Τί προβλέπει το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Τι προβλέπει το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Το κείμενο συμπερασμάτων, που προέκυψε μετά την ανάλυση και αξιολόγηση του μεταναστευτικού ζητήματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, περιλαμβάνει περισσότερα και πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την επιστροφή όσων μεταναστών δεν έχουν δικαίωμα ασύλου ενώ καταδικάζει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος από συγκεκριμένες χώρες, ειδικότερα από τη Λευκορωσία.

Το επικαιροποιημένο κείμενο ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, να συνεργαστούν με τις χώρες της ΕΕ για να υιοθετήσουν μια «πιο ενοποιημένη» πολιτική για τους επαναπατριζόμενους μετανάστες που δεν δικαιούνται νόμιμη παραμονή.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει τη σημασία μιας πιο ενοποιημένης πολιτικής επιστροφών της ΕΕ και καλεί την Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο, μαζί με τα κράτη μέλη, να αναλάβουν γρήγορα δράση για να εξασφαλίσουν αποτελεσματικές επιστροφές», αναφέρουν τα συμπεράσματα.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει τις προσπάθειες τρίτων χωρών να εργαλοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς», αναφέρει το έγγραφο, φωτογραφίζοντας τη Λευκορωσία, ενώ κατά το παρελθόν ανάλογη τακτική είχε ακολουθήσει και η Τουρκία. Υπογραμμίζει, δε, το κείμενο συμπερασμάτων, «την ανάγκη ανάπτυξης εργαλείων για την αντιμετώπιση της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης». Δείτε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για το Μεταναστευτικό και την Ουκρανία:

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι