Τι είπε ο Πούτιν για την επίθεση – Φωτογραφίες συλληφθέντων

Τι είπε ο Πούτιν για την επίθεση – Φωτογραφίες συλληφθέντων

Σε διάγγελμά του ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είπε ότι συλλυπάται τις οικογένειες των νεκρών και ότι οι δράστες καθώς και οι καθοδηγητές τους και όσοι σχεδίασαν «αυτό το βάρβαρο έγκλημα», θα τιμωρηθούν δίκαια και παραδειγματικά.

Στο διαρκείας πέντε λεπτών διάγγελμά του ο Πούτιν, ο οποίος ενημερωνόταν από την πρώτη στιγμή για τα πάντα, αλλά ήθελε να μιλήσει όταν θα είχε πλήρη εικόνα, μίλησε από τηλεοράσεως στις 15.30 (ώρα Μόσχας) και άφησε υπονοούμενα για την Ουκρανία.

Είπε αναλυτικά τα εξής: «Αγαπητοί πολίτες της Ρωσίας, σας απευθύνομαι για αυτή την αιματηρή, βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια, τα θύματα της οποίας ήταν δεκάδες ειρηνικοί, αθώοι συμπατριώτες μας, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, εφήβων, γυναικών. Όσοι είναι σε σοβαρή κατάσταση, οι γιατροί παλεύουν τώρα να τους σώσουν. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό έως και αδύνατο για να διαφυλάξουν τη ζωή και την υγεία όλων των τραυματιών. Ιδιαίτερα λόγια ευγνωμοσύνης προς τα πληρώματα ασθενοφόρων και ασθενοφόρων, τους στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων, πυροσβέστες, διασώστες που έκαναν τα πάντα για να σώσουν ανθρώπινες ζωές ανθρώπων, να τους απομακρύνουν κάτω από τη φωτιά και τον καπνό, ώστε να αποφευχθούν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες.

»Δεν μπορώ να  μην αναφέρω την βοήθεια που παρειχαν απλοί πολίτες από τα πρώτα λεπτά μετά την τραγωδία. Δεν έμειναν αμέτοχοι και αδιάφοροι και μαζί με γιατρούς και αξιωματικούς ασφαλείας παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και μετέφεραν θύματα στα νοσοκομεία. Θα παρέχουμε την απαραίτητη βοήθεια σε όλες τις οικογένειες των οποίων η ζωή έχει υποστεί τρομερό πλήγμα, σε τραυματίες και συγγενείς τραυματιών. Εκφράζω τα βαθιά, ειλικρινή μου συλλυπητήρια σε όλους όσους έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Μαζί σας πενθεί όλη η χώρα, ολόκληρος ο λαός μας. Κηρύσσω την 24η Μαρτίου ημέρα εθνικού πένθους.

»Στην περιοχή της Μόσχας, αλλά και σε όλη τη χώρα, έχουν ληφθεί πλέον πρόσθετα αντιτρομοκρατικά μέτρα και μέτρα κατά δολιοφθορών.  Καλώ να δείξετε κατανόηση. Το κύριο μέλημά μας τώρα είναι να αποτρέψουμε αυτούς που βρίσκονται πίσω από αυτό το λουτρό αίματος από το να διαπράξουν ένα νέο έγκλημα. Όσον αφορά στη διερεύνηση του τωρινού εγκλήματος και τα αποτελέσματα των επιχειρησιακών ανακριτικών ενεργειών, προς το παρόν μπορούν να ειπωθούν τα εξής:

»Εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν και οι τέσσερις φυσικοί αυτουργοί της τρομοκρατικής επίθεσης, όλοι όσοι πυροβόλησαν και σκότωσαν ανθρώπους. Προσπάθησαν να κρυφτούν και κινήθηκαν προς την Ουκρανία, όπου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που συγκεντρώσαμε, τους είχε ετοιμάσει προκειμένου να περάσουν τα σύνορά μας “παράθυρο” διαφυγής η ουκρανική πλευρά.

»Συνολικά συνελήφθησαν ένδεκα άτομα. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου εργάζονται για να εντοπίσουν και να αποκαλύψουν όλο το δίκτυο των συνεργών των συλληφθέντων: αυτούς που τους παρείχαν μεταφορά, που τους περιέγραψαν οδούς διαφυγής από τον τόπο του εγκλήματος, που ετοίμασαν κρυψώνες για τα όπλα και πυρομαχικά.

»Επαναλαμβάνω, οι ανακριτικές και οι αρχές επιβολής του νόμου θα κάνουν τα πάντα για να διαπιστωθούν όλες οι λεπτομέρειες του εγκλήματος. Αλλά είναι ήδη προφανές ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι όχι απλώς με μια προσεκτικά σχεδιασμένη, κυνική τρομοκρατική επίθεση, αλλά με μια προμελετημένη και οργανωμένη μαζική δολοφονία ειρηνικών, ανυπεράσπιστων ανθρώπων.

»Οι εγκληματίες ξεκίνησαν ήρεμα και σκόπιμα να σκοτώσουν, να πυροβολήσουν τους πολίτες μας, τα παιδιά μας. Ακριβώς όπως οι Ναζί έκαναν κάποτε σφαγές, έτσι κι αυτοί τώρα αποφάσισαν να οργανώσουν μια παράσταση, μια αιματηρή πράξη εκφοβισμού. Όλοι οι δράστες, οι διοργανωτές και οι συνεργοί του εγκλήματος θα υποστούν δίκαιη και αναπόφευκτη τιμωρία. Όποιοι κι αν είναι, όποιοι κι αν τους καθοδηγούν. Επαναλαμβάνω, θα εντοπίσουμε και θα τιμωρήσουμε όλους όσους στέκονται πίσω από τους τρομοκράτες, που προετοίμασαν αυτήν την θηριωδία, αυτήν την επίθεση στη Ρωσία, στον λαό μας.

»Γνωρίζουμε ποια είναι η απειλή της τρομοκρατίας. Βασιζόμαστε εδώ στην συνεργασία με όλα τα κράτη που συμμερίζονται ειλικρινά τον πόνο μας και είναι έτοιμα στην πράξη να ενώσουν πραγματικά τις δυνάμεις τους στον αγώνα ενάντια σε έναν κοινό εχθρό – τη διεθνή τρομοκρατία σε όλες τις εκφάνσεις της. Τρομοκράτες, δολοφόνοι, μη άνθρωποι που δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν πατρίδα, αντιμετωπίζουν την μοίρα της ανταπόδοσης και της λήθης. Δεν έχουν μέλλον. Κοινό μας καθήκον τώρα: οι σύντροφοί μας στο μέτωπο, όλοι οι πολίτες της χώρας,  να είμαστε μαζί ενωμένοι σαν γροθιά στις τάξεις μας. Η πατρίδα μας έχει περάσει και αντέξει σε εξαιρετικά μεγάλες δοκιμασίες πάνω από μία φορά το παρελθόν. Το ίδιο θα κάνει και τώρα».

Τέσσερις από τους δράστες

Οι τέσσερις συλληφθέντες ως φυσικοί αυτουργοί για τους πυροβολισμούς, σύμφωνα με ρωσικά μέσα είναι όλοι από το Τατζικιστάν. Πρόκειται για τους Μακχμαντρασούλ Νασριντίνοφ, 37 ετών, τον Ριβοζίντιν Ισμόνοφ, 51 ετών, τον Σοχιντζόν Σαφολζόντα, 21 ετών και τον Ρουστάμ Ναζάροφ, 29 ετών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι