Τι σημαίνει για τους Σοσιαλδημοκράτες η παραίτηση του Ρούτε στην Ολλανδία

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται και στην παραίτηση της ολλανδικής κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε εξαιτίας του σκανδάλου με τα επιδόματα παιδιού λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Σε άρθρο με τίτλο «Η παραίτηση που δεν είναι παραίτηση» η Welt αναφέρει: «Ο “υπηρεσιακός” κατά συνέπεια πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε θέλει να προσφέρει τώρα τουλάχιστον περισσότερη διαφάνεια.

Οι κυβερνητικές αποφάσεις και τα εσωτερικά έγγραφα των αρμόδιων αρχών σχετικά με το θέμα θα δίνονται μελλοντικά στη δημοσιότητα. Αλλά ο αρχηγός του εθνολαϊκιστικού PVV Γκερτ Βίλντερς δεν είναι ευχαριστημένος: «O Ρούτε παραμένει απλώς εκεί που ήταν. Και θα συνεχίσει σα να μην έχει συμβεί τίποτα.” Όπως φαίνεται οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο, όπως είχε προγραμματιστεί. Ο Ρούτε, ο οποίος μόλις παραιτήθηκε, θα διεκδικήσει την επανεκλογή του. Έχει καλές πιθανότητες. Οι αντίπαλοί του είναι αδύναμοι».

Από την άλλη πλευρά η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε σχόλιό της εκτιμά ότι αν και το νέο σκάνδαλο ενδέχεται να μην είναι καταστροφικό για τον ίδιο τον Μαρκ Ρούτε, πλήττει την εικόνα των Σοσιαλδημοκρατών, από τους οποίους προέρχεται, στα λαϊκά στρώματα. Και σημειώνει: «Το γεγονός ότι ο δεξιός λαϊκιστής Γκερτ Βίλντερς προσπαθεί να προσεγγίσει αυτούς τους ψηφοφόρους δεν προκαλεί έκπληξη και αντικατοπτρίζει ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές δυτικές κοινωνίες: η αδυναμία της σοσιαλδημοκρατίας δημιουργεί χώρο για τους εθνικιστές».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι