Τι ζητούν οι πρυτάνεις από την πολιτεία – Χρηματοδότηση, ασφάλεια χώρων, διαγραφές

Τι ζητούν οι πρυτάνεις από την πολιτεία – Χρηματοδότηση, ασφάλεια χώρων, διαγραφές

Τρία βασικά θέματα ξεχώρισαν κατά την 109η Σύνοδο Πρυτάνεων των ελληνικών ΑΕΙ, που πραγματοποιήθηκε στην Ανάβυσσο και ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή: η χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, οι διαγραφές φοιτητών και η ασφάλεια.

Το πρωί είχαν πέσει δακρυγόνα έξω από το ξενοδοχείο όπου γινόταν η σύνοδος, καθώς φοιτητές που ζητούσαν να μη διαγράφονται φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο δρόμο και διεκόπη η κυκλοφορίας για δύο ώρες.

Η σύνοδος έγινε κανονικά και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συνόδου το ζήτημα της χρηματοδότησης χαρακτηρίζεται «το σημαντικότερο», κυρίως για την ανακαίνιση και τη συντήρηση των υποδομών των πανεπιστημίων. Όπως επισημαίνεται, θεωρείται « απολύτως αναγκαία» η εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030, με βάση τα σχετικά αιτήματα που έχουν υποβάλει τα πανεπιστήμια. Επίσης, ζητείται άμεση επαναφορά του μέτρου της ετήσιας έκτακτης χρηματοδότησης που, σύμφωνα με τους πρυτάνεις, «αποτελεί σημαντικό στήριγμα για την αντιμετώπιση των μεγάλων λειτουργικών αναγκών».

Η σύνοδος, μάλιστα, αποφάσισε την αποστολή σχετικής επιστολής προς τον Πρωθυπουργό, ζητώντας ταυτόχρονα συνάντηση για να του εκθέσει τη ζωτική σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των πανεπιστημίων.

Όσον αφορά στις ρυθμίσεις για τις διαγραφές φοιτητών, με βάση το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο οι πρυτάνεις πρότειναν τρεις αλλαγές: α) να μειωθεί σημαντικά το απαιτούμενο ποσοστό επιτυχούς αξιολόγησης που προβλέπεται από το άρθρο 126, β) να απαλειφθεί ο όρος «επιτυχώς» και να αρκεί η συμμετοχή σε δύο ακαδημαϊκές δοκιμασίες και γ) να δίνεται η δυνατότητα στα πανεπιστήμια αιτιολογημένης αντιμετώπισης «ειδικών» περιπτώσεων φοιτητών που κινδυνεύουν με διαγραφή.

Ως προς τα ζητήματα ασφάλειας, η Σύνοδος επανέλαβε ότι αυτά διαφοροποιούνται μεταξύ των πανεπιστημίων, και, για τον λόγο αυτό, «τα όποια μέτρα δεν θα πρέπει να έχουν οριζόντια εφαρμογή, αλλά να εξειδικευτούν ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε ΑΕΙ, με σημαντική οικονομική στήριξη της Πολιτείας». Εκ μέρους της Συνόδου, θεωρείται ότι προτεραιότητα έχουν τα μέτρα πολιτικής προστασίας, ώστε να προστατεύονται από κάθε πιθανό κίνδυνο η ζωή και η εργασία των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

«Η Σύνοδος Πρυτάνεων ζητά από την Πολιτεία να στηρίξει το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην προσπάθειά του να εκπληρώσει τον ύψιστο σκοπό του που είναι η εκπαίδευση των νέων γενιών σε όφελος της ελληνικής κοινωνίας, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη της προς την ακαδημαϊκή κοινότητα και σεβόμενη το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων», καταλήγει η ανακοίνωση της Συνόδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx