Τι λένε Ουκρανία και Ρωσία για τη χτεσινή μέρα στα μέτωπα

Πρώτο σχόλιο από Μπάιντεν για την ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέρριψε και τα 29 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια νυχτερινής επίθεσης και που σύμφωνα με τους Ουκρανούς προκάλεσε μικρές μόνο ζημιές.

Η Ρωσία επιπλέον εξαπέλυσε επίσης τρεις κατευθυνόμενους πυραύλους Kh-59 κατά τη διάρκεια της επίθεσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας σε τρεις περιφέρειες. Στην κεντρική Ουκρανία θραύσματα προκάλεσαν ζημιές σε παράθυρα και μια κατοικία, ενώ οι κυβερνήτες στο Κίεβο, το Πολτάβα και το Κιρόβοχραντ δεν ανέφεραν θύματα ούτε πλήγματα σε υποδομές. Στο Μικολάιφ η Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε πέντε drones στην περιοχή και άλλα οκτώ drones καταρρίφθηκαν στη νότια περιφέρεια της Χερσώνας, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της.

Όσον αφορά στην περιφέρεια Κουρσκ, οι Ουκρανοί έχουν καταλάβει την ρωσική πόλη Σούτζα, σε απόσταση 10 χλμ. από τα ουκρανορωσικά σύνορα, όμως δεν μπορούν να προχωρήσουν επειδή πλέον έχει στηθεί “τείχος” από τη ρωσική άμυνα, η οποία στοχεύει κυρίως στα μετόπισθεν των Ουκρανών για να τους αποκόψει.

Oι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν αντίστοιχα ότι χθες κατά τη διάρκεια των μαχών στην περιφέρεια Κουρσκ, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν -συνολικά από την έναρξη της εισβολής- έως και 2.300 άνδρες και 37 άρματα μάχης, 191 τεθωρακισμένα και δύο πυραυλικά συστήματα. Επισης προβάλλουν βίντεο με την «εξουδετέρωση ομάδας αλεξιπτωτιστών» κοντά στα ουκρανο-ρωσικά σύνορα της περιφέρειας Κουρσκ. Ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν 37 ουκρανικά drones και αναχαίτισαν 4 πυραύλους Tochka-U που κατευθύνονταν προς κατοικημένες περιοχές της Περιφέρειας Κουρσκ.

Όσον αφορά στο ανατολικό μέτωπο, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν τα χωριά Ζελέγνογε και Πιβντένογιε και ότι χθες προωθήθηκαν κατά 2 χιλιόμετρα.

Ουκρανοί επιτελικοί δήλωσαν στους New York Times ότι ένας από τους βασικούς στόχους της επίθεσης στο Κουρσκ ήταν να αποσπαστούν ρωσικές δυνάμεις από το ανατολικό μέτωπο και ειδικά από το Ντονμπάς, όμως μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει συμβεί, καθώς η Ρωσία φέρεται να έχει αποφασίσει εξαρχής να στείλει στο Κουρσκ άλλες εφεδρείες.

Λόγω της αιφνιδιαστικής εισβολής των Ουκρανών, η Ρωσία έχει εκκενώσει δεκάδες χωριά και πόλεις  της μεθορίου της ώστε να μην κινδυνεύσουν άμαχοι. Δυτικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν μετακινηθεί  πάνω από 150.00 άμαχοι προς ασφαλέστερες περιοχής της περιφέρειας Κουρσκ, ενώ ρωσικές αναφέρουν 90.000.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι