Τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Μπλίνκεν

Τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Μπλίνκεν

Για την Ερυθρά Θάλασσα και πιθανόν τη συμμετοχή της ελληνικής φρεγάτας συζήτησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον  υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Antony Blinken.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, συζητήθηκαν η κατάσταση στη Γάζα, οι εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα και οι κίνδυνοι για την ελευθεροπλοΐα από τις επιθέσεις των Χούθι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Antony Blinken συζήτησαν επίσης διμερή ζητήματα, ενόψει και της έναρξης του επόμενου γύρου του “Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ” τον Φεβρουάριο στην Ουάσιγκτον.

Η ανακοίνωση είναι λακωνική, αλλά επειδή διαμορφώνεται σε αυτή τη φάση η στάση της ΕΕ όσον αφορά στην Ερυθρά Θάλασσα και οι ΗΠΑ με τη Βρετανία είναι υπέρ μιας πιο “ενεργής” παρέμβασης στην θαλάσσια περιοχή, πιθανόν το τηλεφώνημα να αφορούσε και αυτό ή τα F-35.

Υπενθυμιζεται ότι ο πρωθυπουργός κ.Μητσοτάκης είναι εμπύρετος με γρίπη και ότι ασθενεί, κατά συνέπεια το τηλεφώνημα δεν μπορεί να έγινε για κάτι ήσσονος σημασίας. Υπενθυμιζεται επίσης ότι ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε, το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024, τον Αμερικανό ΥΠΕΞ στη Σούδα, όπου είχαν συνάντηση σε ένα ιδιαίτερο θερμό κλίμα. Στη συνάντηση εκείνη, συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά και η απόκτηση των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 από την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι