Το Bloomberg για τα ελληνοτουρκικά, με τον καημό του για το ρωσικό αέριο
07/09/2020«Η Τουρκία φαίνεται να έχει απομονωθεί, καθώς η Ελλάδα αποκτά όλο και περισσότερους συμμάχους (Κύπρος, Αίγυπτος, Ισραήλ, Γαλλία), γεγονός που ευνοεί την εθνικιστική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» σημειώνει σε άρθρο γνώμης το αμερικανικό Bloomberg.
Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι «σε παλαιότερες ελληνοτουρκικές κρίσεις μεσολαβούσε ο εκάστοτε Πρόεδρος των ΗΠΑ προκειμένου να αποφευχθεί η ελληνοτουρκική σύρραξη, αλλά τον ρόλο αυτό τον έχει αναλάβει τώρα η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Παρά τη διαμεσολάβησή της και μία προσωρινή εκεχειρία, η ένταση συνεχίζεται αμείωτη, με κίνητρο την εκμετάλλευση ενεργειακών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε διαφιλονικούμενα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Οι ΗΠΑ φαίνονται και απρόθυμες και ανήμπορες να αποτρέψουν μία ένοπλη σύρραξη και η Καγκελάριος πρέπει μάλλον να ενισχύσει τις προσπάθειές της».
Αναφερόμενος ο αρθρογράφος στην επιρροή της Καγκελαρίου στον Ερντογάν, επισημαίνει ότι «διαφαίνεται όντως κάποια επιρροή, καθώς η Γερμανία είναι ένας από τους κύριους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας και η χώρα κατέχει επί του παρόντος της Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Μία από τις προτεινόμενες λύσεις», γράφει το Bloomberg, «είναι η συμμετοχή της Τουρκίας στο “Συμβούλιο για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο”, από το οποίο είναι αποκλεισμένη, λόγω της ρήξης της με την Κύπρο. Η διαμεσολάβηση της Καγκελαρίου μπορεί να έχει δύο στόχους: αφενός να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους, με το επιχείρημα ότι η πρόσβαση στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική για ενεργειακή ανεξαρτησία από τη Ρωσία, αφετέρου να πείσει την Τουρκία και την Κύπρο ότι η Ευρώπη είναι η πιο λογική αγορά για το φυσικό αέριο ενώ η πιο σύντομη διαδρομή περνάει μέσα και από τις δύο χώρες».