Τί λέει το υπουργείο για το επεισόδιο με τους αγρότες στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης

Κατέκλυσαν το Σύνταγμα οι αγρότες – Ανέβηκε σε τρακτέρ ο Κασσελάκης

Τεταμένο είναι το κλίμα στην Αλεξανδρούπολη, με αφορμή την παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς αγρότες προσπάθησαν να μπουν στο αεροδρόμιο! Άλλες πληροφορίες θέλουν τον Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ ήταν προγραμματισμένο να συναντήσει αντιπροσωπεία αγροτών, τελικά να το αρνείται, με αποτέλεσμα δεκάδες άτομα να κατευθυνθούν προς το αεροδρόμιο στην Αλεξανδρούπολη με τα τρακτέρ τους!

Οι αγρότες προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, με συνέπεια να ξεκινήσει ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι ίδιοι νωρίτερα είχαν κατασκηνώσει έξω από το ξενοδοχείο όπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με τον υφυπουργό, Σταυρό Κελέτση, είχε συνάντηση με τοπικούς φορείς.

Τί λέει το υπουργείο

Με αφορμή όσα μεταδόθηκαν από ορισμένα ΜΜΕ για την άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου να συναντηθεί μαζί τους, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης δήλωσε: “Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης είχε προγραμματισμένη συνάντηση με εκπροσώπους γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων σήμερα στις 3.30 μμ. στην Κομοτηνή, στα γραφεία της Περιφέρειας, παρουσία του Περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη, ο οποίος ήταν και διοργανωτής της συνάντησης.

Η συνάντηση ξεκίνησε έγκαιρα και η συζήτηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους των αγροτών της περιοχής εξελίχθηκε σε άψογο κλίμα. Λόγω, όμως, του πλήθους των θεμάτων που ετέθησαν η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις 7.30. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μετατεθεί χρονικά η συνάντηση που είχε προγραμματισθεί με εκπροσώπους ελαιοκαλλιεργητών από τη Μάκρη Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα επειδή ο υπουργός επιθυμούσε να συναντήσει τη συγκεκριμένη αντιπροσωπεία τους ζήτησε η συνάντηση να γίνει στο αεροδρόμιο, όπου και συναντήθηκαν.

Ο υπουργός δεν είχε ραντεβού με εκπροσώπους κανενός μπλόκου από την περιοχή του Έβρου, ούτε αρνήθηκε να δει κανέναν, όπως υποστηρίχθηκε από ορισμένα ΜΜΕ. Τόσο ο υπουργός όσο κι εγώ δεν στήσαμε κανέναν. Και όσα λέγονται είναι παντελώς ανακριβή. Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ όλο αυτό το διάστημα έχει δείξει στην πράξη τη διάθεσή της για διάλογο με διαδοχικές συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα και σε όλη την Ελλάδα. Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο υπουργός, ποτέ δεν αρνήθηκε ραντεβού με κανέναν από τους εκπροσώπους των αγροτών και επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι τα προβλήματα λύνονται μόνο με διάλογο.

Προσωπικά δε ως υφυπουργός αλλά και ως βουλευτής Έβρου, δεσμεύομαι αντιπροσωπεία των διαμαρτυρομένων αγροτών να συναντηθεί μαζί του, όποτε θελήσουν, για να εκθέσουν τα προβλήματα που τους απασχολούν. Η πόρτα του υπουργείου τόσο του υπουργού, όσιο και των υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων, είναι πάντοτε ανοικτή και οι αγρότες είναι πάντα ευπρόσδεκτοι. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η πραγματικότητα. Κάθε άλλη διάσταση, που ορισμένοι επιχειρούν να δώσουν, στόχο έχει τα συμφέροντα των αγροτών και την επιτυχία της συνάντησης της Τρίτης με τον πρωθυπουργό”

Τί δήλωσε προηγουμένως ο Αυγενάκης

Πριν το επεισόδιο, την στήριξη διαχρονικά της Νέας Δημοκρατίας στον αγροτικό κόσμο, τόνισε απόψε από την Κομοτηνή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης μετά το πέρας της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης και τη συμμετοχή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Κελέτση και του περιφερειάρχη Α.Μ.Θ., Χριστόδουλου Τοψίδη.

«Η παράταξή μας υπηρέτησε διαχρονικά τον αγροτικό κόσμο. Γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Δεν είναι “μπρα ντε φερ” μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης. Σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη πως βρίσκεται στην ίδια πλευρά με τους αγρότες και «στο πλαίσιο αυτό έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και φυσικά όχι μόνον εκείνων που δημιούργησε η κλιματική και ενεργειακή κρίση αλλά και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ».

Διαβεβαίωσε για τη συνέχιση των συνομιλιών με τους θεσμικούς εκπροσώπους των αγροτών, διευκρινίζοντας πως ο διάλογος είναι βασικό συστατικό της μεταξύ τους συνεργασίας. «Χτίζουμε σχέση εμπιστοσύνης και συνέπειας», σημείωσε ο ΥπΑΑΤ εν όψει και της προγραμματισμένης συνάντησης αντιπροσωπείας των αγροτών με τον πρωθυπουργό, την Τρίτη.

Απαντώντας σε ζητήματα που έθεσαν οι αγρότες, ο κ. Αυγενάκης συμφώνησε πως υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω αλλαγές στην ΚΑΠ, ενημερώνοντας πως η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει βελτιωτικές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση οι οποίες έχουν, όπως είπε, εγκριθεί. Αναφέρθηκε στον συντονισμό από το ΥΠΑΑΤ της κοινής δράσης των χωρών του Νότου «ώστε να υπάρχει μέσω της EUMED-9 πιο έντονη πίεση για ένα ζήτημα που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και είναι ευρωπαϊκό». Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν οι έλεγχοι που διενεργούν τα μικτά κλιμάκια του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΥΠΑΑΤ στην αγορά γάλακτος, σε πύλες εισόδου της χώρας και σούπερ μάρκετ, ενώ θα ακολουθήσουν έλεγχοι σε δεύτερο στάδιο και στις γαλακτοβιομηχανίες καθώς επίσης και στο μέλι και στο κρέας. Ειδική αναφορά έκανε και στις 161 υποθέσεις, όπως είπε, «που βρέθηκαν στο “συρτάρι” του υπουργείου και αφορούν προηγούμενα χρόνια», τονίζοντας πως η διαδικασία των ελέγχων προχωράει κανονικά και έχουν ήδη επιβληθεί δύο πρόστιμα. «Όλες αυτές οι υποθέσεις, χωρίς να με νοιάζει ποιος είναι από πίσω, θα ελεγχθούν μέχρι τέλους», διεμήνυσε.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε πως οι δράσεις-τομές του υπουργείου αποτυπώνονται σε τρεις λέξεις κλειδιά: «νοικοκυροσύνη, τάξη και στόχευση». Αναφερόμενος σε κάποιες εξ αυτών μίλησε για την αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, την αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ μετά από 25 χρόνια, τη δημιουργία αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια, με το σχετικό σχέδιο νόμου να τίθεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Τρίτη. Τέλος, τόνισε ότι «η εκκρεμότητα με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης πρέπει επιτέλους να τελειώνει», συμπληρώνοντας πως το υπουργείο θα «τρέξει» τις διαδικασίες «εφόσον οι Περιφέρειες δεν θελήσουν να ασχοληθούν».

Στη σύσκεψη με εκπροσώπους γεωργών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετείχαν και ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτης Χατζηνικολάου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι