Τι φέρεται να είπε ο 59χρονος ελαιοχρωματιστής – κατάσκοπος που φωτογράφιζε ΝΑΤΟϊκές κινήσεις

Τι φέρεται να είπε ο 59χρονος ελαιοχρωματιστής – κατάσκοπος που φωτογράφιζε ΝΑΤΟϊκές κινήσεις

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τη δράση του 59χρονου κατασκόπου, που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη, καθώς βιντεοσκοπούσε και φωτογράφιζε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ο άνδρας είναι ομογενής από την Γεωργία κι είχε πάρει ελληνική υπηκοότητα. Ζούσε και εργαζόταν ως ελαιοχρωματιστής στην Αλεξανδρούπολη. Συνελήφθη την ώρα που τραβούσε βίντεο και φωτογράφιζε στρατόπεδα στην Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα, τη μεταφορά ΝΑΤΟϊκού εξοπλισμού. Δεν φαίνεται ως αυτή την στιγμή να υπάρχουν βίντεο ή φωτογραφίες από στρατόπεδα ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, πλην αυτού όπου υπήρχε παρουσία ΝΑΤΟϊκών (Αμερικανικών και άλλων χωρών) στρατιωτικών οχημάτων, αρμάτων και άλλων υλικών.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έχει υπηρετήσει στη Ρωσία και στρατολογήθηκε από ομογενή Γεωργιανό που ζει στη Λιθουανία όπου και ήδη συνελήφθη, ενώ κατ΄άλλους στρατολογήθηκε από έναν Ρώσο ποινικό, που δρα για λογαριασμό της GRU, της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Μόσχας. Φέρεται να του ζητήθηκε προ εξαμήνου να προσκομίσει υλικό από τα στρατόπεδα της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συλληφθείς είπε ότι ρώτησε τον στρατολόγο του (που δεν ξέρουμε με βεβαιότητα ποιος είναι) “με τι τρόπο δεν θα γίνει αντιληπτός” και ότι εκείνος του απάντησε: «Φόρα αθλητικά, ντύσου ανάλογα, πάρε και ένα ξύλο μαζί, να φαίνεται ότι πας για πεζοπορία, για καμουφλάζ». Στο κινητό του τηλέφωνο βρέθηκαν μηνύματα που έλεγαν χαρακτηριστικά: «Αγαπώ τη μητέρα πατρίδα… δεν το κάνω για τα λεφτά, το κάνω για τη μητέρα πατρίδα». Φέρεται να υποστήριξε ότι έχει υπηρετήσει στη Σιβηρία και ότι λατρεύει τη Ρωσία.

Μετά τη σύλληψη του 59χρονου στην Αλεξανδρούπολη, οι ελληνικές αρχές κινήθηκαν άμεσα, και ενημέρωσαν τις μυστικές υπηρεσίες της Λιθουανίας, οι οποίες προχώρησαν στη σύλληψη ενός ατόμου εκεί, που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση. Ωστόσο, ακόμα εξετάζεται αν πρόκειται για τον άνθρωπο που έδινε εντολές στον 59χρονο. Η έρευνα από τις αρχές της Λιθουανίας συνεχίζεται, προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση σε συνεργασία με την ΕΥΠ. Πάντως και ο άνδρας που συνελήφθη στη Λιθουανία είναι ομογενής σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr που γράφει συγκεκριμένα ότι «είναι ομογενής από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που έχει ελληνική υπηκοότητα και ζούσε στην Θεσσαλονίκη».

Το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες (πριν τη σύλληψη του ελαιοχρωματιστή) το αμερικανικό πλοίο “ENDURANCE” που μετέφερε στρατιωτικό υλικό, αντί να δέσει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πήγε για πρώτη φορά σε αυτό της Καβάλας, ενισχύει το σενάριο ότι υπήρχαν πληροφορίες για κατασκοπεία ή δολιοφθορά. Δεν γνωρίζουμε από πότε είχε πληροφορίες η Ελλάδα για τον Γεωργιανό, πάντως προ τριημέρου ειδοποίησε την Ασφάλεια Αλεξανδρούπολης να τον θέσει υπό στενή παρακολούθηση και τελικά να τον συλλάβει.

Κατά την σύλληψη του από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης βρέθηκε στην κατοχή του μια σφαίρα, γι’ αυτό και οδηγήθηκε αρχικά στο Αυτόφωρο και τιμωρήθηκε σε 12 μήνες φυλάκιση για οπλοκατοχή, με την έφεση του να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή όμως που αφέθηκε ελεύθερος για την κατοχή σφαίρας, συνελήφθη για την υπόθεση κατασκοπείας και έλαβε προθεσμία να απολογηθεί την Παρασκευή ενώπιον Ανακριτή και Εισαγγελέα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx