Τηλεφώνημα Μακρόν – Αναστασιάδη

Πύρινη κόλαση στην Κύπρο –Εκκενώθηκαν χωριά, βοήθεια από Ελλάδα και Ισραήλ, slpress

Τηλεφωνική επικοινωνίας είχε σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου η επικοινωνία έγινε στο πλαίσιο των τακτικών επαφών των δύο ηγετών και σήμερα αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, σε σχέση με την αναμενόμενη σύγκληση της άτυπης συνάντησης «5+1», σκοπός της οποίας θα είναι να επιτευχθεί συμφωνία για επαναδρομολόγηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραμένει πάντοτε η επίτευξη μιας περιεκτικής, βιώσιμης και διαρκούς λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως επίσης και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεδομένου ότι η Γαλλία αποτελεί ένα εκ των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέδειξε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Παρίσι, ειδικότερα επί ζητημάτων ασφαλείας και εφαρμογής της συμφωνίας για λύση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού «επί τη βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της ΕΕ».

Οι δύο ηγέτες είχαν, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που άπτονται των προσεχών Ευρωπαϊκών Συμβουλίων. Ειδική μνεία έγινε στη Σύνοδο του ερχόμενου μήνα, οπότε και αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου το θέμα της Τουρκίας με βάση και τη σχετική Έκθεση που αναμένεται να υποβάλει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε την στρατηγικής σημασίας σχέση Κύπρου-Γαλλίας, η οποία αποσκοπεί στην από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων στη μεσογειακή λεκάνη, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται το ίδιο όραμα για ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι