Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός

Στο υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάσθηκε ο προϋπολογισμός του 2024

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αθανάσιος Πετραλιάς παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2024.

Σε αυτόν προβλέπεται αύξηση των μισθών του δημοσίου τομέα, αύξηση των συντάξεων κατά 3%, αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά, επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους 9 μήνες για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες. Στον προϋπολογισμό προβλέπεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη φαρμακευτική δαπάνη, η κατάργηση του παγώματος των τριετιών στους μισθωτούς και η κατάργηση της μείωσης 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους.

Παράλληλα, μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε μεταφορές, γυμναστήρια και σχολές χορού, κινηματογράφους και αγαθά σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία. Στους στόχους του προϋπολογισμού όπως είπε ο υπουργός «περιλαμβάνεται η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες, η αποκατάσταση υποδομών και των ζημιών νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές και ο διπλασιασμός των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να καλύπτονται σε μόνιμη βάση οι δαπάνες κρατικής αρωγής έναντι φυσικών καταστροφών».

Ο ίδιος είπε ότι διοχετεύονται νέοι επενδυτικοί πόροι, ύψους 12,17 δις ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και προβλέπεται η αύξηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κατά 255 εκατ. ευρώ και αύξηση των δαπανών για την Υγεία με την αύξηση της επιχορήγησης προς τα νοσοκομεία κατά 20%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι