Τι είπε ο νέος ισχυρός άνδρας της Συρίας για Ρωσία, Ιράν και Ισραήλ
14/12/2024Ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Hayat Tahrir al-Sham (HTS), η οποία πρωτοστάτησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, δηλώνει στην πρώτη του συνέντευξη προς τον αντιπολιτευόμενο τον Άσαντ τηλεοπτικό σταθμό της Συρίας, ότι «το Ισραήλ δεν έχει καμία δικαιολογία να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στη Συρία».
Η δήλωση αυτή έγινε επειδή οι πρόσφατες επιθέσεις των IDF στο συριακό έδαφος έχουν ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές και απειλούν με αδικαιολόγητη κλιμάκωση στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης εκστρατείας αεροπορικών βομβαρδισμών την περασμένη εβδομάδα, οι IDF έπληξαν περισσότερους από 350 στόχους στη Συρία για να εξουδετερώσουν στρατηγικά αποθέματα όπλων στη Συρία, με την αιτιολογία ότι θέλουν να αποτρέψουν τον προηγμένο οπλισμό του κράτους «να πέσει σε λάθος χέρια».
Ο Τζολάνι, χωρίς να αναφέρει ρητά το Ισραήλ, είπε ότι υπό την ηγεσία του, η Συρία δεν θα επιτεθεί στο εβραϊκό κράτος. «Σε αυτό το στάδιο η Συρία δεν θα παρασυρθεί σε συγκρούσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω καταστροφές. Ο λαός μας έχει εξοντωθεί μετά από τόσους αγώνες και δεν επιδιώκει νέες συγκρούσεις. Κύρια προτεραιότητα μας θα είναι η ανοικοδόμηση και η σταθερότητα. Η παρουσία του Ιράν στη Συρία αποτελεί πάντως μεγάλο κίνδυνο για την ίδια τη Συρία, τις γειτονικές χώρες και τον Κόλπο. Καταφέραμε να δώσουμε τέλος στην ιρανική παρουσία στη Συρία, αλλά δεν είμαστε εχθροί του ιρανικού λαού», είπε σύμφωνα με τη Jerusalem Post. Ο ίδιος, ανέφερε πως «θα δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στη Ρωσία να αναδιατάξει τις σχέσεις της με τη Συρία», προφανώς σε αντιδιαστολή προς το Ιράν, προς το οποίο δεν δίνει καμία ευκαιρία, αλλά και για το οποίο ειπε ότι «ναι μεν δεν θέλαμε να είναι στη χώρα και να δημιουργεί προβλήματα, αλλά δεν τρέφουμε προς αυτό καμία εχθρότητα». Για το Ισραήλ είπε ότι «αφου αποκοπήκαμε από το Ιράν, δεν έχει πια δικαιολογίες το Ισραήλ για επιθέσεις».
Σύμφωνα με την Jerusalem Post κάλεσε την διεθνή κοινότητα να αναλάβει την ευθύνη να αποτρέψει τυχόν κλιμάκωση και να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία της Συρίας, και τόνισε ότι «οι διπλωματικές λύσεις είναι ο μονος τρόπος να εξασφαλιστεί η σταθερότητα και η ασφάλεια, μακριά από πολεμικές περιπέτειες». Για τη Ρωσία είπε ότι «ναι μεν είναι υπεύθυνη γιατί η αεροπορία της στοχοποίησε πολίτες της Συρίας στον εμφύλιο, αλλά η επανάσταση είναι μια ευκαιρία να επανεξετασθούν οι σχέσεις Ρωσίας-Συρίας με μια οπτική που να εξυπηρετεί τα αμοιβαία συμφέροντα».
Πριν από μια εβδομάδα στο CNN είχε πει ότι δεν ειναι βάρβαρη η οργάνωση του και εξέφρασε την επιθυμία να εγκαταλείψουν οι ξένες δυνάμεις τη Συρία. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυνάμεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ιράν, καθώς και Ιρανοί πράκτορες, στη χώρα. Πιστεύω ότι μόλις πέσει αυτό το καθεστώς, το πρόβλημα θα λυθεί και δεν θα χρειαστεί να παραμείνουν ξένες δυνάμεις στη Συρία», είχε πει προ επτά ημερών.
Η Ρωσία
Στο μεταξύ, σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ρωσία αποσύρει το στρατιωτικό προσωπικό της από την πρώτη γραμμή στη βόρεια Συρία, αλλά και από θέσεις στα Βουνά των Αλεβιτών, αλλά δεν εγκαταλείπει τις δύο βάσεις της στη χώρα, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις αξιωματούχοι της Συρίας. Πηγές του συριακού στρατού, αλλά και των υπηρεσιών ασφάλειας που έχουν επικοινωνία με τους Ρώσους, δήλωσαν στο Reuters, ότι η Ρωσία αποσύρει τις δυνάμεις της από τις πρώτες γραμμές, όπως επίσης, αποσύρει βαρύ εξοπλισμό, αλλά και φυγαδεύει υψηλόβαθμους αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων της Συρίας.
Ωστόσο, οι πηγές που μίλησαν ανώνυμα, με δεδομένο τον ευαίσθητο χαρακτήρα της κατάστασης, τόνισαν ότι η Ρωσία δεν αποσύρεται από τις δύο κύριες στρατιωτικές βάσεις της και «επί του παρόντος, δεν σκοπεύει να τις εγκαταλείψει».
Μέρος του εξοπλισμού μεταφέρεται πίσω στη Μόσχα, όπως και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού του Άσαντ, με σκοπό στη φάση αυτή, την ανασυγκρότηση, ανάλογα με τις εξελίξεις στο συριακό έδαφος, δήλωσε στο Reuters, ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός του συριακού στρατού που έχει επικοινωνία με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Στις περιοχές από όπου αποσύρονται οι ρωσικές δυνάμεις, όπως το Κομπάνι στη βόρεια Συρία, σπεύδουν ήδη αμερικανικές δυνάμεις. Βίντεο από το Αΐν αλ-Αράμπ (γνωστό περισσότερο με το κουρδικό όνομα Κομπάνι) δείχνει πομπή αμερικανικών θωρακισμένων οχημάτων και αμερικανικών στρατιωτικών SUV να μπαίνουν σε βάση που μέχρι πρότινος κατείχαν Ρώσοι.
Οι ΗΠΑ
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σημείωσε πως έχει δημιουργηθεί «άμεση επαφή με τη Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ». Όπως είπε ο Άντονι Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συναντήσεις που ειχε στην Ιορδανία, «ήρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», εντούτοις δεν έδωσε καμία άλλη πληροφορία. Όταν ρωτήθηκε εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μια απευθείας σύνδεση, απάντησε: “Άμεση επαφή, ναι”. Η Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, τρομοκρατική.
Ο Μπλίνκεν διευκρίνισε ότι αυτή η επαφή ήταν κυρίως μέρος των προσπαθειών για τον εντοπισμό του Όστιν Τάις, ενός Αμερικανού δημοσιογράφου που απήχθη το 2012 κατά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. «Έχουμε επιμείνει προς όλες τις πλευρές ότι ήρθαμε σε επαφή γιατί είναι σημαντικό να βρούμε τον Όστιν Τάις και τον φέρουμε στην πατρίδα και στην οικογένειά του», είπε.
Η HTS, υπό τον Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, ισχυρίζεται ότι έχει έρθει σε ρήξη με τον τζιχαντισμό, αλλά συνεχίζει να χαρακτηρίζεται “τρομοκρατική οργάνωση” από πολλές δυτικές πρωτεύουσες και την Ουάσινγκτον και έχει διαπράξει πολλά εγκλήματα. Ελάχιστοι είναι αυτοί που περιμένουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρουν γρήγορα τον χαρακτηρισμό της “τρομοκρατικής” οργάνωσης.
Ο Μπλίνκεν ολοκληρώνει την περιφερειακή περιοδεία που τον οδήγησε στην Τουρκία, την Ιορδανία και το Ιράκ, τρεις χώρες γειτονικές με τη Συρία, κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησε για την κατάσταση στη χώρα αυτή μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ. Στην Άκαμπα, ο Μπλίνκεν συμμετείχε σε συζητήσεις μαζί με Άραβες, Ευρωπαίους και Τούρκους διπλωμάτες, καθώς η Τουρκία είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές της HTS.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι συζητήσεις θα καταλήξουν σε κοινή δήλωση λέγοντας: «Συμφωνήσαμε ότι η διαδικασία της μετάβασης πρέπει να γίνει υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο των ίδιων των Σύρων και να καταλήξει σε μια συμπεριληπτική και αντιπροσωπευτική κυβέρνηση. Τα δικαιώματα όλων των Σύρων, συμπεριλαμβανομένων αυτών των μειονοτήτων και των γυναικών, πρέπει να γίνονται σεβαστά. Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να φτάσει στους ανθρώπους που τη χρειάζονται», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ