Το CHP βγήκε από δεξιά στον Ερντογάν: “Να απαντήσουμε στην Ελλάδα με πράξεις στο Αιγαίο”
11/04/2024Μέμφεται ως αδρανή τον Ερντογάν που δεν απαντά μαχητικά στην Ελλάδα για το ζήτημα του Αιγίου, ο Γιανκί Μπαγτζίογλου, ο οοποίος ναι μεν είναι υποναύαρχος εν αποστρατεία και εκτιμάται ως σχετικά αναμενόμενο να έχει στρατιωτική ρητορική, όμως δεν παύει να είναι αντιπρόεδρος του φερομένου ως μετριοπαθούς Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP. Εξάλλου το κόμμα αυτό, τον έχει ορίσει “σκιώδη” υπουργό Άμυνας.
Ο απόστρατος υποναύαρχος προτρέπει τον Ερντογάν να ανακηρύξει θαλάσσιες περιοχές που θα υποστηρίξουν τις κυριαρχικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, προτείνει αντίστοιχα σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό ρηγμάτων στο Αιγαίο Πέλαγος.
«Η Ελλάδα προσπαθεί να διατηρήσει το status quo στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας την άμυνά της και αναπτύσσοντας στρατιωτική συνεργασία με μακρινά αλλά περιφερειακά κράτη, γεγονός που υπονομεύει τα συμφέροντα της Τουρκίας στη θάλασσα», είπε ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, σε συνέντευξή του στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ.
Είπε ότι η Ελλάδα με τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο προλειαίνει το έδαφος για διεκδικήσεις κυριαρχίας στο Αιγαίο».
«Η Τουρκία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την κρατική της σοφία και να ανακηρύξει θαλάσσιες περιοχές που θα στηρίξουν τις κυριαρχικές διεκδικήσεις της και θα προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη βάση της αμοιβαιότητας Είναι σημαντικό το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας να συνεργαστούν στενά, και το Πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας και το Λιμενικό πρέπει να έχουν σημαία και παρουσία στις περιοχές αυτές και να είναι έτοιμοι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα κατά ενδεχόμενων παραβιάσεων στις περιοχές που θα κηρυχθούν από την Τουρκία “προστατευόμενες”».
Επίσης είπε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν «πρέπει να διεξάγει σεισμικές έρευνες στο Αιγαίο Πέλαγος για τον εντοπισμό ρηγμάτων από τα σεισμικά ερευνητικά μας σκάφη. Αυτές οι περιοχές που ανακοίνωσε η Ελλάδα, είναι πολύ πιθανό ορισμένες να επικαλύπτονται από τις τουρκικές περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας. Η βασική στρατηγική εθνικής άμυνας της Ελλάδας αποτελείται από τρία σκέλη: Θέλουν τον διάλογο για να αναπτύξουν σχέσεις με κράτη που θα υποστηρίξουν τις θέσεις της οπουδήποτε στον κόσμο, να κερδίσουν χρόνο στη διαδικασία με κράτη με τα οποία έχει διαφωνίες και να διατηρήσει το status quo, Το δεύτερο σκέλος είναι αποτρεπτικό, μέσω δραστηριοτήτων στρατιωτικής συνεργασίας με πολλά κράτη. Το τρίτο είναι η επιτάχυνση που καταγράφεται στις προμήθειες όπλων της», είπε.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του CHP, «από την ημέρα της ίδρυσης του κράτους της Ελλάδας μέχρι σήμερα, οι διεκδικήσεις της στο Αιγαίο Πέλαγος αποτελούν σταθερό μέρος της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και της αντιπολίτευσης. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, σε ορισμένες περιόδους, η Ελλάδα στόχευε να επιτύχει τις πολιτικές της φιλοδοξίες με φαινομενικά αθώα έργα, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος ή η επιστημονική έρευνα. Πρόσφατα, έχει αυξηθεί ο αριθμός τέτοιων φαινομενικά αθώων πρωτοβουλιών», αναφέρει ο Γιανκί. «Πρωτοεφάρμοσαν το πλάνο τους για διεκδικήσεις κυριαρχίας στο Αιγαίο Πέλαγος αξιοποιώντας το σχέδιο Natura 2000 της ΕΕ και συνέχισαν να διεκδικούν υπό τον μανδύα της έρευνας και διάσωσης και τώρα με τα θαλάσσια πάρκα».