Τι γράφει η Sabah για τα ελληνοτουρκικά

Φιντάν: Εμείς πείσαμε τη Ρωσία να μην παρέμβει στη Συρία – Κινητικότητα σε ρωσική βάση

Η τουρκική εφημερίδα Sabah έχει άρθρο για τα ελληνοτουρκικά, καθώς διεξάγεται στην Αθήνα ο έβδομος γύρος των ελληνοτουρκικών συνομιλιών για τη Θετική Ατζέντα. Στη συνάντηση  εκπροσωπούν την Ελλάδα και την Τουρκία, αντίστοιχα, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Mehmet Kemal Bozay.

Η τουρκική εφημερίδα γράφει τα εξής: «Την Τρίτη, Έλληνες και Τούρκοι διπλωμάτες θα συμμετάσχουν στην τρίτη συνάντηση του Πολιτικού Διαλόγου. Οι συναντήσεις αποσκοπούν στο να καθοδηγήσουν τις δύο χώρες μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία φιλίας, μετά από χρόνια εχθροπραξιών και διαφωνιών. Ακολουθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, η οποία προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία.

»Τον περασμένο μήνα, αντιπροσωπείες από τα υπουργεία Άμυνας της Τουρκίας και της Ελλάδας συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για το «Σχέδιο Εφαρμογής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης 2024», μία ημέρα πριν την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Hakan Fidan στην Αθήνα.

»Μετά από μια μακρά περίοδο εντάσεων που περιλάμβανε ζητήματα όπως η παράτυπη μετανάστευση, η Κυπριακή διαμάχη, η ενεργειακή εξερεύνηση και η εδαφική κυριαρχία στο Αιγαίο, Τουρκία και Ελλάδα κάνουν βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για μια εύθραυστη εξομάλυνση των σχέσεών τους. Αυτή η διαδικασία πέρασε σε ένα νέο κεφάλαιο με την επίσκεψη-ορόσημο του προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο, κατά την οποία οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν διακήρυξη φιλίας, διευκόλυνση της έκδοσης βίζας για Τούρκους πολίτες προς 10 ελληνικά νησιά του βόρειου Αιγαίου για έως και επτά ημέρες, καθώς και τη μειωμένη ροή παράτυπων μεταναστών προς την Ελλάδα.

»Παρά τη δέσμευση των αξιωματούχων των δύο πλευρών για τη διατήρηση του θετικού κλίματος, τα ζητήματα παραμένουν βαθιά ριζωμένα και μακροχρόνια, και καμία πλευρά δεν αναμένει ότι η διαδικασία θα είναι χωρίς αναταράξεις, ειδικά στο Αιγαίο, όπου τουρκικά και ελληνικά τζετ είχαν έρθει σε συμπλοκή μέχρι πρόσφατα. Νωρίτερα τον Ιανουάριο, Τουρκία και Ελλάδα κατέληξαν σε αντίστοιχες συμφωνίες με τις ΗΠΑ για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών, προκαλώντας ανησυχίες για νέες αψιμαχίες στην περιοχή.

»Η Άγκυρα επανειλημμένα προειδοποίησε την Ελλάδα να μην εισέλθει σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, ιδίως για την οικοδόμηση στρατιωτικής παρουσίας στα αμφισβητούμενα νησιά του Αιγαίου από τη δεκαετία του 1960, κατά παράβαση των μεταπολεμικών συνθηκών. Η αγορά F-35 από την Ελλάδα και η αύξηση των αμυντικών δαπανών αποσκοπούν στην προστασία των τουρκικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι πρέπει να υπερασπιστεί τα νησιά της από πιθανή τουρκική επίθεση, αλλά οι τουρκικές αρχές εκτιμούν ότι η συνεχής στρατιωτικοποίηση των νησιών ενδέχεται να οδηγήσει σε αμφισβήτηση της τουρκικής κυριαρχίας.

»Η Τουρκία και η Ελλάδα επιδιώκουν επίσης την επέκταση του εμπορίου τους. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου έσπασε ρεκόρ το 2023, φτάνοντας τα 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια (198,73 δισεκατομμύρια TL), και αναμένεται να φτάσει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους. Οι δύο χώρες δεσμεύονται να το αυξήσουν περαιτέρω στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι τομείς των μεταφορών και του τουρισμού συνιστούν τη βάση για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται σε μια περιοχή που γεφυρώνει την Ασία με την Ευρώπη. Οι πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που μοιράζονται κοινή ιστορία, έχουν επίσης ενισχύσει τον τουρισμό, με τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου να είναι δημοφιλή στους Τούρκους τουρίστες. Στον τομέα των μεταφορών, βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για την κατασκευή δεύτερης γέφυρας στη βορειοδυτική Τουρκία, στην επαρχία Αδριανούπολη, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.

»Τα ζητήματα που αφορούν τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο παραμένουν ένα σημαντικό σημείο διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών. Η Τουρκία υπενθυμίζει σταθερά στην Ελλάδα ότι τα ζητήματα του Αιγαίου, που αποτελούν κεντρικό θέμα στην ατζέντα των δύο χωρών, είναι αλληλένδετα και πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά. Η Άγκυρα έχει εκφράσει την ετοιμότητά της για συζητήσεις σε αυτή τη βάση. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία συνεχίζει να ζητά από την Ελλάδα να αποφεύγει προκλήσεις μέσω ρητορικής και ενεργειών, σύμφωνα με το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών.

»Η Τουρκία διατηρεί επίσης την προσδοκία της ότι η θετική δυναμική στις ελληνοτουρκικες σχέσεις θα επηρεάσει και το καθεστώς της ‘τουρκικής’ μειονότητας στη Δυτική Θράκη, καθώς και τις ‘τουρκικές κοινότητες’ στη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο και την Κω. Αναμένει να σταματήσουν οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων αυτών των κοινοτήτων και συνεχίζει να το κοινοποιεί στην Ελλάδα.

»Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Hakan Fidan, ανέφερε στο τουρκικό κοινοβούλιο ότι προτιμούν να αντιμετωπίζουν όλα τα προβλήματα ως πακέτο και μακριά από το κοινό. Τόνισε ότι η Άγκυρα δεν θεωρεί σωστό να υπερπολιτικοποιούνται τα θέματα, προσθέτοντας ότι τα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία στην ελληνική εσωτερική πολιτική συχνά πολιτικοποιούνται υπερβολικά. Υπογραμμίζοντας ότι επιθυμούν να προχωρήσουν με τη θετική ατζέντα με προσέγγιση win-win, ο Fidan ανέφερε: «Στόχος μας είναι να λύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα με επίσημα μέσα και να εξαλείψουμε τις αβεβαιότητες χωρίς να θίγονται τα εθνικά μας συμφέροντα. Το Αιγαίο, που είναι ο επίγειος παράδεισος, θα πρέπει να μετατραπεί σε περιοχή οικονομικής ευημερίας για τις χώρες μας. Αυτός είναι ο στόχος μας. Μπορεί να γίνει αυτό; Μπορεί να γίνει», καταλήγει το τουρκικό άρθρο.

Πηγή: Sabah

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx