Τις πταίει για το κομμένο ρεύμα: ΔΕΗ, μνημόνια, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, δήμοι;

Το Twitter απέκλεισε τον Βελόπουλο

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Alpha, είπε ότι για το μεγάλο πρόβλημα να μείνουν χωρίς ρεύμα επί δύο και τρεις ημέρες εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, φταίνε ουσιαστικά τα μνημόνια.

«Ξέρουμε το πρόβλημα, ειναι τα δέκα χρόνια κρίσης στην Ελλάδα δυστυχώς που έφεραν και το δίκτυο της ηλεκτρικής ενέργειας λίγο πίσω και άρα χρειάζονται σοβαρές επενδύσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει. Για την επόμενη δεκαετία τα πλάνα επενδύσεων και του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ για μέση και υψηλή τάση ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ», είπε.

Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες της Μήδειας, ο υπουργός τις απέδωσε σε μεγάλο βαθμό στη σφοδρότητα της κακοκαιρίας τονίζοντας ότι «ήταν μια κατασταση η οποία εκ των πραγμάτων σε μεγάλο βαθμό δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί». Για τα απαραίτητα κλαδέματα στα δέντρα (καθώς το ρεύμα κόπηκε απο δέντρα που λύγισαν απο το χιόνι και παρέσυραν τα καλώδια) είπε ότι «φέτος είχε γίνει δουλειά και ο σχετικός προυπολογισμός ήταν αυξημένος κατά 30%».

«Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε ένα σφοδρό καιρικό φαινόμενο, το οποίο έσπασε τα δέντρα. Είμαι μαζί με τα συνεργεία τις τελευταίες 48 ώρες έχουμε δει πράγματα που δεν μπορεί να τα συλλάβει ανθρώπινος νους να φτιάχνουμε μία γραμμή, να φεύγουμε, να την ηλεκτροδοτούμε και μετά από δέκα λεπτά να σπάνε άλλα δύο δέντρα και να την ξαναβραχυκυκλώνουν», είπε.

Ας ξαναφέρουμε το ρεύμα στα σπίτια και μετά βλέπουμε

Για την απόδοση ευθυνών και την αναζήτηση των αιτίων των τόσο εκτεταμένων προβλημάτων ηλεκτροδότησης ακόμα και εντός Αττικής, ο κ. Σκρέκας είπε πως «δε θα ησυχάσουμε αν δεν πάρει και το τελευταίο σπίτι ρεύμα. Φυσικά και υπάρχουν προβλήματα και κανένας δεν μπορεί να πει, όποιος έχει σώας τα φρένας, ότι όλα έχουν γίνει έτσι όπως θα μπορούσαν ίσως, ιδανικά, να έχουν γίνει. Αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε στο πρόβλημα και έχουμε έναν πρωταρχικό στόχο: να ηλεκτροδοτήσουμε όλες τις περιοχές, όλα τα σπίτια. Την επόμενη μέρα θα τα συζητήσουμε όλα αυτά» κατέληξε.

Ποιος πρέπει να κόβει τα δέντρα;

Η υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ στην Αττική έχει μείνει εδώ και πολλά χρόνια στα χαρτιά. Και δεν είναι μόνον η Αττική, καθώς τρία νησιά έμειναν χωρίς ρεύμα από πτώσεις δέντρων στα ορεινά της Μαγνησίας. Οπότε η προστασία των καλωδίων απομένει ως μοναδική λύση.

Για κοπή απειλητικού (προς τα καλώδια) δέντρου σε περιοχές εκτός οικισμών πρέπει να ενημερωθεί η δασική υπηρεσία, η οποία σπάνια δίνει την έγκρισή της. Η αρμοδιότητα πάντως (του ποιος θα κόψει το δέντρο που ειναι κοντά σε καλώδια της ΔΕΗ) είναι μοιρασμένη ανάμεσα στους δήμους και στον ΔΕΔΔΗΕ. Εφόσον ο δήμος εντοπίσει κλαδιά δέντρων που ακουμπούν σε καλώδια, θα πρέπει άμεσα να ενημερώσει τον ΔΕΔΔΗΕ και το δέντρο να κλαδευτεί από έναν εκ των δύο φορέων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι