Νετανιάχου για Γάζα: Ο πόλεμος θα λήξει με εκτοπισμό των Παλαιστινίων – Εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις
21/05/2025
Ο Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα, επανέλαβε τους τρεις στόχους της επιχείρησης, όπως τους είχε θέσει εξαρχής: «Να νικήσουμε τη Χαμάς, να φέρουμε πίσω όλους τους ομήρους μας και να διασφαλίσουμε ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί απειλή για το Ισραήλ». Το Ισραήλ έχει ένα «πολύ οργανωμένο» σχέδιο για να επιτύχει τους πολεμικούς του στόχους στη Γάζα, τόνισε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για να προσθέσει ότι ο πόλεμος στη Γάζα έχει «έναν σκοπό που είναι ξεκάθαρος και δικαιολογημένος».
Αλλά, μεταξύ άλλων τόνισε και ότι η εφαρμογή του σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ για την απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας είναι προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου. Οι στόχοι είναι συμπληρωματικοί «και πρέπει να τους επιτύχουμε πλήρως», τόνισε ακόμη. Υπάρχουν 20 επιβεβαιωμένοι ζωντανοί όμηροι στη Γάζα και «έως και 38» δολοφονημένοι όμηροι, είπε ακόμη και υποσχέθηκε ότι «θα τους φέρουμε όλους πίσω».
Αναφέρθηκε ακόμη και στις πιέσεις που αντιμετώπισε το Ισραήλ -πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα αλλά και από το εσωτερικό της χώρας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέλεξε να αποστασιοποιηθεί, προτιμώντας αντίθετα να παραθέσει έναν κατάλογο με επιτυχίες της χώρας έναντι της Γάζας, του Λιβάνου και του Ιράν. «Ακόμα δεν έχουμε πει την τελευταία λέξη» κατά των Χούτι στην Υεμένη, είπε ακόμη. Διέψευσε, ακόμη, σενάρια που ήλθαν στη δημοσιότητα για το ότι ζει ο ηγέτης της Χαμάς Μοχάμεντ Σινουάρ. «Προφανώς τον έχουμε σκοτώσει», είπε.
Για το Ιράν είπε ότι «παραμένει μια σοβαρή απειλή κατά του Ισραήλ», είπε και τόνισε ότι το Ισραήλ βρίσκεται «σε πλήρη συντονισμό με τις ΗΠΑ. Μιλάμε μαζί τους συνεχώς. Ελπίζουμε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα αποτρέψει ένα πυρηνικό όπλο από το Ιράν».
Οι διεθνείς αντιδράσεις
Σφοδρές είναι οι διεθνείς αντιδράσεις από τους πυροβολισμούς του ισραηλινού στρατού σήμερα κατά αντιπροσωπείας ξένων διπλωματών στην Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ένα συμβάν που έρχεται εν μέσω της αυξημένης διεθνούς πίεσης κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο στην Γάζα.
Οποιαδήποτε απειλή κατά της ζωής διπλωματών είναι «απαράδεκτη», αντέδρασε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας. «Καλούμε το Ισραήλ να διερευνήσει αυτό το περιστατικό και να καταστήσει υπόλογους τους υπεύθυνους», τόνισε η Κάλας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Απαιτούμε άμεση διευκρίνιση από την ισραηλινή κυβέρνηση για το τι συνέβη. Οι απειλές κατά διπλωματών είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.
Το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε «έντονα» τα πυρά από τον ισραηλινό στρατό κατά ξένων διπλωματών. «Το υπουργείο διερευνά όλα όσα συνέβησαν. Στην ομάδα των διπλωματών συμμετείχε ένας Ισπανός, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του. Είμαστε σε επαφή με άλλες εμπλεκόμενες χώρες για να δώσουμε μια κοινή απάντηση σε ό,τι συνέβη, το οποίο καταδικάζουμε έντονα», ανέφερε το ισπανικό ΥΠΕΞ σε σύντομη ανακοίνωση που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Μαξίμ Πρεβό απαίτησε «πειστικές εξηγήσεις» από το Ισραήλ για το συμβάν, λέγοντας ότι τα προειδοποιητικά πυρά στόχευσαν «περίπου 20 διπλωμάτες», συμπεριλαμβανομένου ενός Βέλγου. «Είναι καλά, ευτυχώς», είπε ο Πρεβό,αναφορικά με τον Βέλγο διπλωμάτη. «Αυτοί οι διπλωμάτες πραγματοποιούσαν επίσημη επίσκεψη στην Τζενίν, έπειτα από συντονισμό με τον ισραηλινό στρατό, σε μια πομπή περίπου είκοσι σαφώς αναγνωρίσιμων οχημάτων», καταδίκασε ο επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση των ισραηλινών στρατιωτών κατά ομάδας διπλωματών που επισκέφθηκαν την πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και στέλεχος του τουρκικού Γενικού Προξενείου στην Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.
Στην έγγραφη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρεται: «Καταδικάζουμε με τον πιο ισχυρό τρόπο την επίθεση που πραγματοποίησαν ισραηλινοί στρατιώτες κατά ομάδας διπλωματών, στην οποία συμμετείχε και στέλεχος του Γενικού Προξενείου μας στην Ιερουσαλήμ, κατά την επίσκεψή τους στην πόλη Τζενίν. Η επίθεση αυτή, που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των διπλωματών, αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της συστηματικής αδιαφορίας του Ισραήλ για το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η στοχοποίηση διπλωματών αποτελεί σοβαρή απειλή όχι μόνο για την ατομική ασφάλεια αλλά και για το περιβάλλον σεβασμού και εμπιστοσύνης που αποτελεί θεμέλιο των διακρατικών σχέσεων.»
Η ανακοίνωση υπογράμμισε την ανάγκη να διερευνηθεί άμεσα το περιστατικό και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει σθεναρά αυτήν την επικίνδυνη ενέργεια και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να τερματιστεί η «ασυλία» του Ισραήλ. Αναφέρθηκε ότι μεταξύ των διπλωματών που δέχθηκαν πυρά βρίσκονταν και στελέχη του τουρκικού Γενικού Προξενείου στην Ιερουσαλήμ.
Το επεισόδιο
Ένας Δυτικός διπλωματικός αξιωματούχος, του οποίου η χώρα εκπροσωπείτο στην αντιπροσωπεία, μίλησε για «σοβαρό περιστατικό στο οποίο θα αντιδράσουμε», σύμφωνα με τους Times of Israel. «Δεν πρόκειται για “ταλαιπωρία”», είπε ο αξιωματούχος, απαντώντας στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού και στην εκδοχή του για το συμβάν, όπου εξέφρασε τη «λύπη του για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε» στους ξένους διπλωμάτες.
«Η αντιπροσωπεία παρέκκλινε από την εγκεκριμένη διαδρομή και εισήλθε σε μια περιοχή όπου δεν είχε εξουσιοδότηση να βρίσκεται», υποστήριξε ο ισραηλινός στρατός στην ανακοίνωσή του. «Ισραηλινοί στρατιώτες που επιχειρούσαν στην περιοχή έριξαν προειδοποιητικά πυρά για να τους κρατήσουν μακριά». «Αυτό είναι ένα σοβαρό περιστατικό στο οποίο θα αντιδράσουμε κατάλληλα, μετά από διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας», ανέφερε ο Δυτικός αξιωματούχος.
Η Παλαιστινιακή Αρχή, που διοργάνωσε την επίσκεψη των διπλωματών, κατηγόρησε Ισραηλινούς στρατιώτες ότι άνοιξαν πυρ με «πραγματικά πυρά» εναντίον της αντιπροσωπείας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, στην επίσκεψη συμμετείχαν διπλωμάτες από την Κίνα, την Τουρκία, τον Καναδά την Ιαπωνία και το Μεξικό, καθώς και από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας.
Το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του καταδίκασε την «κατάφωρη και σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από τις «ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις». Η εφημερίδα Times of Israel ανέφερε πως οι στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα από το εσωτερικό του καταυλισμού προσφύγων της Τζενίν, λέγοντας πως δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.
«Ήταν το τελευταίο τμήμα της επίσκεψης και ξαφνικά ακούσαμε πυροβολισμούς από τον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διπλωμάτης που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Δεν πυροβόλησαν μία ή δύο φορές. Ήταν σαν επαναλαμβανόμενοι πυροβολισμοί. Αυτό είναι τρέλα. Δεν είναι φυσιολογικό», είπε.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης, Αχμέτ Εντ-Ντικ, δήλωσε πως οι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ με πραγματικά πυρά για να «τρομοκρατήσουν» και να «εκφοβίσουν» την ξένη διπλωματική αποστολή που είχε φτάσει στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. «Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής άνοιξαν πυρ με πραγματικά πυρά κατά την άφιξη της διπλωματικής αποστολής –αποτελούμενης από 35 πρέσβεις, προξένους και διπλωμάτες– στην είσοδο του καταυλισμού, παραβιάζοντας τους κανόνες.»
Τί ισχυρίζεται το Ισραήλ
Διευκρινίσεις επιχειρεί να δώσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, με ανακοίνωση που δημοσίευσαν στα social media, σχετικά με το πυρ που άνοιξαν Ισραηλινοί στρατιώτες κατά ομάδας διπλωματών από Γαλλία, Βρετανία, Καναδά, Ισπανία, Ρωσία, Κίνα και Ευρωπαϊκή Ένωση στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης.
Μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για «παρέκκλιση της διπλωματικής αποστολής» και αναφέρει πως επρόκειτο για «προειδοποιητικά πυρά». Υπενθυμίζεται πως τα βίντεο τα οποία κυκλοφόρησε το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, δείχνουν δεκάδες άτομα, μεταξύ των οποίων και φωτογράφοι, κοντά σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου στην Τζενίν.
Η απάντηση του Ισραήλ
«Νωρίτερα σήμερα, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη είσοδος διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Τζενίν στη Δυτική Όχθη. Κατά τον συντονισμό της επίσκεψής τους, δόθηκε στα μέλη της αντιπροσωπείας μια εγκεκριμένη διαδρομή προς παρακολούθηση, δεδομένης της παρουσίας τους σε εμπόλεμη ζώνη.
Ωστόσο, η διπλωματική αποστολή παρέκκλινε από τη διαδρομή [για την οποία είχε λάβει άδεια] και έφτασε σε απαγορευμένη περιοχή [με ενεργά μέτωπα εχθροπραξιών]. Μια δύναμη των ισραηλινών δυνάμεων που επιχειρούσε στο σημείο άνοιξε προειδοποιητικά πυρά. Δεν υπήρξαν ζημιές ή θύματα.
Στο τέλος του επεισοδίου και αφού κατέστη σαφές ότι επρόκειτο για διπλωματική αντιπροσωπεία, ο διοικητής της αρμόδιας Μεραρχίας, Ταξίαρχος Γιακί Ντολφ, διερεύνησε αμέσως το περιστατικό.
Επιπλέον, δόθηκε εντολή ώστε οι αξιωματικοί της μονάδας που επιχειρούσε στο σημείο να μιλήσουν αμέσως με τους εκπροσώπους των χωρών και σύντομα θα συνομιλήσουν αυτοπροσώπως με τους διπλωμάτες. Τέλος, θα τους ενημερώσουν για την έρευνα που διενεργείται για το περιστατικό. Λυπούμαστε για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε».
Σύγκρουση ΕΕ-Ισραήλ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει σε επανεξέταση τη συμφωνία σύνδεσης με το Ισραήλ, επικαλούμενη σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα, με 17 κράτη-μέλη να στηρίζουν την έναρξη διαδικασίας για πιθανές κυρώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα απουσίασε από τις υπογραφές στήριξης, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας και πυρά από την αντιπολίτευση.
Επιπλέον, σε μια σαφή ένδειξη κλιμάκωσης της δυτικής πίεσης προς το Ισραήλ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά και την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για αναστολή εμπορικών διαπραγματεύσεων, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, με επίκεντρο τη Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ–Ισραήλ. Αιτία, ο παρατεταμένος αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας και οι αυξανόμενες καταγγελίες για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Η πλειοψηφία των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υποστήριξε πρόταση που κατέθεσε η Ολλανδία –χώρα που παραδοσιακά διατηρεί φιλικές σχέσεις με το Ισραήλ– ζητώντας να τεθεί υπό επανεξέταση η ευρεία εμπορική συμφωνία με το Τελ Αβίβ. Συγκεκριμένα, 17 από τα 27 κράτη-μέλη συντάχθηκαν με το ολλανδικό αίτημα, ανάμεσά τους: Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία.
Ο Ολλανδός ΥΠΕΞ Κάσπαρ Βέλντκαμπ έστειλε επιστολή προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του –την οποία αποκάλυψε το Euractiv– ζητώντας την έναρξη διαδικασίας επανεξέτασης της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ–Ισραήλ. Υπογράμμισε ότι ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ, που διαρκεί πλέον τρεις μήνες, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να επανεξετάσει το άρθρο 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ–Ισραήλ, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από το 2000 και αποτελεί τη βάση των διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων των δύο πλευρών. Το άρθρο ορίζει ρητά ότι οι σχέσεις «βασίζονται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών».
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, δήλωσε πως η διαδικασία επανεξέτασης της συμφωνίας είναι αναστρέψιμη, εφόσον υπάρξει πρόοδος από την πλευρά του Ισραήλ. Όπως τόνισε: «Επαφίεται στο Ισραήλ να επιτρέψει την απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια».
Τί λέει το Τελ Αβίβ
Το Ισραήλ απέρριψε τις επικρίσεις της ΕΕ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Όρεν Μαρμοστέιν, δήλωσε μέσω X πως «η κατεύθυνση που επέλεξε η Κάγια Κάλας αντανακλά πλήρη παρανόηση της περίπλοκης πραγματικότητας». Ανέφερε, επίσης, ότι η κατάσταση στη Γάζα είναι «αφόρητη», όμως το Ισραήλ ενεργεί για να υπερασπιστεί την ύπαρξη και την ασφάλειά του.
Η διαδικασία επανεξέτασης θα υλοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (EEAS), χωρίς ακόμη να έχει ανακοινωθεί επίσημο χρονοδιάγραμμα. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παραβίαση του άρθρου 2, η συμφωνία μπορεί να ανασταλεί. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό, μιλώντας στο εθνικό ραδιόφωνο, επεσήμανε: «Το επόμενο βήμα –όταν η παραβίαση είναι προφανής– είναι η πιθανή αναστολή». Ωστόσο, για να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, απαιτείται ομοφωνία των 27 κρατών-μελών και έγκριση από την Κομισιόν.
Υπενθυμίζεται ότι ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Λάμι ανακοίνωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων την αναστολή εμπορικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, ενώ κάλεσε και τον Ισραηλινό πρέσβη στο Λονδίνο. Προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα λάβει περαιτέρω μέτρα αν το Ισραήλ συνεχίσει τη στρατιωτική επίθεση και δεν διασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή βοήθειας.
Αυτό που «κάνει τώρα το Ισραήλ στη Γάζα είναι πολύ κοντά σε έγκλημα πολέμου», δήλωσε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ. «Πολεμάμε τους δολοφόνους της Χαμάς, δεν πολεμάμε αθώους πολίτες». «Και αυτό πρέπει να καταστεί σαφές», συμπλήρωσε.