Τί είπε ο πρωθυπουργός για την ακρίβεια

Τί είπε ο πρωθυπουργός για την ακρίβεια

Το σκέλος της συνέντευξης Μητσοτάκη στον ALPHA για την οικονομία και την εσωτερική επικαιρότητα (σε ξεχωριστό θέμα οι αναφορές του στα ελληνοτουρκικά).

Αναφερόμενος στην ακρίβεια, ο πρωθυπουργός την χαρακτήρισε «πραγματικό πρόβλημα» όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. «Δεν είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια, αλλά μας βρίσκει σε μια στιγμή που η χώρα βγαίνει από μια βαθιά κρίση. Περάσαμε μια δεκαετία που απωλέσαμε το 25% το πλούτου μας.

Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται πρωτίστως με σταθερές αυξήσεις στο εισόδημα και υλοποιούμε μια πολιτική αύξησης των μισθών και σήμερα ο μέσος μισθός ξεπέρασε τα 1200 ευρώ. Η τιμή ενέργειας έχει μειωθεί, και μόνο στα σούπερ μάρκετ υπάρχει η ακρίβεια» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε στο e-katanalotis χαρακτηρίζοντας του εργαλείο σύγκρισης τιμών που δίνει ευκαιρία σύγκρισης και αναγκάζει τα σούπερ μάρκετ να μπουν σε ανταγωνισμό τιμών.

Εκτίμησε ότι πλησιάζουμε το τέλος του έντονου πληθωρισμού, κι όταν οι τιμές αρχίζουν να υποχωρούν «που έχουν ήδη αρχίσει» όπως είπε, θα πρέπει να τις συγκρίνουμε με τις μόνιμες αυξήσεις μισθών. Επανέλαβε επίσης ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης είναι η στήριξη των οικογενειών κυρίως αυτών που έχουν παιδιά.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι κάθε φορά που δίνει συνέντευξη ο αρχηγός του «ξοδεύει δεκάδες δισ. ευρώ στα μέτρα που προτείνει». Είπε ότι στοιχίζει 2,3 δισ. Ευρώ η πρόταση για μηδενισμό του ΦΠΑ στα είδη βασικής ανάγκης και -όπως είπε- είναι αμφίβολο εάν θα είχε αποτέλεσμα στο ράφι γιατί δοκιμάστηκε και απέτυχε από άλλες χώρες.

«Δεν υπάρχει περίπτωση εγώ και η κυβέρνηση να διακινδυνεύσουμε τη οικονομική σταθερότητα της χώρας. Η ελληνική οικονομία δεν αντέχει τις οικονομικές προτάσεις της αντιπολίτευσης» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έκανε μια μεγάλη προσπάθεια με πολιτικό κόστος με τα POS, για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, οποία μειώθηκε σήμερα-όπως είπε- και στηρίζονται τα δημόσια έσοδα.

«Η πολιτική μας από το 2019 είναι πολιτική μείωσης φόρων, μείωσης επιβάρυνσης της μεσαίας τάξης. Είναι οικονομικά ορθή και κοινωνικά δίκαιη η πολιτική μας και μας δικαιώνει. Υπάρχει προοδευτικότητα φορολογικής κλίμακας που είναι δίκαιη» είπε και προσέθεσε ότι εάν βρεθεί δημοσιονομικός χώρος και η οικονομία αποδίδει δεν θα κατευθυνθούν στον 13ο μισθό αλλά «ο στόχος μας η μείωση εργοδοτικών εισφορών».

Αναφερόμενος στο πρόβλημα εξεύρεσης εργαζόμενων στον τομέα του τουρισμού, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι «πριν από 5 χρόνια οι πολίτες μας προσέγγιζαν και έλεγαν βρείτε μας δουλειά, ενώ σήμερα οι εργοδότες μας λένε βρείτε μας εργαζόμενους. Είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της οικονομικής μας πολιτική αυτό, μειώσαμε την ανεργία στο 8% η οποία όσο μειώνεται τόσο αυξάνεται η δύναμη του εργαζόμενου» σημείωσε.

Κάλεσε τους επιχειρηματίες να βάλουν το χέρι στην τσέπη όπως είπε και να πληρώσουν καλύτερους μισθούς στους εργαζόμενους για να μην έχουν πρόβλημα στελέχωσης, ενώ είπε επίσης ότι οι νέοι σήμερα δεν βρίσκουν ελκυστική την εργασία σε ένα χωράφι πχ γι αυτό αναζητά η χώρα μας μέσω συμφωνιών νόμιμους μετανάστες για τέτοιες δουλειές.

“Στον τουρισμό μπορούν να πληρώσουν περισσότερο οι εργοδότες και τότε θα βρουν εργαζόμενους” είπε.

Απαντώντας στο ερώτημα «πόσο μεγάλο ποσοστό πρέπει να πάρει ο Μητσοτάκης για να αλλάξει όλα;» ο πρωθυπουργός είπε ότι το 41% είναι ένα ποσοστό ευθύνης για τον ίδιο και μια ισχυρή εντολή να κάνει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις τις οποίες δεσμεύτηκε ότι θα κάνει.

«Θέλουμε μια τετραετία για να κάνουμε τις αλλαγές το ποσοστό όμως μου δίνει εντολή να προχωρήσω σε δύσκολες αλλαγές χωρίς να λάβω υπόψη μου το κόστος. Να κάνω πράξη όσα υποσχέθηκα προεκλογικά» είπε.

Αναφερόμενος στη δημόσια υγεία είπε ότι γίνεται δουλειά αλλά θέλει χρόνο για να αποδώσει, και ανέφερε ως παράδειγμα την δημιουργία κέντρου υγείας στα Ψαρά με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Για τις προσλήψεις στην υγεία είπε ότι έχουν προγραμματιστεί αλλά το ΑΣΕΠ μπορεί να λειτουργεί με διαφάνεια αλλά λειτουργεί και με πολύ αργούς ρυθμούς.

Για τις ευρωεκλογές είπε ότι είναι κρίσιμες γιατί η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη και η ΝΔ ισχυρή, γιατί π.χ. εάν η χώρα μας δεν είναι ισχυρή, δεν θα διεκδικήσει όσα θα ήθελε από το ταμείο Ανάκαμψης.

Προσέθεσε ότι θα απαντηθούν τώρα από την Ευρώπη θέματα όπως το ενιαίο αμυντικό ταμείο, αν δηλαδή θα αποκτήσει η ΕΕ π.χ. αντιπυραυλική ομπρέλα, ενώ οι αποφάσεις που θα ληφθούν αφορούν τη ζωή όλων μας, και η συμμετοχή έχει μεγάλη σημασία για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι λέει στον κόσμο να στείλει μήνυμα για να πέσει το ποσοστό της κυβέρνησης και ουσιαστικά-είπε ο πρωθυπουργός- λέει «μην αφήστε την κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Αυτό λέει».

Σημείωσε ότι η τακτική της αντιπολίτευσης «μας πάει χρόνια πίσω στους αγανακτισμένους» και προσέθεσε ότι ο ίδιος δεν θα ακολουθήσει.

«Δεν θα γυρίσουμε στο επίπεδο τοξικότητας του ΄12 και του ΄15 δεν μας αξίζει. Δυσκολεύομαι να αναζητήσω το πολιτικό περιεχόμενο του ΣΥΡΙΖΑ γιατί κινούμαστε σε ένα επίπεδο τοξικότητας με ένα απλοϊκό λόγο, δεν μπορώ να βρω πολιτικό πρόσημο, είναι ένας πολύ απολιτίκ τοξικός λαϊκισμός που απευθύνεται σε θυμωμένους.

Δεν με αφορά, δεν θα αναλώσω ενέργεια στο να απαντώ σε αυτού του είδους τις επιθέσεις. Θέλω να μιλήσω για τη σημασία των ευρωεκλογών να κάνω την αυτοκριτική μου και να κοιτάζω μπροστά» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Σημείωσε πως οι προβεβλημένοι και αναγνωρίσιμοι υποψήφιοι μπορούν να είναι χρήσιμοι στην ευρωβουλή και είπε ότι θα αξιολογούνται οι ευρωβουλευτές και το έργο τους.

Για την αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου, είπε ότι «εμείς έχουμε συγκεκριμένο ιστορικό και μακάρι να ακολουθούσαν και οι άλλοι» ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν βρήκε ως κυβέρνηση αίθουσα για τη δίκη της Χρυσής Αυγής ούτε κατέθεσε ένσταση για τους Σπαρτιάτες. Είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει το δικό της στίγμα και το κάνει αναφέροντας ως παράδειγμα τον νέο δικαστικό χάρτη.

Τέλος αναφερόμενος στη γηπεδική βία, είπε ότι θα φτάσει μέχρι το τέλος και θα ξεριζώσει τον χουλιγκανισμό από τα γήπεδα, και είναι μια δέσμευση που ανέλαβε μετά τη δολοφονία του αστυνομικού Λυγγερίδη.

Η δικαιοσύνη -είπε- έχει υλικό στη διάθεση της, και θα φτάσει εκεί που πρέπει να φτάσει και εκεί που μπορεί. «Δεν το κρίνω εγώ αυτό. Αρχίζουμε όμως να βλέπουμε οικογένειες τα γήπεδα όπως είδαμε πρόσφατα στο μπάσκετ, και όλοι αντιλήφθηκαν ότι θα τελειώσουμε με τη μάστιγα του χουλιγκανισμού» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος τέλος στον εαυτό του μετά από σχετική ερώτηση, είπε ότι μεγαλύτερο προτέρημα του είναι πως είναι πεισματάρης και μεθοδικός στους στόχους του ενώ μειονέκτημα του είναι ότι θα ήθελε να έχει περισσότερη υπομονή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι