Τι λένε οι Γερμανοί για την απαγόρευση πολιτικής δράσης στο Βαρουφάκη

Σύλληψη για την επίθεση στον Βαρουφάκη – Προπηλακίστηκε ο Δημήτρης Βίτσας

Δημοσίευμα της Ντόιτσε Βέλε παρουσιάζει τις γερμανικές αντιδράσεις στην άνευ προηγουμένου απαγόρευση εισόδου -αλλά και πολιτικής δράστης στην Γερμανία- ενός Έλληνα πολιτικού, του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Μετά τις δηλώσεις που έκανε και που ήταν αναμενόμενο να τις επαναλάβει, ελήφθη το σωστό μέτρο», δήλωσε σχετικά στην εφημερίδα Tageszeitung (ΤΑΖ) ο Γιόζεφ Σούστερ, πρόεδρος του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου της Γερμανίας. Η απαγόρευση εκδόθηκε μετά την Διάσκεψη για την Παλαιστίνη στο Βερολίνο.

Ο Γιόζεφ Σούστερ ανέφερε πως «αν σε ένα τέτοιο συνέδριο προπαγανδίζονται εγκληματικά συνθήματα και η καταστροφή κρατών -από οποιονδήποτε-, τότε πιστεύω ότι έχουν ξεπεραστεί τα όρια της ελευθερίας της γνώμης και του λόγου. Και τότε έχω την απαίτηση η αστυνομία να διαλύει τέτοιες συγκεντρώσεις».

Σε άλλο άρθρο η ΤΑΖ αμφισβητεί την ορθότητα των αντιδράσεων των γερμανικών αρχών. Όπως επισημαίνει, «δεν υπήρξαν ποινικά κολάσιμες δηλώσεις στη διάσκεψη, κάτι που παραδέχτηκε και η αστυνομία».

«Όποιος κάνει ισλαμιστική προπαγάνδα και κηρύττει το μίσος κατά των Εβραίων πρέπει να γνωρίζει ότι τέτοια εγκλήματα θα διώκονται γρήγορα και με συνέπεια», είπε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με την εφημερίδα. Η εκπρόσωπος όμως, σύμφωνα με την ΤΑΖ, «δεν θέλησε τελικά να μας πει ποιες ακριβώς είναι οι κατηγορίες που βαρύνουν τον 63χρονο Έλληνα πρώην υπουργό Οικονομικών».  Η εκπρόσωπος είπε για την ακρίβεια στην ΤΑΖ ότι «δεν είναι δυνατή η παροχή πληροφοριών για μεμονωμένες περιπτώσεις».

Το ίδιο έντυπο, σε άρθρο γνώμης, χαρακτηρίζει την απαγόρευση εισόδου στη χώρα «γερμανικό μακαρθισμό» προσθέτοντας ότι «όχι μόνο αγνοήθηκαν οι κανόνες ευπρέπειας, αλλά αυστηροποιήθηκε και η νομοθεσία, ενώ παράλληλα επηρεάσθηκαν στην ουσία και τα όρια του κράτους δικαίου όταν, αυθαίρετα προφανώς, επιβλήθηκαν απαγορεύσεις εισόδου και συγκεντρώσεων».

Η εφημερίδα Die Welt γράφει ότι η γερουσιαστής Ίρις Σπράνγκερ, από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), «διέψευσε, τη Δευτέρα, την εκδοχή του Βαρουφάκη, ότι του έχει επιβληθεί πλήρης απαγόρευση άσκησης πολιτικής δραστηριότητας. Παράλληλα υπερασπίστηκε την απόφαση να ακυρωθεί η εκδήλωση και να μην επιτραπεί ξανά τις επόμενες ημέρες».

Η γερουσιαστής δήλωσε στην Die Welt ότι «η αρχική εκτίμησή μας επαληθεύθηκε, δεν επρόκειτο για μια κριτική συζήτηση για την πολιτική του Ισραήλ, αλλά για συνάντηση και συνεργασία αντι-ισραηλινών και αντισημιτικών ομάδων και ατόμων».

Επιφυλάξεις για τη γενικότερη στάση του Γιάνη Βαρουφάκη εκφράζει άρθρο της ελβετικής Νeue Zürcher Zeitung. «Το κυνικό αποκορύφωμα ήταν μια συνέντευξη στις 7 Οκτωβρίου του 2023», αναφέρει η εφημερίδα. «Εκεί, ο Βαρουφάκης  αναφερόμενος στο μακελειό της Χαμάς έλεγε ότι δεν θα καταδίκαζε ποτέ αυτή την πράξη απελευθέρωσης, καθώς υποστηρίζει την καταστροφή του κράτους-απαρτχάιντ στο Ισραήλ».

Στη συνέχεια η ίδια εφημερίδα γράφει ειρωνικά ότι «ο Βαρουφάκης δεν θέλει να χαρακτηρίσει τρομοκρατική την Χαμάς, αλλά του ήταν εύκολο να χρησιμοποιήσει τον ίδιο όρο όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας. Το καλοκαίρι του 2015 έλεγε «αυτό που κάνουν με την Ελλάδα έχει όνομα: λέγεται ‘τρομοκρατία’».

Πηγή: Ντόιτσε Βέλε

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι