Τι έβγαλε η κάλπη στο Κοσσυφοπέδιο

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Η Βουλή του Κοσσόβου εξέλεξε απόψε με 71 ψήφους και μόνον κατά την τρίτη ψηφοφορία την Βιόσα Οσμάνι ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χάρη στο ότι ψήφισαν υπέρ της και οι εκπρόσωποι των Ρομά και των Γκοράνι (σλαβομουσουλμάνοι).

Οι Γκοράνι είναι περίπου 12.000, οι Ρομά περίπου 30.000 μαζί με τους Ασκάλι, αν και ήταν 120.000 πριν από τις εκδιώξεις του 2000 -διώχθηκαν με την δικαιολογία ότι ήταν συνεργάτες των Σέρβων στον πόλεμο. Και οι τρεις αποτελούν περίπου το 2% του πληθυσμού.

Η 38χρονη Βιόσα Οσμάνι εξελέγη κατά την τρίτη ψηφοφορία αφού οι δύο προηγούμενες κατά τις οποίες απαιτείται πλειοψηφία 2/3 απέτυχαν. Η Βουλή του Κοσσόβου απαρτίζεται από 120 βουλευτές. Υπέρ της εκλογής Οσμάνι ψήφισαν οι 58 βουλευτές του κυβερνώντος κινήματος «Αυτοδιάθεση», βουλευτές μειονοτικών κομμάτων καθώς και τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης. Έντεκα ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Από την ψηφοφορία απείχαν 38 βουλευτές τις αντιπολίτευσης μεταξύ αυτών και οι δέκα βουλευτές που εκπροσωπούν την σερβική εθνική κοινότητα.

Η Οσμάνι διετέλεσε υπηρεσιακή πρόεδρος Δημοκρατίας από τις 5 Νοεμβρίου του 2020 μέχρι τις 22 Μαρτίου του 2021. Το αξίωμα υπηρεσιακής προέδρου Δημοκρατίας ανέλαβε τότε ως πρόεδρος της Βουλής και αφού ο πρόεδρος Χάσιμ Θάτσι παραιτήθηκε μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του, για εγκλήματα πολέμου από το Ειδικό δικαστήριο της Χάγης –το δικαστήριο ασχολείται με τα εγκλήματα του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου (UCK).

Η Βιόσα Οσμάνι γεννήθηκε το 1982 στη πόλη Μιτρόβιτσα του Κοσόβου. Η πόλη πήρε το όνομά της από σλαβική παραφθορά του ονόματος του Αγίου Δημητρίου από μία εκκλησία που υπήρχε εκεί από τον 14ο αιώνα. Στην πόλη ζούσαν τότε κατά πλειοψηφία Αλβανοί αλλά και χιλιάδες Σέρβοι. Η Οσμάνι σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ.

Το 2009 εκπροσώπησε το Κόσσοβο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όταν, μετά από προσφυγή της Σερβίας, κρίθηκε νόμιμη η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου. Την πολιτική της καριέρα ξεκίνησε από την Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) και εξελέγη τρεις φορές βουλευτής με τις περισσότερες ψήφους εξ όλων των υποψηφίων (300.000). Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το Φεβρουάριο υποστήριξε το κεντροαριστερό κίνημα «Αυτοδιάθεση» του ‘Αλμπιν Κούρτι,το οποίο και πήρε την πλειοψηφία. Το κόμμα κατέκτησε 58 από τις 120 έδρες, αλλά συμμάχησε με άλλα εννέα μικρά κόμματα κανένα από τα οποία δεν εκπροσωπεί τις σερβικές μειονότητες του Κοσσυφοπεδίου.

Ο πρώτος που έστειλε συγχαρητήρια ήταν ο Αμερικανός πρέσβης στο Κόσσοβο, Φίλιπ Κόσνετ, ο οποίος εδώ και πολλές ημέρες έκανε δηλώσεις υπέρ της εκλογής της Οσμάνι. «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σταθερά τη στενή συνεργασία με την Δημοκρατία του Κοσσόβου για την οικοδόμηση ενός ειρηνικού και δίκαιου μέλλοντος, με ευημερία για όλους τους πολίτες», σχολίασε. Μάλιστα είχε πιέσει έμμεσα τους Σέρβους λέγοντας «θα συνιστούσα όλοι οι βουλευτές να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το λαό του Κοσσόβου και να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία». Οι Σέρβοι απείχαν μέχρι τέλους από την εκλογή προέδρου, αφού στον κυβερνητικό συνασπισμό ο οποίος στήριζε την Οσμάνι δεν υπήρχε κανένας εκπρόσωπος της μειονότητάς τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx