Τι λέει ο ΕΟΔΥ για τον θανατηφόρο στρεπτόκοκκο και τα εμβόλια – 23% φορείς στο νηπιαγωγείο του άτυχου παιδιού
23/05/2025
Ελέγχους στο 3ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας διενήργησε ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (iGAS) σε κοριτσάκι 5 ετών -στο εν λόγω νηπιαγωγείο- που δυστυχώς κατέληξε.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, στόχος της δράσης ήταν ο έλεγχος του συνόλου των μαθητών και του προσωπικού του νηπιαγωγείου με ταχύ τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του στρεπτοκόκκου (streptest) και παραπομπή των ατόμων με θετικό τεστ στον ιατρό τους, αλλά και η ενημέρωση των γονέων των μαθητών και του προσωπικού του νηπιαγωγείου.
Συγγενείς και εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για τα συμπτώματα και την κλινική εικόνα που μπορεί να προκαλέσει ο στρεπτόκοκκος αυτός και τα μέτρα πρόληψής για την μη διασπορά του νοσήματος. Επίσης, ενημέρωσε σχετικά με την διαχείριση του κρούσματος διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής λοίμωξης (iGAS) σε άλλη κοντινή σχολική μονάδα.
Στο νηπιαγωγείο ελέγχθηκαν 31 ενήλικες (γονείς παιδιών και εργαζόμενοι) καθώς και 27 παιδιά (οι συμμαθητές του άτυχου παιδιού και τα αδέλφια τους). Επιπλέον, ελήφθησαν δείγματα από δώδεκα γονείς και δεκαπέντε μαθητές από κοντινές σχολικές δομές. Συνολικά, ελήφθησαν δείγματα από 85 άτομα 43 ενήλικες και 42 παιδιά. Τελικά, βρέθηκαν δεκαπέντε άτομα θετικά στο ταχύ τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του στρεπτόκοκκου (streptest), δηλαδή ποσοστό 18%. Ειδικότερα, στο νηπιαγωγείο, θετικό στο streptest ήταν το 23% των παιδιών.
Σημειώνεται από τον ΕΟΔΥ ότι η πλειονότητα των θετικών παιδιών και ενηλίκων ήταν υγιείς φορείς και όχι κρούσματα, αλλά δεν αναφέρεται η σημαντική πληροφορία για το πόσα ήταν κρούσματα, δηλαδή πόσα άλλα παιδιά νοσούν και αν νοσούν ελαφρά.
Συμπερασματικά, φαίνεται ότι «στο συγκεκριμένο τμήμα νηπιαγωγείου, όπου εκδηλώθηκε το κρούσμα διεισδυτικού στρεπτοκόκκου, υπήρχε αυξημένη φορεία στρεπτοκόκκου ομάδας Α. Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας, ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τον έλεγχο της συγκεκριμένης έξαρσης κρουσμάτων.
Με αφορμή το περιστατικό αυτό και την προβολή πληροφοριών που αφορούσαν σε συσχέτιση του κρούσματος διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α με εμβόλιο, και οι οποίες αναπαράχθηκαν μέσω δημοσιευμάτων ή αποσπασμάτων εκπομπών από ΜΜΕ, ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι «δεν υφίσταται εμβόλιο κατά του στρεπτόκοκκου και φυσικά δεν συνδέεται με κανέναν θάνατο παιδιού».
Παράλληλα, σημειώνεται «η ανάγκη δέουσας προσοχής στην αξιολόγηση και την επιστημονική τεκμηρίωση των δεδομένων, με σεβασμό στην προστασία της Δημόσιας Υγείας, καθώς τα ΜΜΕ αποτελούν σημαντικό πυλώνα υποστήριξης της επιστήμης και της διάχυσης της επιστημονικής πληροφορίας».
Λόγω του ή των κρουσμάτων, με απόφαση δημάρχου δεν λειτούργησαν σήμερα το 3ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας, το 1ο, 2ο και 4ο Δημοτικά Σχολεία καθώς και το 2ο Γυμνάσιο Ευκαρπίας. Οι ειδικοί δεν ξέρουν με σιγουριά το λόγο για τον οποίο κάποιοι παραμένουν απλοί φορείς και κάποιοι νοσούν βαρύτερα ή και πεθαίνουν από το νόσημα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ