Το «αναγκαίο καλό» και οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης
21/08/2018Την ώρα που ο πρωθυπουργός απευθυνόταν στον ελληνικό λαό με διάγγελμα από την Ιθάκη, ο κυβερνητικός εταίρος του, Πάνος Καμμένος, χαρακτήριζε «αναγκαίο καλό» την συνεργασία των δύο κομμάτων. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση επιδόθηκε σε μια προσπάθεια αποδόμησης της εξόδου από τα μνημόνια, υποστηρίζοντας ότι αυτά δεν έχουν τελειώσει.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αμέσως μετά την κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος, τόνισε σε δηλώσεις του ότι η Ελλάδα βγαίνει σήμερα από τα μνημόνια και υπενθύμισε ότι αυτό ήταν ο πρώτος στόχος της κυβερνητικής συνεργασίας των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Καμμένος ανέφερε ωστόσο ότι πρέπει να εκπληρωθούν άλλοι δυο στόχοι: η απόδοση ποινικών ευθυνών στη διαπλοκή και τη διαφθορά και η ανάπτυξη. Σημείωσε μάλιστα, ότι αυτοί οι δύο στόχοι πρέπει να επιτευχθούν από την παρούσα κυβέρνηση. Έδωσε έτσι διάρκεια στην κυβερνητική συνεργασία, προσδιορίζοντας το τέλος της θητείας της με το πέρας της συνταγματικής εντολής, εκτός και αν χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις για εθνικά θέματα, δηλαδή να εγκριθεί από την ελληνική βουλή η συμφωνία με τα Σκόπια. Εκτίμησε ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση δεν αναμένονται εξελίξεις πριν τον Μάιο του 2019.
Παραλλήλως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απηύθυνε πρόσκληση επανασυσπείρωσης με το κόμμα σε εκείνα τα στελέχη του, που απομακρύνθηκαν από αυτό υπό το βάρος πιέσεων.
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
«Ψεύτικο» χαρακτήρισε τον «συμβολισμό της Ιθάκης» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας στην θεωρία του χαμένου χρόνου το 2015, που οδήγησε, κατά τον ίδιο, στο «αχρείαστο» τρίτο μνημόνιο Τσίπρα, αλλά και στην θεωρία του τέταρτου άτυπου μνημονίου.
«Δεν φτάσαμε στο τέρμα της διαδρομής», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας ότι «σήμερα τελειώνει η φτηνή χρηματοδότηση, αλλά συνεχίζονται τα σκληρά μέτρα και οι βαριές δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας». Παραλλήλως κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι σκηνοθετεί και πάλι ψεύτικα γεγονότα, σημειώνοντας ότι το ίδιο έκανε και το βράδυ της 23ης Ιουλίου, στην διάρκεια της τραγωδίας στο Μάτι.
Αναφερόμενος στις θετικές δηλώσεις από τον διεθνή χώρο ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι υπάρχει ανακούφιση κάποιων Ευρωπαίων αξιωματούχων, «καθώς η Ελλάδα έχει αναλάβει και νέες δεσμεύσεις χωρίς όμως να ζητάει άλλα δανεικά». Επανέλαβε τέλος την βασική πολιτική θέση του, ότι «δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση, όσο υπάρχει η σημερινή κυβέρνηση», καθώς και το αίτημά του για πολιτική αλλαγή.
Περισσότερο γλαφυρή στον σχολιασμό της ήταν η Φώφη Γεννηματά, η οποία ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός φαντασιώνεται πως είναι ο σύγχρονος Οδυσσέας, ενώ είναι «αδίστακτος μνηστήρας της εξουσίας, με μεγάλο κόστος για την Ελλάδα και τους Έλληνες».
Πρόσθεσε επίσης, σε αυστηρότερο τόνο, ότι «το αχρείαστο και επώδυνο Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έληξε, αλλά τα προβλήματα είναι εδώ» και υποστήριξε ότι «οι τυχοδιωκτισμοί του κ. Τσίπρα το 2015, κόστισαν 200 δισ. ευρώ, οδήγησαν σε νέα σκληρότερα μέτρα, σε διαρκή επιτροπεία, διόγκωσαν το δημόσιο χρέος, έβαλαν θηλιά στο λαιμό του Ελληνικού λαού». Υπογράμμισε τέλος, ότι χρειάζεται πολιτική αλλαγή και αλλαγή πολιτικής».
Σε ανακοίνωση του το Ποτάμι σημειώνει ότι «η τυχοδιωκτική διακυβέρνηση του 15 φόρτωσε στη χώρα άλλο ένα μνημόνιο και ζημιά πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων στη χώρα». Υποστηρίζει επίσης ότι η νέα αρχή που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός προϋποθέτει στοιχεία που «δυστυχώς για την χώρα είναι ασύμβατα με την διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».
«Η πραγματικότητα είναι πιο ζοφερή από αυτή που παρουσιάζουν οι κυβερνώντες» ανέφερε, σχολιάζοντας το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Παραλλήλως επιμένει στο θέμα της συναίνεσης και ζητά «ο λαός να τιμωρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές».