμε περαιτέρω βήματα, τα οποία θα περιλαμβάνουν την παροχή βασικών αγαθών για αυτούς που το έχουν ανάγκη, όπως και βασικές υποδομές για τον τοπικό πληθυσμό.

»Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα λάβει χώρα κανένας εκτοπισμός και ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν στις πατρίδες τους υπό καθεστώς ειρήνης και ευημερίας, χωρίς τον φόβο της επίθεσης και της τρομοκρατίας. Προς τον σκοπό αυτό πρέπει να υπάρξει ένα λεπτομερές σχέδιο στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών βάσει της λύσης των δύο κρατών. Θα εργαστούμε σκληρά από κοινού προς αυτή την κατεύθυνση.

»Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, δεδομένης της τρέχουσας αστάθειας, πιστεύω ακράδαντα ότι η διμερής πολιτική και οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου, σε συνδυασμό με το κοινό μας όραμα για περιφερειακή ειρήνη, ανάπτυξη και ευημερία, θα πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για τους άλλους. Υπουργέ Shoukry, Αγαπητέ Sameh, σας ευχαριστώ και πάλι για τη θερμή φιλοξενία και τη γενναιόδωρη υποδοχή σας εδώ στην Αίγυπτο».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Γεραπετρίτη, είδαμε χθες ότι ελληνόκτητο τάνκερ δέχθηκε επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα. Ανησυχείτε για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, και τι πρέπει να γίνει από τους Δυτικούς συμμάχους για να προστατευθεί η περιοχή;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Μας ανησυχεί πολύ η κατάσταση γενικά. Ανησυχούμε για τη διάχυση της κρίσης στο νότιο Ισραήλ, στον Λίβανο, στη Δυτική Όχθη και, βέβαια, στην Ερυθρά Θάλασσα. Ειδικά για την Ερυθρά Θάλασσα υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία, διότι επηρεάζεται άμεσα, η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, η οποία είναι υψίστης σημασίας για τη διεξαγωγή του διεθνούς εμπορίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι.

»Όπως γνωρίζετε, σχηματίζεται επιτόπου task force για την αποτροπή εχθροπραξιών και επιθέσεων κατά του εμπορικού στόλου, οι οποίες είναι απαράδεκτες και αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Προφανώς, δεν υποστηρίζουμε καμία μορφή επιθετικότητας και εχθρότητας.

»Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν δίαυλο διαλόγου για να αποτρέψουμε όλες αυτές τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, μαζί με τους συμμάχους μας και ιδίως με την Αίγυπτο, η οποία είναι το κύριο ενδιαφερόμενο μέρος λόγω της Διώρυγας του Σουέζ. Πιστεύω ότι πρέπει να συνεργασθούμε γιατί όλοι συνειδητοποιούμε ποιες θα μπορούσαν να είναι όχι μόνο οι ανθρωπιστικές αλλά και οι οικονομικές συνέπειες, σε περίπτωση ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα.

»Αυτό θα είχε περιφερειακές και παγκόσμιες επιπτώσεις. Πιστεύω, λοιπόν, ότι χρειαζόμαστε μία πολύ ισχυρή συνεργασία εθνών για να συζητήσουμε για την κατάσταση. Όπως γνωρίζετε, έχει υπάρξει σχετικό Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Πρέπει να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη διεξαγωγή του εμπορίου, προκειμένου να προστατεύσουμε το παγκόσμιο εμπόριο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx