ΤιkTok: Ο χρόνος στις ΗΠΑ μετράει αντίστροφα…

ΤιkTok: Ο χρόνος στις ΗΠΑ μετράει αντίστροφα…

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υιοθέτησε σήμερα με ψήφους 352 υπέρ και 65 κατά ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ, εφόσον το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν διακόψει κάθε δεσμό με τη μητρική εταιρεία του ByteDance και ευρύτερα με την Κίνα.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την πλατφόρμα, που μέχρι και πριν από λίγες ημέρες δεν φαινόταν να απειλείται. Ακολουθεί ψηφοφορία στην Γερουσία, όπου το αποτέλεσμα δεν μπορεί να προβλεφθεί με σιγουριά.

«Ανυπομονούμε να εργαστούμε από κοινού προκειμένου αυτό το νομοσχέδιο να περάσει από τη Γερουσία και να εφαρμοσθεί ως νόμος», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση οι γερουσιαστές Μαρκ Γουόρνερ και Μάρκο Ρούμπιο, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής και ο Ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος αντίστοιχα, που εν προκειμένω ομονοούν.

Από την πλευρά του, το TikTok χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων  «απαγόρευση λειτουργίας» και προέτρεψε τους Αμερικανούς γερουσιαστές να ακούσουν τους ψηφοφόρους τους προτού αναλάβουν οποιαδήποτε δράση. Η εταιρεία έχει δηλώσει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες ότι δεν πρόκειται να δώσει δεδομένα χρηστών στο κράτος της Κίνας, καθώς αυτό είναι το βασικό επιχείρημα όσων θέλουν να το “κλείσουν” ή, πιθανόν, και το γεγονός ότι ανταγωνίζεται μια καθαρόαιμη αμερικανική επιχείρηση, το Facebook.

«Η διαδικασία ήταν μυστική και το νομοσχέδιο είχε μπλοκάρει για έναν και μοναδικό λόγο: Πρόκειται για μια ξεκάθαρη απαγόρευση λειτουργίας. Ελπίζουμε πως η Γερουσία θα αναλογιστεί τα στοιχεία, οι γερουσιαστές θα ακούσουν τους ψηφοφόρους τους και θα συνειδητοποιήσουν τον αντίκτυπο στην οικονομία, τις επτά εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις και τους 170 εκατομμύρια Αμερικανούς που χρησιμοποιούν την υπηρεσία μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Tύπου του TikTok στις ΗΠΑ. Αμερικανοί πολιτικοί υποστηρίζουν ότι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΒyteDance που έχει το TikTok είναι μέλος του κομμουνιστικού κόμματος Κίνας, κάτι που το ΤikTok έχει διαψεύσει.

Ο Τραμπ επί του προκειμένου, ενώ το 2020 είχε πάρει θέσει εναντίον του, τώρα δήλωσε πως θεωρεί ότι η απαγόρευση του TikTok θα ευνοήσει αθέμιτα τον μεγάλο ανταγωνιστή του, το Facebook. Υπέρ του TikTok έγιναν μέχρι και μίνι διαδηλώσεις, καθώς μόνο στις ΗΠΑ έχει 160 εκατ. χρήστες, δηλαδή πάνω από το μισό πληθυσμό και αν εξαιρεθούν παιδιά και υπέργηροι, κάνει χρήση του πάνω από το 80% των νέων ενηλίκων και των μεσηλίκων. To TikTok έχει περιθώριο περίπου 6 μηνών για να αποδεσμευθεί από κινεζικά κεφάλαια, διαφορετικά (αν τελικά περάσει ο νόμος) το περιεχόμενο του δεν θα μπορεί να φιλοξενηθεί σε αμερικανικές συσκευές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι