Τι συζήτησαν Μπάιντεν και Βαρθολομαίος

Τι συζήτησαν Μπάιντεν και Βαρθολομαίος

Τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν συνάντησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Λευκό Οίκο. Ο Παναγιώτατος όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτησή

στο Twitter o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, έθεσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ το θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης, αλλά και την ανάγκη για προώθηση του εμβολιασμού κατά του Covid-19 στις αναπτυσσόμενες χώρες και για δράση κατά της κλιματικής κρίσης.

Η συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο όπως φαίνεται έγινε σε πολύ καλό κλίμα, με τους δύο άνδρες να ανταλλάσσουν θερμές χειραψίες, καθώς είναι ευρέως γνωστό ότι διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις και σε προσωπικό επίπεδο. Είχε προηγηθεί συνάντηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στα γραφεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Μπλίνκεν μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Βαρθολομαίο, ενώ αναπόλησε την επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη το 2011, στο πλάι του τότε αντιπροέδρου Μπάιντεν όταν τους είχε υποδεχθεί ο Παναγιώτατος.

Ο Αμερικανός υπουργός φέρεται να διατύπωσε εκ νέου μία πάγια αμερικανική θέση, υπέρ της θρησκευτικής ελευθερίας σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής αλλά και εσωτερικό, αναφερόμενος φυσικά στον ρόλο που επιτελεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Οι ΗΠΑ υπερασπίζονται σθεναρά την αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας και το κάνουμε μέσα από την εξωτερική μας πολιτική, όπως επίσης και στην ίδια τη χώρα μας. Η εκκλησία του Παναγιωτάτου εκτείνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, και εδώ στις ΗΠΑ», είπε.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης από τη μεριά του υπογράμμισε «Είμαστε ευγνώμονες στην αμερικανική διακυβέρνηση, την κυβέρνηση των ΗΠΑ, για τη συνεχή υποστήριξη προς τον Οικουμενικό Θρόνο, τις ιδέες και τις αρχές τις οποίες προσπαθούμε να προστατεύσουμε, αγωνιζόμενοι την ίδια ώρα να επιβιώσουμε στην ιστορική μας έδρα, την Κωνσταντινούπολη», ενώ αναφέρθηκε και σε δικές του προηγούμενες επισκέψεις στην Ουάσινγκτον.

Το παρόν στη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών έδωσε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, σύμφωνα με τον οποίο ο Παναγιώτατος κατά τη συνομιλία του με τον Μπλίνκεν έθεσε και το ζήτημα της δίωξης που βιώνουν Χριστιανοί στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για το θέμα αυτό. Κατόπιν έδωσε έμφαση στην ανάγκη για πολιτική δράση στο θέμα της κλιματικής κρίσης και στην ύπαρξη διαθρησκευτικού διαλόγου. Ο υπουργός Μπλίνκεν επιβεβαίωσε τέλος ότι η επαναλειτουργία της Χάλκης αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μπάιντεν.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι