Τι προβλέπει η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Τι προβλέπει η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Με τις ψήφους ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ψηφίστηκε στην Βουλή ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων αλλά και η επίμαχη τροπολογία που δίνει εξουσιοδότηση στον υπουργό Υγείας να μπορεί να επεκτείνει τους επαγγελματικούς κλάδους που θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, ανάλογα με την πορεία εξέλιξης της πανδημίας και τις ανάγκες αντιμετώπισής της.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός που αφορά σε υγειονομικούς σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα και εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας, γηροκομεία και άλλες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, πέρασε από τη Βουλή με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ σήμερα Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν τη σχετική τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είχε καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν την τροπολογία σε μια χρονική περίοδο που ο εμβολιασμός αποτελεί το βασικό «όχημα» για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Η τροπολογία θεσπίζει ότι επιβάλλεται έως την 31/12/2021 η υποχρέωση στους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να επιδεικνύουν στο αρμόδιο όργανο διοίκησης ή στον εργοδότη τους είτε το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, ή βεβαίωση ότι έχουν νοσήσει ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου ότι έχουν νοσήσει. Τα πιστοποιητικά ή οι βεβαιώσεις αυτές, ο εργοδότης θα πρέπει να τις ελέγξει μέσα από την ειδική πλατφόρμα.

Ποιοι εξαιρούνται

Επίσης, θεσπίστηκε ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 υποχρεωτικά, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) όλων των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, των ιδιωτικών και δημόσιων δομών Υγείας (διαγνωστικά κέντρα, αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, νοσηλείας και ΕΟΔΥ) και όλο το προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Εξαιρούνται του εμβολιασμού όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που τους εμποδίζει τη διενέργεια του εμβολιασμού τους. Οι λόγοι εξαίρεσης ενός εργαζόμενου από τον εμβολιασμό του θα πρέπει να πιστοποιείται από τριμελείς επιτροπές της οικείας υγειονομικής περιφέρειας και οι οποίες θα αποτελούνται από ιατρούς του ΕΣΥ.

Ο εργοδότης των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, οικοτροφεία, περίθαλψης χρόνιων παθήσεων, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ και ΣΥΔ υποχρεούται να ενημερώσει τους εργαζομένους που είναι υπόχρεοι εμβολιασμού και εκείνοι θα πρέπει να κάνουν την πρώτη ή τη μοναδική δόση (εάν εμβολιάζονται με μονοδοσικό εμβόλιο) έως τις 16 Αυγούστου 2021 και στη συνέχεια να ολοκληρώσουν την διαδικασία σύμφωνα με τον εμβολιαστικό κύκλο.

Το ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό των ιδιωτικών και δημόσιων υγείας (Διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδων νοσηλείας, του ΕΚΑΒ και του ΕΟΔΥ) θα πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Σε κάθε άλλη περίπτωση ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και θα απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα που ο εργαζόμενος δεν παρέχει εργασία λόγω της εφαρμογής του νόμου. Σύμφωνα με την τροπολογία, αυτό το μέτρο θα έχει εφαρμογή και σε εργαζόμενους με συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών καθώς και συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο.

Στον εργοδότη παρέχεται η δυνατότητα για την αναπλήρωση των εργαζομένων αυτών που θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων να μπορούν να προσλάβουν προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Στον εργοδότη που θα απασχολήσει προσωπικό που θα έπρεπε να είναι εμβολιασμένο ή να έχει βεβαίωση νόσησης, η τροπολογία θεσπίζει διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση με ανώτατο πλαφόν τις 50.000 ευρώ. Σε περιπτώσεις υποτροπής το διοικητικό πρόστιμο θα είναι 20.000 ευρώ ανά παράβαση και θα μπορεί να φτάσει έως το ποσό των 200.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι με την τροπολογία έχει παραχωρηθεί η εξουσιοδότηση στον υπουργό Υγείας να μπορεί να επεκτείνει τους κλάδους που θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός ανάλογα με την πορεία εξέλιξης της πανδημίας και τις ανάγκες αντιμετώπισής της, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τι ισχυρίστηκε ο υφυπουργός Υγείας

«Ούτε απαγορεύουν, αλλά ούτε επιβάλλουν κάτι στους πολλούς -αλλά παροτρύνουν τους λίγους να μην βλάπτουν την συντριπτική πλειονότητα» σημείωσε ο ο αναπληρωτής υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης. Και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για μία νομοθετική πρωτοβουλία ισορροπημένη και δίκαιη που σταθμίζει το κοινό καλό με την ατομική επιλογή, χωρίς να ξεχνά και την δημοκρατική αρχή, ότι η ελευθερία συνυπάρχει με την υπευθυνότητα».

 «Όσοι ακόμα και σήμερα αφήνουν έστω και μια χαραμάδα αμφισβήτησης των εμβολίων, ψαρεύουν σε θολά και επικίνδυνα νερά. Πολύ περισσότερο όταν επιτρέπουν σε συνεργάτες τους να διαλαλούν ότι είναι ανεμβολίαστοι, ή για μη εγκεκριμένες δήθεν θεραπείες» παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Και εξήγησε: «Η άμυνα απέναντι του ιού θα πρέπει να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να προσαρμοστεί στις συνθήκες που κάθε φορά διαμορφώνονται. Και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει κοινό πολιτικό μήνυμα και η κοινή υπεύθυνη στάση των πολιτών».

Στην παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, που ζήτησε από τον υπουργό να αναφέρει τον αριθμό των ανεμβολίαστων πάσης φύσεως υγειονομικών στο ΕΣΥ και στις προνομιακές δομές, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε πως «η μεγάλη πλειονότητα των υγειονομικών, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και την αναγνώριση της αξίας του εμβολιασμού, έχουν εμβολιαστεί. Στο ΕΣΥ έχει ξεπεράσει το 85% στο ιατρικό προσωπικό και το 69% στο νοσηλευτικό προσωπικό».

Κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ

Στην επιμονή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει ο υπουργός απόλυτους αριθμούς, απάντησε ότι «σας δίνω μια τάξη μεγέθους και ένα ποσοστό, καθώς οι αριθμοί διαφοροποιούνται καθημερινά» κάτι που δεν ικανοποίησε τον κ. Ραγκούση. Ο τελευταίος παρατήρησε πως είναι χιλιάδες οι ανεμβολίαστοι στο ΕΣΥ και αναρωτήθηκε με αφορμή την τροπολογία: «Εάν αυτοί ή ένα μεγάλο ποσοστό τους, τελικά θελήσουν να παραμείνουν ανεμβολίαστοι και τεθούν σε αναστολή εργασίας, τι θα γίνει; Δεν θα καταρρεύσει το ΕΣΥ;».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ «να αποφασίσετε ποια θέση παίρνετε. Λέτε “ναι μεν αλλά”… Από τη μια λέτε υποστηρίζετε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και από την άλλη έρχεστε εδώ και μας λέτε ότι θα φύγει κόσμος από το ΕΣΥ». Οι βουλευτές των κομμάτων της συμπολίτευσης επέκριναν την αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την (μεταξύ αλλων) «για αυτή την αντιεπιστημονική, αντιπροοδευτική και αντιδραστική αντίληψη, την οποία βλέπουμε στην Πλατεία Συντάγματος».

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, μιλώντας για την τροπολογία ανέφερε ότι ο υπουργός Υγείας θα έπρεπε να είχε επιλέξει τις προηγούμενες μέρες να ζητήσει να συγκληθεί η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για να γινόταν ένας ουσιαστικός, πολιτικός διάλογος και να είχαν κληθεί οι αντίστοιχοι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς. Όλοι είπε «συμφωνούμε ότι το εμβόλιο είναι το μεγάλο και δημόσιο αγαθό και όπλο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη πανδημία».

Η τροπολογία, είπε, «έχει σαφώς αντισυνταγματικά χαρακτηριστικά και έρχεται με τιμωρητική διάθεση, η οποία θα αποδειχθεί ατελέσφορη και στον ίδιο τον στόχο της ενίσχυσης των εμβολιασμών». Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι καταστρατηγεί το Εργατικό Δίκαιο, σημειώνοντας ότι «δεν νοείται το δημόσιο ως εργοδότης να θέτει σε αναγκαστική άδεια τους εργαζόμενους και ταυτόχρονα να τους αποστερεί τον μισθό. Είναι αντισυνταγματικό». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε την τροπολογία «πολιτικά επικίνδυνη, αναποτελεσματική, διχαστική και συνταγματικά προβληματική».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης ανέφερε πως «βρισκόμαστε ενώπιον μιας πραγματικότητας η οποία δεν επιτρέπει να εκπέμπουμε αντιφατικά μηνύματα στο θέμα της πανδημίας. Όλοι γνωρίζουμε ότι το μοναδικό μέσο ανάσχεσης, αυτήν τη στιγμή, της πανδημίας, είναι οι εμβολιασμοί. Λοιπόν εδώ δεν χωρούν, ούτε μισόλογα, ούτε αντιφατικά μηνύματα. Μπορεί να έχουμε τις ενστάσεις μας για το πώς η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί γενικότερα το θέμα της πανδημίας, για τις παλινωδίες της, τις αντιφάσεις της, την πολυγλωσσία της, την τάση της να ικανοποιεί τους πάντες, αλλά στο θέμα αυτό της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών δεν πρέπει να κάνουμε πίσω» είπε. Σε έντονους επικριτικούς κινήθηκαν οι εισηγήσεις των εκπροσώπων του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι