Τί συμβαίνει με τις διαρροές του Nord Stream 2

Τί συμβαίνει με τις διαρροές του Nord Stream 2
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Προειδοποίηση για δύο διαρροές στον ρωσικό αγωγό Nord Stream 1 στα ύδατα της Σουηδίας και της Δανίας, εξέδωσε η Ναυτιλιακή Αρχή της Σουηδίας λίγο μετά την ανακάλυψη διαρροής στο κοντινό έργο Nord Stream 2.

«Υπάρχουν δύο διαρροές στο Nord Stream 1 – μία στη σουηδική οικονομική ζώνη και μία στην οικονομική ζώνη της Δανίας. Είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Σουηδικής Ναυτιλιακής Διοίκησης (SMA). Οι διαρροές εντοπίστηκαν βορειοανατολικά του δανέζικου νησιού Bornholm, είπε ο εκπρόσωπος. Δεν ήταν αμέσως σαφές τι προκάλεσε τις διαρροές. «Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε για να βεβαιωθούμε ότι κανένα πλοίο δεν πλησιάζει πολύ το σημείο», δήλωσε ένας δεύτερος εκπρόσωπος της SMA.

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα, οι δανικές αρχές ζήτησαν από τα πλοία να απομακρυνθούν από μια ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά του Μπόρνχολμ μετά από διαρροή αερίου από τον ανενεργό αγωγό Nord Stream 2 που παροχετεύθηκε στη Βαλτική Θάλασσα. Ο φορέας εκμετάλλευσης του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος λειτουργούσε με μειωμένη δυναμικότητα από τα μέσα Ιουνίου πριν σταματήσει εντελώς την λειτουργία του τον Αύγουστο, έκανε λόγο αργότερα τη Δευτέρα για πτώση πίεσης και στις δύο γραμμές του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1.Ο αγωγός Baltic, ένας νέος υποθαλάσσιος αγωγός που μεταφέρει νορβηγικό αέριο στην Πολωνία με ετήσια δυναμικότητα 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, πρόκειται να εγκαινιαστεί αργότερα την Τρίτη.

Τα σενάρια

Ο λόγος για την πτώση της πίεσης και στις δύο γραμμές του αγωγού Nord Stream θα μπορούσε να είναι μια στοχευμένη δολιοφθορά. Αυτό ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας η εφημερίδα Tagesspiegel, επικαλούμενη δικές της πηγές. Και στις δύο περιπτώσεις ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια του συμβάντος, στην οποία συμμετέχουν οι γερμανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας. «Δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα σενάριο που δεν είναι στοχευμένο σαμποτάζ», είπε η πηγή. «Όλα μιλούν ενάντια στη σύμπτωση», πρόσθεσε. Αυτό το είδος υποτιθέμενης δολιοφθοράς, λένε οι πηγές, δεν είναι καθόλου ασήμαντο και πρέπει να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας ειδικές δυνάμεις όπως δύτες ή υποβρύχιο.

Όσον αφορά την πατρότητα της πιθανής δολιοφθοράς, σύμφωνα με τις αρχικές υποθέσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα μπορεί να ευθύνονται ουκρανικές δυνάμεις ή δυνάμεις που συνδέονται με την Ουκρανία. Εξετάζονται επίσης και άλλες επιλογές. Στο Βερολίνο, σύμφωνα με την Tagesspiegel, τόνισαν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η υποτιθέμενη δολιοφθορά να σχεδιάστηκε πριν σταματήσουν οι προμήθειες φυσικού αερίου, καθώς ο χρόνος τέτοιων ειδικών επιχειρήσεων μπορεί να είναι μεγάλος.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι