Τι μέτρα συζητούνται αύριο για την Αθήνα – Νωρίτερο κλείσιμο, άνω των 65
28/10/2020Η Αθήνα και για πολιτικούς λόγους αλλά και επιδημιολογικά, παρά τα πολλά της κρούσματα δεν προορίζεται για lockdown αφού για να μπει στο “κόκκινο” πρέπει αναλογικά με τον πληθυσμό της να έχει πάνω από 500 κρούσματα επί 14 ημέρες. Όμως οι επιδημιολόγοι πιέζουν για αυστηρότερα μέτρα καθώς όσα έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει.
Επίσης γνωρίζουν ότι αν μπει η Αθήνα με 600-700 κρούσματα στα κρύα, όταν πλέον θα πάρουν επιπλέον μέτρα, θα είναι αργά. Η “‘έναρξη” του χειμώνα με τόσο πολλά κρούσματα έγινε προσπάθεια να προληφθεί με “μέτρια μέτρα”, όμως δεν απέδωσαν. Αν αφεθεί και τώρα σε αυτά τα μέτρα που δεν καρποφόρησαν τότε τα κρούσματα θα φτάσουν σχεδόν ακαριαία στα 2.000 και 3.000 μέσα σε λίγες μέρες λόγω του κρύου, και αυτός ο αριθμός κρουσμάτων είναι απαγορευτικός για το σύστημα υγείας.
Αλλά και στη Γαλλία που πριν από δέκα ημέρες αποφασίστηκε να κλείνονται οι Γάλλοι από τις 10 στο σπιτι σε πολλές μεγάλες πόλεις, τα κρούσματα συνεχίζουν να αυγατίζουν. Δεν αρκεί ο περιορισμός της κυκλοφορίας. Θα συζητηθεί και αυτό, πάντως, και είτε θα “ανέβει” προς το νωρίτερο η απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την Αττική είτε θα κλείνουν μπαρ και καφετέριες στις 9 μ.μ. ή τις 10 μ.μ.
Οι λοιμωξιολόγοι προτείνουν να απαγορευθεί η είσοδος σε καφετέριες και μπαρ και να λειτουργούν μόνον όσα κέντρα εστίασης βγάζουν τραπεζάκια έξω. Μια ιδέα είναι να επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις αυτές για να έχουν θερμάστρες εξωτερικού χώρου.
Τι κοστίζει λιγότερο
Στόχος είναι να μειωθούν όλες οι δραστηριότητες χαμηλού οικονομικού κόστους για να αποτραπεί το lockdown, εδικά τώρα που είναι σαφές ότι καθυστερούν και τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Χαμηλού οικονομικού κόστους λύση είναι και να κυκλοφορούν μόνον με SMS οι άνω των 65 όπως έκανε η Τουρκία, αλλά αυτό δεν βρίσκει σύμφωνους ούτε όλους τους λοιμωξιολόγους ούτε τον Πρωθυπουργό. Και στην Τουρκία που εφαρμόσθηκε πάντως, αποτέλεσμα δεν έφερε.
Ο λόγος είναι ότι ακόμα και αν “φυλακισθούν” οι ευπαθείς, όσο λογικό κι αν μοιάζει, δεν αποδίδει, επειδή το περιβάλλον της πόλης είναι βεβαρημένο. Αυτό αποδείχθηκε και στα γηροκομεία. Μπορεί οι ηλικιωμένοι να ήταν ουσιαστικά φυλακή σε αυτά από τον Αύγουστο και δεν μπορούσαν να δουν ούτε καν τους συγγενείς τους σε επισκεπτήριο, και όμως ο ιός “μπήκε”. Επίσης πολλοί ηλικιωμένοι ζουν με νεότερους συγγενείς. Και ακόμα και αν καθιερωθούν SMS θα πρέπει για λόγους σωματικής και ψυχικής υγείας να περπατήσουν ή να ψωνίσουν ή (ακόμα χειρότερο) να πάνε σε γιατρό. Επίσης πολλοί έχουν κάποια νοσηλεύτρια ή “γηροκόμο” που τους φροντίζει στο σπίτι. Τα πρόσωπα αυτά κυκλοφορούν στον “έξω κόσμο”.
Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ούτως ή άλλως παίρνουν πολλά μέτρα και κάνουν κλειστή ζωή από το περασμένο Φλεβάρη. Τέλος, υπάρχει και το ηθικό ζήτημα για κάποιους λοιμωξιολόγους και για τον Πρωθυπουργό, ότι πολλοί από από τους ευάλωτους είναι υπέργηροι και κάποιοι ευπαθείς αν και νεότεροι, έχουν δυστυχώς μικρό ορίζοντα ζωής λόγω της πάθησής τους. Θεωρείται σκληρό να απαιτήσει κάποιος να περάσουν το τελευταίο διάστημα της ζωής τους κλεισμένοι στο σπίτι τους και μόνοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις η καταδίκη να περάσει κάποιος το υπόλοιπο της μικρής ζωής του σε καραντίνα, τον απελπίζει ολότελα.
Αναμένεται πάντως να γίνει ισχυρή σύσταση όσοι νέοι και μεσήλικες έχουν τη δυνατότητα, να σταματήσουν τις επαφές με ηλικιωμένους ή ευπαθείς συγγενείς, χωρίς όμως να απαγορευθεί και με το νόμο η επαφή με τον παππού και τη γιαγιά τελείως.
Μετακινήσεις
Στους “κόκκινους” νομούς ή περιφέρειες ούτε μπαίνει ούτε βγαίνει κανείς χωρίς ειδική άδεια. Η Αθήνα δεν μπαίνει στο κόκκινο, αλλά θα εξεταστεί πώς μπορεί να μετριασθεί η μετακίνηση από και προς αυτήν χωρίς να θιγεί το εμπόριο. Μία πρόταση είναι να σταματήσουν τα weekend εκτός Αθηνών.
Για τα λεωφορεία η καθηγήτρια κ. Α. Λινού προτείνει παρά το κρύο να μένουν ανοιχτά όλα τα παράθυρα για εξαερισμό και να απαγορευθούν πλήρως οι όρθιοι. Η ίδια προτείνει να δοθούν κουπόνια μετακίνησης στους εργαζόμενους, ώστε για μικρές αποστάσεις να παίρνουν και ταξί και να αποφεύγουν το συνωστισμό.
Επισης οι λοιμωξιολόγοι επιμένουν ιδιαίτερα στην τηλε-εργασία σε ποσοστό 90%, όχι μόνον για να μειωθούν οι μετακινήσεις, αλλά και ο συγχρωτισμός σε κλειστό χώρο.