Την Μπέρμποκ προβάλλει το Politico ως πιθανή επόμενη πρόεδρο στην Κομισιόν

Την Μπέρμποκ προβάλλει το Politico ως πιθανή επόμενη πρόεδρο στην Κομισιόν

Tην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ παρουσιάζει το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης Politico ως πιθανή υποψήφια για την θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε περίπτωση που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν καταφέρει να εκλεγεί.

Σύμφωνα με την BILD, η οποία αναμεταδίδει το δημοσίευμα του Politico για την Αναλένα Μπέρμποκ, μετά τις ευρωεκλογές, το επόμενο θέμα που θα μετρήσει στη Γερμανία αλλά και πανευρωπαϊκά είναι η θέση που θα κρατήσει ο Όλαφ Σολτς στο θέμα της Κομισιόν. Πάντως ο λόγος που το Politico προβάλλει την Μπέρμποκ είναι ίσως ότι τάχθηκε υπέρ του να χρησιμοποιηθούν δυτικά όπλα για στόχους εντός ρωσικής επικράτειας.

«Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι εκφράζουν μεγάλη η δυσαρέσκεια για την φον ντερ Λάιεν πολλοί σημαντικοί παράγοντες της ΕΕ», αναφέρει η εφημερίδα και επισημαίνει ότι π.χ. ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν  θα προτιμούσε τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Η BILD, παραπέμποντας στο Politico, γράφει ότι «ο Μακρόν δεν είναι μόνος του. Ακόμη και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δυσανασχετεί με την κυρία φον ντερ Λάιεν, επειδή θεωρεί ότι φλερτάρει με την ιταλική κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι. Ο  Σολτς θα μπορούσε να εγκαταλείψει την σημερινή Γερμανίδα επικεφαλής της Επιτροπής για χάρη του Μάριο Ντράγκι που τον συμπαθούν πολλά στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος».

Όπως υπενθυμίζει όμως η εφημερίδα, στην προγραμματική συμφωνία του SPD με τους Πράσινους και τους Φιλελευθέρους (FDP) προβλέπεται ότι εφόσον δεν είναι Γερμανός ο επικεφαλής της Κομισιόν, τότε τον επόμενο επίτροπο της Γερμανίας θα τον ορίσουν οι Πράσινοι. «Υπάρχουν ελάχιστες υψηλές προσωπικότητες με εμπειρία, για αυτό στο μυαλό έρχεται το όνομα της Αναλένα Μπέρμποκ. Λέγεται επίσης ότι η υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε συζητήσεις για μια θέση στην Επιτροπή, ακόμη και αν δεν γίνει πρόεδρός της», συνεχίζει η BILD.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BILD

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι