Την Ελλάδα την έχει σώσει ένα “τείχος”σωφρόνων που τηρούν τα μέτρα – Βραζιλία θα ήταν χωρίς αυτά
28/03/2021Πολύ συγκρατημένος όσον αφορά στο “άνοιγμα” δραστηριοτήτων είναι ο ειδικός στους ρετροϊούς και καρκινογόνους ιούς κ. Γιώργος Παυλάκης, που ηγείται του τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, αλλά συγχρονως παρακολουθεί στενά τα της Ελλάδος. Εκτιμά ότι οι ανοιχτοί χώροι δεν διασώζουν υπενθυμίζοντας το περσινό καλοκαίρι και ότι για να γλιτώσει η Ελλάδα τη θερινή σεζόν, πρέπει να κάνει υπομονή τουλάχιστον ένα μήνα ακόμη, καθώς «δεν τα πάμε καλά με τον αριθμό των εμβολίων».
«Η κυβέρνηση άνοιξε τα κομμωτήρια κυρίως για ψυχολογικούς λόγους», είπε, «αλλά κάθε άνοιγμα της πολιτείας, από τον πολίτη εύκολα παρεξηγείται ως μήνυμα ότι “καλά πάμε” και χαλαρώνει πολλαπλά. Δεν πρέπει να γίνουν προς το παρόν ανοίγματα. Και αυτό που λέγεται “καλύτερα ανοιχτή εστίαση παρά η νεολαία με ποτήρια στα σοκάκια” είναι σχήμα οξύμωρο. Οιοδήποτε άνοιγμα αυξάνει τα κρούσματα. Περισσότερες επαφές σημαίνει περισσότερες μεταδόσεις του ιού. Προσπαθούμε με έναν παράλογο τρόπο, να βγάλουμε λογικό αποτέλεσμα. Δεν είναι δυνατόν. Αν η Ελλάδα δεν είχε μέτρα και δεν διέθετε αυτό το τείχος των σωφρόνων που την έσωσαν, θα ειχε γίνει Βραζιλία. Πρέπει όμως να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη»
Σε συνέντευξή του προς τον τηλεοπτικό σταθμό Open είπε ότι «ο Απρίλιος πρέπει να θεωρηθεί χαμένος, είμαστε ακόμη στην κορυφή ενός τεράστιου επιδημικού κύματος, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Αν γίνει τώρα μικρό άνοιγμα, θα δούμε εικόνες Μπέργκαμο. Είμαι επιφυλακτικός και για τη σταθεροποίηση. Οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι άσχημες, θα έχουμε σκαμπανεβάσματα και αύξηση θανάτων. Είμαστε στην κορυφή του κύματος και δεν ειναι σίγουρο ότι η πορεία θα εξαρτάται από τη συμπεριφορά του πληθυσμού. Το βρετανικό στέλεχος μεταδίδεται πολύ εύκολα και με μάσκες που τη μισή μέρα τις φοράμε στο πηγούνι ή που χάσκουν αριστερά και δεξιά και δεν εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπο, προστασία δεν υπάρχει».
Ήταν μικρό το κύμα, γιατί το μικρύναμε εμείς
Επιμένει ιδιαίτερα στην παράταση και στο σφίξιμο των μέτρων ο κ. Παυλάκης, που παρακολούθησε στενά και την εξέλιξη στην Ιταλία και στην Πορτογαλία. «Τα μέτρα είναι απαραίτητα, και τα άλλα που λέγονται είναι φαιδρά και εξωεπιστημονικά. Πρέπει να δεχόμαστε ότι δεν έχουμε την τέλεια λύση, έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στο κακό και στο χειρότερο. Μαγική λύση δεν υπάρχει. Η καλύτερη από τις κακές λύσεις είναι να εντατικοποιήσουμε τα μέτρα που υπάρχουν τώρα. Στο πρώτο κύμα δεν υπήρξε πολύς ιός γιατί τον σταματήσαμε, ήταν μικρό το κύμα γιατί το μικρύναμε εμείς οι άνθρωποι, με τα μέτρα που πήραμε. Από τα τέλη Αυγούστου ήταν προφανές ότι έρχεται νέο κύμα, αν είχαμε 2-3 βδομάδες σκληρή καραντίνα τότε, θα το είχαμε ανακόψει, αλλά δεν το κάναμε» τόνισε ο ερευνητής.
Και τώρα είπε ότι ετοιμαζόμαστε ουσιαστικά να κάνουμε το ίδιο λάθος. «Αν θυσιαστεί μέρος του Πάσχα με μικρό άνοιγμα, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλό καλοκαίρι. Αυτό θα εξαρτηθεί και από την επόμενη εβδομάδα όμως. Αν δεν ανακάμψει η οικονομία το καλοκαίρι, θα γίνουν πολύ άσχημα τα πράγματα. Από τα λάθη που έγιναν το φθινόπωρο, μπορεί τώρα να χρειαστεί να θυσιαστεί το Πάσχα. Η γραμμή άμυνας είναι οι εμβολιασμοί και η προετοιμασία για να υπάρξει ένα λογικό καλοκαίρι. Έχουν γίνει λάθη, αλλά είναι δύσκολο στη φωτιά της μάχης να πάρεις όλες τις σωστές αποφάσεις. Το εύκολο είναι να κατακρίνεις τα λάθη».
Για τα τεστ είπε ότι προφανώς θα βοηθήσουν, «όμως το κύριο όπλο μας είναι τα εμβόλια και η Ευρώπη δεν τα έχει πάει τέλεια. Μέχρι το καλοκαίρι δεν νομίζω να υπάρξει επάρκεια εμβολίων στην Ευρώπη», είπε.
«Ανοίγματα με το σταγονόμετρο, αλλά μετά το Πάσχα. Αν πέσουν στον Απρίλη τα κρούσματα, τότε ας ανοίξει το λιανεμπόριο λιγάκι να δουλέψει με προσοχή το Πάσχα. Η τελευταία γραμμή άμυνας της Ελλάδας,όμως, είναι να σωθεί το καλοκαίρι και να ανακάμψει όλη η οικονομία, οπότε πρέπει να “σφιχτούμε” τώρα για να δουλέψει η θερινή σεζόν. Είναι για όλους οικονομικά πολύ σημαντικότερο το καλοκαίρι από το τι θα γίνει μέσα στον Απρίλη ή και το Πάσχα» σημείωσε ο κ. Παυλάκης.