Τηλεφωνήθηκε ο Πούτιν με τον Ερντογάν -Μια στο καρφί, μια στο πέταλο για την Αγία Σοφία

Πεδίο μάχης η νύχτα γάμου! – Στο νοσοκομείο γαμπρός και νύφη

Την έντονη ανησυχία του “για τις αντιδράσεις που προκαλεί η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί” εξέφρασε σε τηλεφωνική επικοινωνία  του με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Όπως μεταδίδει το Sputnik, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετέφερε  στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει και μεταξύ των ορθοδόξων στη χώρα του η απόφαση μετατροπής. “Του μετέφερε την δημόσια κατακραυγή στη Ρωσία” αναφέρει το πρακτορείο.

Πάντως στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας, αν και το Πατριαρχείο Μόσχας πήρε σαφέστατη θέση υπέρ του να μην μετατραπεί σε τζαμί, η πολιτική ηγεσία είναι συγκρατημένη. Νωρίτερα (πριν τηλεφωνηθούν οι Πρόεδροι)  αναφέρθηκε  στο θέμα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Βερσίνιν και είπε

“Πρόκειται σε γενικές γραμμές για εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας στο οποίο ούτε εμείς ούτε οποιοσδήποτε άλλος πρέπει να αναμιχθεί. Όμως σημειώνουμε την αξία του μνημείου ως τόπου που αποτελεί μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού».

Ο Ερντογάν φέρεται (από ανακοίνωση του Κρεμλίνου) να απάντησε ότι “δεν πρέπει να ανησυχούν, η πρόσβαση σε αυτό το μοναδικό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού θα είναι εγγυημένη για όλους τους επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων των ξένων πολιτών, και θα διασφαλιστεί η διατήρηση των χριστιανικών ιερών».

Για Λιβύη

Για τη Λιβύη τονίστηκε εκ νέου η ανάγκη για πρόωρο τερματισμό της ένοπλης αντιπαράθεσης και για επάνοδο στη διαπραγματευτική διαδικασία, βάσει των αποφάσεων της Διεθνούς Διάσκεψης του Βερολίνου στις 19 Ιανουαρίου 2020, που εγκρίθηκε με την απόφαση 2510 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συμφωνήθηκε να ενταθούν οι κοινές πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης, κατά την επικοινωνία των δύο ανδρών τονίστηκε η σημασία της ενίσχυσης των προσπαθειών για την προώθηση της διευθέτησης του Συριακού, περιλαμβανομένου του πλαισίου της Αστάνα , με βάση τη συμφωνία της συνόδου κορυφής Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος -σύμφωνα με το Κρεμλίνο-συνεχάρη επίσης τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την έγκριση με δημοψήφισμα των αλλαγών στο Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι δύο αρχηγοί κρατών συμφώνησαν να συνεχίσουν τον τακτικό διάλογο.

Οι διαφορές στις ανακοινώσεις των δύο Προεδριών

Η αντίστοιχη ανακοίνωση από την Τουρκική Προεδρία είναι παρόμοια, με μια βασική διαφορά:δεν έχει καμία αναφορά στο διάλογο Πούτιν – Ερντογάν για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι