Τί λέει η ρωσική πρεσβεία για την εισβολή

Τί λέει η ρωσική πρεσβεία για την εισβολή

«Τα σχέδια της χώρας μας δεν περιλαμβάνουν την κατοχή των ουκρανικών εδαφών. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας δεν χτυπούν πόλεις στην Ουκρανία, αλλά αποκλειστικά στρατιωτικές υποδομές. Δεν απειλείται άμαχος πληθυσμός. Σε καμία περίπτωση η επιχείρηση στην Ουκρανία δεν αποτελεί αρχή, αλλά το τέλος του πολέμου που το Κίεβο ξεκίνησε το 2014 εναντίον του Ντονμπάς. Η επιχείρησή μας θα αποτρέψει μια παγκόσμια σύρραξη, προς όφελος όλης της ανθρωπότητας» αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει ο πρέσβυς της Ρωσίας, η συνεχής επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ρωσικά σύνορα δημιουργεί θεμελιώδεις απειλές για τη Ρωσία. «Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή για την οποία γίνεται λόγος εδώ και 30 χρόνια. Και δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Από τον Δεκέμβριο του 2021 προσπαθήσαμε για άλλη μια φορά να καταλήξουμε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σχετικά με τις αρχές της ασφάλειας στην Ευρώπη. Όμως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αρνήθηκαν τον διάλογο για τις εγγυήσεις ασφαλείας και για το ουδέτερο στάτους της Ουκρανίας. Η στρατιωτική εκμετάλλευση των εδαφών της Ουκρανίας είναι απαράδεκτη για τη Ρωσία. Η Ουκρανία μετά το πραξικόπημα του 2014 έχει τεθεί υπό πλήρη εξωτερικό έλεγχο, έχει εξοπλισθεί από το ΝΑΤΟ και έχει γεμίσει με οπλισμό», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η πρεσβεία αναφέρεται εν συνεχεία στην «απειλή από τα πυρηνικά όπλα που πρόσφατα αποκάλυψε ότι ζήτησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας» και τονίζει ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα άμεσα. «Αυτό για την Ρωσία είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Το πιστόλι στο κρόταφό μας έπρεπε να εξουδετερωθεί. Εκτός αυτού, από το 2014 το Κίεβο ακολουθούσε την εγκληματική πολιτική γενοκτονίας κατά των εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στο Ντονμπάς, ενώ, με τη στήριξη των Δυτικών, δεν έκανε το παραμικρό για την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ, που προέβλεπαν αυτονομία του Ντονμπάς στην επικράτεια της Ουκρανίας».

«Η Ρωσία έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να επιλυθεί το πρόβλημα του Ντονμπάς με ειρηνικά μέσα και περιμέναμε τόσα χρόνια, όμως όλα ήταν μάταια. Επί οχτώ χρόνια το Κίεβο χτυπούσε στρατιωτικά το Ντονμπάς, εκατομμύρια κατοίκους του, εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους πολίτες που ζουν εκεί. Όμως οι χώρες της Δύσης, με την αλαζονεία που τις διακρίνει, δεν έδειχναν καμία ευαισθησία για αυτούς τους ανθρώπους που βίωναν καθημερινούς βομβαρδισμούς. Η ευαισθησία της Δύσης είναι επιλεκτική, αφορά μόνο τους “δικούς της” ανθρώπους και αγνοήθηκαν τα επιχειρήματά μας», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Στόχος η ταπείνωση της Ρωσίας

«Η Δύση δεν μας άφησε άλλη επιλογή για την προστασία της Ρωσίας από εκείνους που έχουν θέσει σε ομηρία την Ουκρανία και προσπαθούν να την χρησιμοποιήσουν εναντίον μας», αναφέρει η πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και συνεχίζει: «Ακούμε βαριές καταγγελίες εναντίον της Ρωσίας για δήθεν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά προέρχονται πρωτίστως από εκείνους που κατά τις προηγούμενες δεκαετίες το καταπατούσαν συστηματικά. Όσο πιο δυνατά φωνάζουν σήμερα, τόσο πιο φανερή γίνεται η νευρικότητα και η αμηχανία τους ως αποτέλεσμα των δικών τους αποφάσεων εις βάρος της Ρωσίας και με στόχο την ταπείνωσή της.

»Όποιοι αυτοανακηρύχθηκαν “νικητές” του Ψυχρού Πολέμου θεώρησαν ότι έγιναν πια τα αφεντικά όλου του κόσμου και προέβησαν σε ανελέητους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας, όταν το ΝΑΤΟ, χωρίς καμία εξουσιοδότηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πραγματοποίησε επί εβδομάδες μια αιματηρή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Βελιγραδίου. Το έχουν ξεχάσει; Υπήρξε και η διάλυση του Ιράκ, με ψευδή πρόφαση τα χημικά όπλα. Η διάλυση της Λιβύης και η εισβολή στη Συρία, και όλα όσα οδήγησαν στην ανάδυση της τρομοκρατίας και στη μαζική μετανάστευση. Η Ρωσία είναι πάντα έτοιμη για διάλογο, αλλά αν όλοι επανέλθουν στις αρχές της δικαιοσύνης και του Χάρτη του ΟΗΕ. Συνεχίζουμε να ευελπιστούμε ότι θα εισακουστούμε τουλάχιστον αυτήν τη φορά», καταλήγει το κείμενο της ρωσικής πρεσβείας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι