Τι ισχύει για τις μάσκες

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση

Η γαλλική Ιατρική Ακαδημία έσπευσε να εκφράσει την διαφωνία της αναφορικά με τη σύσταση της κυβέρνησης Μακρόν να αποφεύγει ο κόσμος τη χρήση της υφασμάτινης μάσκας καθώς παρέχει μειωμένη προστασία των πολιτών απέναντι στον κορονοϊό, και κυρίως, στις νέες μεταλλάξεις του. Αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για τους λόγους του, υπεραμύνθηκε των υφασμάτινων μασκών.

«Κάτι τέτοιο στερείται επιστημονικής απόδειξης», σχολίασε χθες η Ιατρική Ακαδημία σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε για τη σύσταση της γαλλικής κυβέρνησης να προτιμά ο κόσμος ασφαλέστερες μάσκες. Πρόσθεσε επίσης ότι «η αποτυχία της μάσκας έχει να κάνει κυρίως με το αν φοριέται σωστά». Εντούτοις οι μεγάλες διαφορές σε ποιότητα στις υφασμάτινες μάσκες ή και στις λεγόμενες χειρουργικές (αν έχουν π.χ. τα κατάλληλα τρία στρώματα) καθώς και το γεγονός ότι ο κόσμος σπάνια πλένει με καυτό νερό τις υφασμάτινες, συνιστά έναν κίνδυνο που η γαλλική Ακαδημία δείχνει να προσπερνά, ίσως επειδή θίχτηκε που η κυβέρνηση “μίλησε” προτού μιλήσουν οι ειδικοί.

Ο ΠΟΥ από πλευράς του διαβεβαιώνει ότι οι υφασμάτινες μάρκες «είναι επαρκείς», όμως όλοι θυμούνται (και πλέον μέμφονται τον ΠΟΥ) για το γεγονός ότι κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας ήταν πολύ χλιαρός στη χρήση της μάσκας και ουσιαστικά δεν την συνιστούσε. Ο λόγος που το έκανε ο ΠΟΥ σύμφωνα με τις “κακές γλώσσες” ήταν πως υπήρχε έλλειψη μασκών διεθνώς και ανέβαιναν οι τιμές τους και οι κυβερνήσεις δεν ήθελαν τον ΠΟΥ να ξεγυμνώσει την αδυναμία τους να προμηθευτούν επαρκή αριθμό μασκών για το λαό της η κάθε μια και σε λογικές τιμές. Σήμερα η τιμή των “χειρουργικών” μασκών έχει πέσει στην Ελλάδα στο μισό ευρώ εκάστη, αλλά οι ffp2 τιμώνται από 1,20-3 ευρώ η μία.

Οι πολίτες βλέπουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών διεθνώς φοράει μάσκες ffp2 -ούτε “χειρουργικές”, ούτε υφασμάτινες. Πάντως και στην Αυστρία και στη  Γερμανία έχει γίνει η σύσταση για μασκες ffp2 και δεν το συνέστησε μόνον ο Μακρόν με δική του πρωτοβουλία. Το θέμα εξάλλου όπως είπαν και οι Γερμανοί στη Βαυαρία (όπου παρατηρήθηκαν περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης) αλλά και η κυβέρνηση Μακρόν, δεν ειναι ότι τα νέα στελέχη είναι πιο διεισδυτικά από τα αρχικά στελέχη του κορονοϊού, αλλά ότι πιθανόν επιβιώνουν περισσότερη ώρα και άρα αυξάνονται οι πιθανότητες να τα εισπνεύσει κάποιος, ειδικά με μια χαλαρή μάσκα με κενά ή με μια μάσκα χωρίς σωστή στρωμάτωση. Είναι σχετικά γνωστό εξάλλου ότι όλες οι μάσκες προσφέρουν (ακόμα και στην καλύτερη κατασκευή της αγοράς) προστασία της τάξης του 60%-80%, εκτός από τις εξαιρετικά δύσχρηστες που φορούν οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι