Τι λέει το πόρισμα για τις παρακολουθήσεις

Διάτρητη η πραγματογνωμοσύνη για τις υποκλοπές – Predator και εμβόλια

Διαβιβάστηκε στο Πρωτοδικείο το πόρισμα που αποσυνδέει την ΕΥΠ από τους χειριστές του Predator, και που καταλογίζει ευθύνες μόνον σε τέσσερις ιδιώτες που συνδέονταν με το κακόβουλο λογισμικό. Αποδίδει σε σύμπτωση το γεγονός ότι το 24% των παρακολουθουμένων από το Predator παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ, ενώ αναφέρει ότι ο επικεφαλής της ΕΥΠ, ο γενικός γραμματέας του Κυριάκου Μητσοτάκη και η αρμόδια εισαγγελέας «δεν είχαν καμία γνώση για το Predator»

Το πόρισμα των 286 σελίδων του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος διενήργησε επί 9 μήνες τη σχετική έρευνα για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, διαβιβάσθηκε και σύμωνα με πληροφορίες αναγνωρίζει την ύπαρξη και δράση εκτεταμένου δικτύου τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, πολιτικών, δημοσιογράφων κ.λπ., μέσω του κακόβουλου λογισμικού Pretador, αλλά αποσυνδέει τους ιδιώτες του Predator από την ΕΥΠ και δεν δέχεται ότι υπήρχε συνδετικός κρίκος.

Ειδικότερα, το εισαγγελικό πόρισμα το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις και πολιτικές επικρίσεις, στρέφει την ποινική ευθύνη για τις υποκλοπές σε τέσσερα άτομα, εκπροσώπους και ιδιοκτήτες των εταιρειών που ενεπλάκησαν με τη δράση του λογισμικού Pretador στη Ελλάδα. Στους τέσσερις ιδιώτες ο Αχιλέας Ζήσης επιρρίπτει ποινικές ευθύνες για παραβάσεις τόσο της νομοθεσίας που αφορούν το τηλεφωνικό απόρρητο όσο και τα προσωπικά δεδομένα.

Και για τους τέσσερις, κατά περίπτωση, στο πόρισμα αναφέρει ότι προέβησαν σε πράξεις παραβίασης του τηλεφωνικού απορρήτου σε 116 περιπτώσεις, πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις κάθε μορφής επικοινωνίες τους, όπως είναι, τηλεφωνικές, ηλεκτρονικές κ.λπ. Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα δύο δημοσιογράφοι άνοιξαν το κακόβουλο λογισμικό και παρακολουθήθηκαν, ενώ για τους λοιπούς 114 μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, κατά το πόρισμα υπήρξαν θύματα απόπειρας για παρακολούθηση καθώς δεν πάτησαν τα σχετικά likns.

Συνήγοροι θυμάτων υποστηρίζουν ότι είναι πολύ περισσότερα τα άτομα που πάτησαν το κακόβουλο  link και κατά συνέπεια παρακολουθήθηκαν, όμως το πόρισμα αναφέρεται σε 116 «επειδή εξετάσθηκαν μόνον τα περιστατικά όσων προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη». Εντούτοις καταγγελία έχει κάνει και ο Χρήστος Σπίρτζης που δεν αναφέρεται μεταξύ των 116.Κ ατά πληροφορίες, ο εισαγγελέας τονίζει πως σε δύο περιπτώσεις, πέτυχαν τον στόχο τους, αυτές του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και της Άρτεμις Σίφορντ οι οποίοι άνοιξαν το κακόβουλο λογισμικό και παρακολουθήθηκαν.

Ο εισαγγελέας δεν αποδίδει καμία ευθύνη στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) ή στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον 28 στόχοι, θύματα παρακολουθήσεων με το Ρretador, είχαν παρακολουθηθεί κατά διαστήματα και από την ΕΥΠ. Κατά το πόρισμα, το ποσοστό αυτό, 24% επί του συνόλου των διαπιστωμένων θυμάτων του Pretador (συνολικά 116) δεν οδηγεί, σε εξαγωγή συμπεράσματος ότι υπήρχε κοινό κέντρο παρακολουθήσεων ΕΥΠ- pretador και μπορεί να αποδοθεί σε σύμπτωση. Μάλιστα, σημειώνει πως το ποσοστό αυτό πέφτει στο 1% εάν συγκριθεί με το σύνολο των 15.000  διατάξεων άρσης τηλεφωνικού απορρήτου που πραγματοποιήθηκαν από το 2020 ως το 2023.

Kατά συνέπεια το πόρισμα δεν αποδίδει ευθύνες και σε πρόσωπα τα οποία είχαν μηνυθεί για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, μεταξύ των οποίων ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων και ο τότε γενικός διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, όπως και η τότε εισαγγελέας αρμόδια για θέμα ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, που είχε προσυπογράψει και ασκήσει τον έλεγχο νομιμότητας για χιλιάδες παρακολουθήσεις.

Για τους Κοντολέοντα και Δημητριάδη αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «δεν είχαν γνώση των παράνομων παρακολουθήσεων», ενώ για την κυρία Βλάχου τονίζεται ότι «ελέγχθηκε πειθαρχικά από τον Άρειο Πάγο και δεν της αποδόθηκε καμία ποινική ευθύνη».

Το επόμενο διάστημα αναμένεται – αφού το πόρισμα μελετηθεί από τους παθόντες – να αποφασιστούν και οι επόμενες κινήσεις τους όπως για παράδειγμα η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι