Τι λέει το ελληνικό Λιμενικό και το απέναντι για το επεισόδιο στα Ίμια – Οι ετήσιες ναυμαχίες της τσιπούρας

Θρίλερ με εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό

Επεισόδιο στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων ανάμεσα σε σκάφος του λιμενικού και τουρκική ακταιωρό συνέβη χθες το πρωί, καθώς το τουρκικό λιμενικό προσπάθησε να εκδιώξει από ελληνικά χωρικά ύδατα Έλληνες ψαράδες.

Η σχετική ανακοίνωση του Λιμενικού αναφέρει τα εξής: «Πρωινές ώρες 06-01-2021, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, περιπολικό σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Σημειώνεται ότι, το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός μέλους πληρώματος».

Τουρκικό δημοσίευμα ανάφερε ότι Έλληνες ψαράδες προσπάθησαν να φτάσουν στα Ίμια, αλλά τους επέτρεψε η τουρκική ακτοφυλακή. Τα ελληνικά αλιευτικά αρνούνταν να αποχωρήσουν από την περιοχή, περνώντας μπροστά από τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής. Τελικά αναμίχθηκε η ελληνική ακτοφυλακή και έγινε το “τρακάρισμα”.

Η ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής ανέφερε: «Στις 06/01.2021στις 10:03 π.μ., πραγματοποιήθηκε παραβίαση των χωρικών υδάτων από δύο σκάφη του ελληνικού Λιμενικού Σώματος, στην περιοχή των βραχονησίδων Καρντάκ (σ.σ. έτσι αποκαλούν τα Ίμια οι Τούρκοι). Με την επέμβαση τεσσάρων ακταιωρών της τουρκικής ακτοφυλακής, απομακρύνθηκαν τα δύο ελληνικά σκάφη έξω από τα χωρικά μας ύδατα. Κατά τη διάρκεια των ελιγμών σημειώθηκε σύγκρουση ανάμεσα σε σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και του ελληνικού Λιμενικού Σώματος.
Η Λιμενική Διοίκηση είναι καθήκον να διασφαλίζει την ασφάλεια των θαλασσών μας επτά μέρες την εβδομάδα και όλο το 24ωρο».

Το παρακάτω tweet αναφέρει ότι «ελληνικά στοιχεία που δεν σέβονται το διεθνή νόμο και  ωθούν συνεχώς τους παράτυπους μετανάστες πίσω στα τουρκικά χωρικά ύδατα, αυτή τη φορά εκδιώχθηκαν από τα ύδατά μας»

Ο δήμαρχος Καλύμνου

Ο δήμαρχος Καλύμνου κ. Δημήτρης Διακομιχάλης, για το περιστατικό μεταξύ της τουρκικής και της ελληνικής ακτοφυλακής, που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης 6 Ιανουαρίου, στα Ίμια, είπε ότι 5 ελληνικά αλιευτικά σκάφη από την Κάλυμνο μετέβησαν στην περιοχή των Ιμίων, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, για να ψαρέψουν τσιπούρες. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Καλύμνου, τότε σκάφη του τουρκικού λιμενικού εισέβαλαν εντός των χωρικών μας υδάτων, προσπαθώντας να κόψουν τις σημαδούρες των Ελλήνων ψαράδων.

Ο κ. Διακομιχάλης συνέχιζε λέγοντας πως τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής που εισήλθαν στα χωρικά μας ύδατα ήταν 3, με αποτέλεσμα οι Έλληνες ψαράδες να ζητήσουν βοήθεια από το λιμενικό μας. Την ώρα που ήρθαν τα σκάφη του ελληνικού λιμενικού σώματος, φαίνεται πως ένα σκάφος της τουρκικής ακταιωρού πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς ήρθε σε “επαφή” με σκάφος του ελληνικού λιμενικού σώματος, με αποτέλεσμα το ελληνικό σκάφος να υποστεί μικρές ζημιές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι