Τo αποτύπωμα των νέων δημοσκοπήσεων – Τί λένε οι πολίτες για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
22/12/2023Την κυριαρχία της ΝΔ και την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνουν οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση που διενήργησε η Pulse για τον ΣΚΑΪ, το διάστημα 18 – 20 Δεκεμβρίου 2023 σε πανελλαδικό δείγμα 1.107 ατόμων, Στο 18,5% είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με μικρή διαφορά. Ενδιαφέρον έχει τί λένε οι πολίτες για ζητήματα της επικαιρότητας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Pulse, στην πρόθεση με όλες τις απαντήσεις τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά: ΝΔ 31,5%, ΣΥΡΙΖΑ 12%, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 13%, ΚΚΕ 8,5%, Σπαρτιάτες 3%, Ελληνική Λύση 5%, Νίκη 3%, Πλεύση Ελευθερίας 2,5%, Νέα Αριστερά 2%, ΜέΡΑ25 2%, Άλλο 2,5%, ενώ οι αναποφάσιστοι είναι στο 15%.
Στην ερώτηση «πώς αντιμετωπίζετε τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων», το 47% απαντά σίγουρα/μάλλον θετικά, ενώ το 40% απαντά σίγουρα/μάλλον αρνητικά. Το γεγονός ότι η πλάστιγγα γέρνει προς το να επιτραπεί η λειτουργία τους, φαίνεται πιο ξεκάθαρα στην ερώτηση «λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων: Με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;», όπου το 30% απαντά «θα επιθυμούσα να μην επιτραπεί», ενώ το 26% λέει ότι θα προτιμούσε να επιτραπεί και το 28% ότι «δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί». Αδιάφορο για το ζήτημα δηλώνει το 5% των ερωτηθέντων, ενώ το 11% δήλωσε δεν ξέρω ή δεν απάντησε.
Τί λένε οι πολίτες
«Στα δύο» όμως, είναι μοιρασμένοι οι πολίτες σε ό,τι αφορά το θέμα του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse, το 46% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει μάλλον/σίγουρα αρνητικά τον πολιτικό γάμο, ενώ το 45% δηλώνει σίγουρα/μάλλον θετικά. Ωστόσο, στην ερώτηση «πολιτικός γάμος ζευγαριών του ίδιου φύλου: με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;» η ζυγαριά γέρνει στο «ναι», αφού το 52% απαντά «θα επιθυμούσα να επιτραπεί» (20%) ή «δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί» (32%). Το 33% δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί, ενώ ο ένας στους δέκα δηλώνει ότι του είναι αδιάφορο τι θα γίνει.
Η εικόνα όμως, αλλάζει σε ό,τι έχει να κάνει με τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών, με το 56% των ερωτηθέντων να απαντά μάλλον/σίγουρα αρνητικά στην ερώτηση «πώς αντιμετωπίζετε τη νομική αναγνώριση των παιδιών που μεγαλώνουν από ζευγάρια του ίδιου φύλου;». Το 36% απαντά στο ίδιο ερώτημα σίγουρα/μάλλον θετικά.
Όταν το ερώτημα για τα παιδιά εξειδικεύεται με τη διατύπωση «αναγνώριση παιδιών ζευγαριών του ίδιου φύλου: με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;», το 42% δηλώνει ότι θα προτιμούσε ή δεν έχει πρόβλημα αν επιτραπεί η νομική αναγνώριση των παιδιών που μεγαλώνουν από ζευγάρια του ίδιου φύλου, ενώ το 47% απαντά ότι θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί. Το 5% των ερωτηθέντων δηλώνει αδιάφορο για το τι θα γίνει.
Στο φαινόμενο της οπαδικής βίας η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αποτελεί μέρος ευρύτερου κοινωνικού θέματος εκδηλώσεων βίας (ποσοστό 81%), ενώ το 14% εκτιμά ότι οφείλεται σε χαρακτηριστικά του χώρου του αθλητισμού. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την αντιμετώπιση του φαινομένου το 43% πιστεύει ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται κάποιες διορθώσεις, ενώ το 11% εκτιμά ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και όπως πρέπει. Πάντως, το 34% δηλώνει ότι τα μέτρα είναι προς λανθασμένη κατεύθυνση, ενώ το 12% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ/ δεν έχω άποψη».
Η Metron Analysis
Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση και να χάνει τη θέση που κατείχε μέσα στο πολιτικό σκηνικό. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η συσπείρωση αυτή τη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις στο 51% με μεγάλες διαρροές προς ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, αλλά και προς την Νέα Αριστερά.
Το αποτέλεσμα είναι και σε αυτή τη δημοσκόπηση, όπως και σε αυτή του Νοεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου να σταθεροποιείται στην τρίτη θέση, με 10,1%, πίσω από το ΠΑΣΟΚ, που αυτή τη φορά υποχώρησε δημοσκοπικά στο 11,4% (από 12,2% τον Νοέμβριο). Το ΚΚΕ έχει 8,2% (τον Νοέμβριο είχε 9,2%). Από την άλλη, η Νέα Αριστερά, στην πρώτη μέτρησή της από τη Metron Analysis δεν ξεπερνά το 2%, δείχνοντας ότι έχει δρόμο μέχρις ότου αποκτήσει ένα ευρύτερο ακροατήριο, πέραν του στενού κομματικού. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η ΝΔ που σημειώνει ελαφρά άνοδο στο 30,9% (τον Νοέμβριο είχε 30,5%), να διευρύνει ακόμη περισσότερο τη διαφορά της από την υπόλοιπη αντιπολίτευση.
Ως προς την εκτίμηση ψήφου που κάνει η Metron Analysis αυτή αποτυπώνει πάλι μια σαφή πρωτοκαθεδρία της ΝΔ με ένα εκτιμούμενο 38%, απέναντι σε εκτίμηση 14% για το ΠΑΣΟΚ και μόλις 12,4% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 10% για το ΚΚΕ. Η εταιρεία εκτιμά ότι όλοι οι σχηματισμοί της άκρας δεξιάς έχουν τη δυνατότητα να ξαναμπούν στη Βουλή. Αντιθέτως, δεν εκτιμά ότι ακόμη έχει αυτή τη δυνατότητα η Νέα Αριστερά.
Ενδεικτική της προβληματικής κατάστασης του ΣΥΡΙΖΑ και του ρήγματος που υπάρχει στη σχέση του με σημαντικό τμήμα του εκλογικού ακροατήριο είναι και η υποχώρηση της εκλογικής επιρρροής του (δηλαδή η μέτρηση του ποσοστού των ανθρώπων που μπορεί να τον ψήφιζαν αλλά και αυτών που με τίποτα δεν θα τον ψήφιζαν).
Είναι ενδεικτικό ότι ενώ τον Σεπτέμβριο του 2023 το 37% των ψηφοφόρων θα μπορούσαν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, τώρα το ποσοστό αυτό υποχωρεί στο 26%, ενώ ένα εντυπωσιακό 73% δηλώνει ότι δεν το ψήφιζε ποτέ. Συγκριτικά η ΝΔ έχει μια ισορροπία 50-50 και στις δύο απαντήσεις ενώ ακόμη και το ΠΑΣΟΚ έχει 46% που μπορεί και να το ψήφιζε και 54% που δεν θα το ψήφιζε.
Χαμηλή δημοτικότητα Κασσελάκη
Τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνονται και στη χαμηλή δημοτικότητα του Στέφανου Κασσελάκη. Ο νεός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει μόλις 23% θετικές γνώμες και 71% αρνητικές (τις περισσότερες από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης έχει μεγαλύτερη δημοτικότητα από τον Στέφανο Κασσελάκη.
Από την άλλη σταθερά υψηλή παραμένει η δημοτικότητα του Δημήτρη Κουτσούμπα που βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 44% θετικές γνώμες (πίσω από το 47% του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη).