Τι είπε σε σύσκεψη εργασίας στην ΔΕΘ ο Νικος Παππάς

Τι είπε σε σύσκεψη εργασίας στην ΔΕΘ ο Νικος Παππάς

Σύσκεψη εργασίας με παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας είχε ο Νικος Παππάς, πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Θεσσαλονίκη τον συνόδευσαν η γραμματέας της Κ.Ε., Ράνια Σβίγκου, οι βουλευτές Σωκράτης Φάμελλος, Κατερίνα Νοτοπούλου, Ράνια Θρασκιά, Χρήστος Γιαννούλης, Θεοδώρα Τζάκρη, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Κυριακή Μάλαμα, Καλλιόπη Βέττα, Παύλος Πολάκης και Γιώργος Γαβρήλος, ο ευρωβουλευτής Νίκος Φαραντούρης, ο διευθυντής της Κ.Ο., Θάνος Μωραϊτης και ο εκπρόσωπος Τύπου, Παυσανίας Παπαγεωργίου.

Ο Νικος Παππάς είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση νόμου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και ότι στο πρόγραμμά του είναι η κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. «Η πρότασή μας θα εμπεριέχει την υποχρεωτικότητα αποδοχής από τον δανειστή του εξωδικαστικού συμβιβασμού, πράγμα που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή και δεν λειτουργεί προς όφελος των ρυθμίσεων», είπε ο Ν. Παππάς και συνέχισε:

«Θα αυξάνει τα εισοδηματικά κριτήρια για την προστασία ευάλωτων δανειοληπτών και θα προστατεύει την πρώτη κατοικία. Ταυτόχρονα, πρέπει να αλλάξει από μία προοδευτική κυβέρνηση ο πτωχευτικός νόμος, ο οποίος έχει στη ρίζα του τη φιλοσοφία της ταύτισης του φυσικού με το νομικό πρόσωπο. Είναι λάθος προσέγγιση, διότι εσείς γνωρίζετε και καταλαβαίνετε ότι όταν πτωχεύει ένα νομικό πρόσωπο, πτωχεύει για να εξυπηρετηθούν, να ικανοποιηθούν οι πιστωτές. Όταν πτωχεύει ένα φυσικό πρόσωπο, εάν δεν προστατεύονται οι βασικές ανάγκες διαβίωσης, αυτό δεν μπορεί να επανεκκινήσει. Αυτός, λοιπόν, ο θεμέλιος λίθος της Νέας Δημοκρατίας θα αλλάξει», είπε για να περάσει εν συνεχεία στο θέμα της στέγης.

«Είμαστε η ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία το μεγαλύτερο ποσοστό των νοικοκυριών δαπανά περίπου το 40% των μηνιαίων εξόδων για να καλύψει στεγαστικές ανάγκες, είτε με τη μορφή ενοικίου είτε με τη μορφή κάλυψης κάποιου δανείου. Δεν θα μείνουμε, όμως, μόνο στις επιδοτήσεις. Θεωρούμε ότι ένα βασικό πρόβλημα από τα προγράμματα που έχει αναπτύξει η Ν.Δ. είναι ότι δεν διευρύνεται ο κύκλος των δικαιούχων, επειδή παρεμβάλλονται και οι εμπορικές τράπεζες και δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά τα προγράμματα έχουν όσοι μπορούν να βάλουν δικά τους χρήματα ή είναι κατά τις τράπεζες φερέγγυοι», είπε για τη στέγη.

Τόνισε εν συνεχεία ότι πρέπει «να καταργηθεί άμεσα το χαράτσι της τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών» και είπε ότι η κυβέρνηση έχει το βλέμμα της επικεντρωμένο εμμονικά στα νεοφιλελεύθερα εγχειρίδια. Απευθυνόμενος στους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα του τραπεζικού τομέα, προτείνοντας σημαντικές αλλαγές στο εγγυοδοτικό σχήμα του «Ηρακλή», στην κατάσταση που έχει οδηγήσει στην αδυναμία πρόσβασης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και στη στρεβλή συγκέντρωση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης σε πολύ λίγες μεγάλες επιχειρήσεις.

Ανέφερε ότι σύμφωνα με απάντηση του αρμόδιου υπουργείου σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του κόμματος, «140 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ήδη πρόσβαση σε περίπου 9,5 δισ. ευρώ από τα διαθέσιμα δάνεια του Ταμείου ανάκαμψης, ενώ ο αριθμός των επιχειρήσεων, που έχουν από κανέναν έως 9 εργαζόμενους και κατάφεραν να μπουν στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι μόνον 7». Όπως είπε «υπάρχει μηχανισμός, ο οποίος μεθοδευμένα συγκεντρώνει την οικονομική δραστηριότητα και τα διαθέσιμα κονδύλια σε λίγους».

Αναφέρθηκε και στα τοπικά ζητήματα της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι η πόλη έχει την ταυτότητα μίας «πόλης – πρωτεύουσας εθνικής σημασίας» και μάλιστα με διεθνή ρόλο. «Μπορεί να αποτελέσει τον διασυνδεδεμένο πόλο αναπτυξιακής εξωστρέφειας της χώρας. Κατά τη διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης, αποδείξαμε ότι δρομολογήθηκαν έργα και μία ατζέντα ολικού εκσυγχρονισμού των υποδομών της Θεσσαλονίκης, η οποία ατζέντα έστρεψε σημαντικότατους χρηματοδοτικούς πόρους προς την πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Δυστυχώς, αυτά τα έργα καθυστερούν από το 2019», είπε ο Νίκος Παππάς, καταγγέλλοντας ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ευθύνεται για τη μεθοδευμένη υπερσυγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας και των διαθέσιμων πόρων σε λίγους παίκτες της αγοράς».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx