Τι άλλους κινδύνους ενέχει η χρήση φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων στη Συρία

Τι άλλους κινδύνους ενέχει η χρήση φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων στη Συρία

Πριν μερικές μέρες μαχητές που υποστηρίζονται από την Τουρκία κατέρριψαν ένα ελικόπτερο του συριακού στρατού με ένα φορητό πύραυλο εδάφους αέρος.

Αρχικά φιλοτουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, προσπάθησαν να δώσουν την εντύπωση ότι ο Συριακός Στρατός ηττάτο και υποχωρούσε.

Ετσι διέδοσαν ότι η κατάρριψη ενός ελικοπτέρου Mil Mi-17 της Συρίας πραγματοποιήθηκε από ένα τουρκικό F-16. Η φήμη αυτή χρησιμοποιήθηκε επίσης σαν “αποδεικτικό στοιχείο” ότι τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν απόλυτη κυριαρχία στους ουρανούς της Συρίας και δεν πετά μόνο η ρωσική αεροπορία που πραγματοποιεί πλήγματα κατά των μισθοφόρων της Αγκυρας.

Αυτό καταρρίφθηκε εντελώς όταν εμφανίστηκαν βίντεο, δείχνοντας ότι το ελικόπτερο είχε στην πραγματικότητα καταρριφθεί από φορητό πύραυλο εδάφους αέρος (MANPAD).

Και εδώ γεννάτε το ερώτημα τι είδους όπλα είναι αυτά; Ή μάλλον… ποιος τα κατασκευάζει και σε ποιόν ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα;

Τουρκικά MANPAD

Η Τουρκία διαθέτει +4500 MANPAD τύπου FIM-92 Stinger τα οποία κατασκευάζει η ROKETSAN με άδεια από τις ΗΠΑ, 40 εκτοξευτές 9K38 Igla (για δοκιμές) και μια χούφτα 9K34 Strela-3 που κατελήφθησαν σεε επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ.

Οπότε κατά πάσα πιθανότητα οι πύραυλοι στα χέρια των τουρκο-τζιχαντιστών είναι αμερικανικής σχεδίασης FIM-92 Stinger.

Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ δεν έχουν δείξει ιδιαίτερες ευαισθησίες που οπλικά συστήματα και ευρεσιτεχνίες που έχουν παράσχει στην Τουρκία χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις σε συρράξεις στις οποίες οι ίδιες αντιτίθενται.

Βλέπουμε εκτός των τουρκικής σχεδίασης (λέμε τώρα) και παραγωγής οχημάτων, τεθωρακισμένων και μη, να βρίσκονται σε χρήση από τους μισθοφόρους της Τουρκίας όπλα αμερικανικής προέλευσης εντός συριακού εδάφους. Αρματα Μ-60, ΤΟΜΠ Μ-113, τράκτορες, κλπ φαίνονται σε παμπολλα βίντεο

Σφυρίζουν αδιάφορα οι ΗΠΑ

Αν και κάποιοι Ευρωπαίοι ακύρωσαν, λόγω χρήσης οπλικών συστημάτων δικής τους κατασκευής, τις παροχές στρατιωτικού υλικού προς την Αγκυρα, η αμερικανική κυβέρνηση, καη η νυν και η προηγούμενη, σφυρίζουν αδιάφορα, ό,τι και να λένε οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι. Βέβαια, σφύριζαν αδιάφορα και όταν αμερικανικής κατασκευής αντιαρματικά TOW  είχαν τεθεί, εν αφθονία, στην διάθεση ακραίων ισλαμιστών, ακόμη και στο ISIS.

Το θέμα είναι αν κάτι αλλάζει εφόσον η παρουσία πυραύλων MANPAD στο πεδίο η θέτει κάποιες άλλες παραμέτρους. Οι χειριστές ίσως και να καταρρίψουν ρωσικά αεροπορικά μέσα, καθώς στα 4,8 χλμ, που είναι το βεληνεκές, ο χειριστής δεν μπορεί να διακρίνει εθνόσημα και άλλες τέτοιες πολυτέλειες.

Στο παρελθόν, οι ΗΠΑ είχαν διαθέσει τέτοια συστήματα σε διάφορες παρατάξεις σε διάφορες συρράξεις. Μετά την φαινομενική λήξη των συρράξεων, οι ΗΠΑ “έτρεχαν” να μαζέψουν τα μη χρησιμοποιηθέντα MANPAD με τεράστια αποτυχία.

Οι Σύριοι δεν περίμεναν να βληθούν από τέτοια μέσα και προφανώς δεν εκτόξευσαν αντίμετρα (θερμικές βολίδες) που μάλλον δεν είχαν. Προφανώς θα είναι πολύ πιο προσεκτικοί στο μέλλον. Σίγουρα και οι Ρώσοι.

Τα ερωτήματα λοιπόν είναι:

Μπορούν οι ΗΠΑ να συμμαζέψουν την Τουρκία με κυρώσεις και έχουν επιθυμία προς τούτο;

Αν οι φιλότουρκοι μισθοφόροι καταρρίψουν ρωσικό ελικόπτερο, ή αεροσκάφος ποια θα είναι η αντίδραση της Μόσχας;

Αν η Μόσχα αντιδράσει βίαια, η Τουρκία θα συμμαζέψει τους μισθοφόρους της, και αν ναι, θα δεχτεί ήττα στην Ιντλίμπ;

Αν η Τουρκία έρθει σε άμεση σύγκρουση με την Ρωσία μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο 5 της ιδρυτικής διακήρυξης του ΝΑΤΟ και να σύρει την συμμαχία σε σύρραξη;

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι