Την αναθεώρηση του Άρθρου 86 ζητά ο Πέτρος Κόκκαλης – Τί λένε καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου

Την αναθεώρηση του Άρθρου 86 ζητά ο Πέτρος Κόκκαλης – Τί λένε καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου

Την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών προκειμένου η διερεύνηση ποινικών ευθυνών των μελών της κυβέρνησης να αποσυνδεθεί από την έγκριση της Βουλής, ζήτησε ο πρόεδρος του ΚΟΣΜΟΥ Πέτρος Κόκκαλης σε συνέντευξη που παραχώρησε πλαισιωμένος από τους καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου Γιώργο Σωτηρέλη και Ξενοφώντα Κοντιάδη.

Με αφορμή το δυστύχημα των Τεμπών ο κ. Κόκκαλης ανέφερε: «Η εικόνα συγκάλυψης σε κάθε μεγάλη υπόθεση απαξίωσε το πολιτικό σύστημα και το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών, ενώ σήμερα αποτελεί πλέον απειλή για τη Δημοκρατία, αφού οι πολίτες έχουν βεβαιότητα για την απουσία δικαίου, όποτε εμπλέκεται πολιτικός. Σήμερα, ο ΚΟΣΜΟΣ, ζητάει την αναθεώρηση του Άρθρου 86 του Συντάγματος και δεσμεύεται πως θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για την κατάργησή του, καθιστώντας το όρο για κάθε συνεργασία – πολιτική, ή κυβερνητική. Για εμάς, η κατάργηση του Άρθρου 86 καθίσταται από σήμερα η πρώτη προτεραιότητα στο πρόγραμμα και την πολιτική μας δράση».

Το άρθρο 86 του Συντάγματος προβλέπει ότι για την άσκηση ποινικής δίωξης των υπουργών αρμόδια είναι η Βουλή. Όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη ελληνική ιστορία η απόφαση της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης εξαρτάται από το αν ο εκάστοτε Υπουργός είναι πολιτικός φίλος ή πολιτικός αντίπαλος της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ο ΚΟΣΜΟΣ προτείνει με αφορμή το δυστύχημα των Τεμπών και τη συγκέντρωση σχεδόν ενάμιση εκατομμυρίου υπογραφών για την αλλαγή του τρόπου ποινικής δίωξης των Υπουργών, στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος να αφαιρεθεί η συγκεκριμένη αρμοδιότητα από τη Βουλή και να ανατεθεί στη δικαστική εξουσία. Επίσης προτείνει να αναθεωρηθεί η διαδικασία επιλογής της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων προκειμένου να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

“Κοινοβουλευτικός Φατριασμός”

Ο κ. Κόκκαλης αναφερόμενος στην τρέχουσα επικαιρότητα είπε ότι θα συνυπέγραφε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη παρότι «θα απορριφθεί λόγω κοινοβουλευτικού φατριασμού”. Τοποθετήθηκε για την διαρροή των προσωπικών δεδομένων των Ελλήνων του εξωτερικού σημειώνοντας ότι παρότι δεν αισθάνεται καθόλου ασφαλής από τις πρακτικές της κυβέρνησης και ενώ υπάρχει ουσιαστικό ζήτημα ελέγχου της επιστολικής ψήφου, εντούτοις εκτιμά ότι η πρόταση για διεθνείς παρατηρητές είναι υπερβολική καθώς υπάρχουν εγγυήσεις για τον διακομματικό έλεγχο των εκλογών και εν τέλει “δεν είμαστε μπανανία».

Για το κόμμα του είπε ότι δεν είναι απλώς υπέρ των συνεργασιών αλλά «έχουμε γενετική προδιάθεση», επί του παρόντος όμως τις περιόρισε στο πλαίσιο της Ευρωβουλής και της ευρωομάδας στην οποία συμμετέχει. Απέρριψε δε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να κατέβει στις ευρωεκλογές σε συνεργασία με τη Νέα Αριστερά και να μοιραστούν από 2,5 χρόνια την έδρα.

Σωτηρέλης και Κοντιάδης: Να απεμπλακεί η Βουλή

Οι δύο καθηγητές Ξενοφών Κοντιάδης και Γιώργος Σωτηρέλης συμφώνησαν ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για την αλλαγή του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών ώστε τελικά τα μέλη της κυβέρνησης να παραπέμπονται και να δικάζονται από τον φυσικό τους δικαστή. Θα πρέπει να απεμπλακεί εντελώς η Βουλή. Ενδεχομένως η δωσιδικία υπουργών να γίνεται από ειδικό δικαστικό σώμα (πχ ολομέλεια των Εφετών Αθήνας), με αυξημένες εγγυήσεις. Σημείωσαν πάντως ότι στην προηγούμενη αναθεώρηση δεν ήταν στις προτάσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι επιτακτικό να αλλάξει η διαδικασία για να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια πολιτικών προνομίων, σημείωσαν και πρόσθεσαν ότι η απόδοση ευθυνών εμποδίζεται από τον κοινοβουλευτικό φατριασμό.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των Τεμπών ο κ. Σωτηρέλης ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι από την δικαστική έρευνα προκύπτουν νέα στοιχεία που να δικαιολογούν το αίτημα για Προανακριτική Επιτροπή για τους Κώστα Καραμανλή και Γιώργο Καράγιαννη. «Μπορούν και πρέπει να παραπεμφθούν σε ειδικό δικαστήριο» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι μπορεί να εφαρμοστεί και η πρόβλεψη για γνωμοδότηση ειδικού δικαστικού σώματος.

Γενικότερα συμφώνησαν ότι η συγκέντρωση των υπογραφών από τους πολίτες εντάσσονται στο πλαίσιο του συνταγματικού θεσμού της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Ο θεσμός προβλέπεται από το τελευταίο Σύνταγμα ωστόσο δεν εκδόθηκε ο εκτελεστικός νόμος: «Είναι μία μορφή προβλεπόμενης αλλά μη δυνάμενη να υλοποιηθεί διαδικασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «πρέπει παράλληλα να εκληφθεί ως αναθεωρητική πρωτοβουλία».

Οι δύο καθηγητές επίσης συμφώνησαν ότι θα πρέπει γενικότερα να αλλάξει το Σύνταγμα ώστε να υπάρξει αποδέσμευση της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από τη κυβέρνηση. Ο κ. Σωτηρέλης πρότεινε την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου και την αλλαγή του διάχυτου και παρεμπίπτοντος ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων όπως ισχύει σήμερα. Τέλος έκανε αναφορά στο νόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων λέγοντας ότι θα μπορούσε να προηγηθεί η αναθεώρηση του άρθρου 16. Το ότι δεν έγινε δείχνει ότι αποσκοπούσε η πρωτοβουλία της κυβέρνησης στην διευθέτηση συμφερόντων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx