Το δεύτερο κόμμα στα Σκόπια κατηγορεί την πρόεδρο ότι προκάλεσε κρίση “με το καλημέρα”

Το δεύτερο κόμμα στα Σκόπια κατηγορεί την πρόεδρο ότι προκάλεσε κρίση “με το καλημέρα”

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στα Σκόπια, το DUI, που ήρθε δεύτερο μετά το VMRO στις πρόσφατες εκλογές, επέκρινε την απόφαση της νέας προέδρου να αποκαλέσει τη χώρα με τον όρο “Μακεδονία” στην ορκωμοσία της.

«Λυπούμαστε για την ομιλία της. Με την πρώτη της κιόλας φράση παραβίασε το Σύνταγμα, μην αναφέροντας τη λέξη Δημοκρατία, ούτε την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο. Δεν πρόλαβε καλά-καλά να αναλάβει και προκάλεσε ήδη κρίση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας» δήλωσε ο Άρμπερ Αντέμι, βουλευτής του DUI.

Στις τελευταίες εκλογές, το συγκεκριμένο αλβανικό κόμμα ήρθε δεύτερο με 19 έδρες, ενώ πρώτο ήρθε το VMRO το οποίο στηρίζει την Σιλιανόφσκα και που έχει πλέον 58 έδρες στις συνολικά 120 της Βουλής. Τρίτο κόμμα ήρθε το  Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι με 19 έδρες και το οποίο κυβερνούσε με την υποστήριξη των Αλβανόφωνων. Τέταρτη δύναμη, με 13 έδρες, είναι ο συνασπισμός τεσσάρων αλβανικών κομμάτων με την επωνυμία “Αξίζει”, ενώ από 6 έδρες κατέλαβε το φιλορωσικό κόμμα “Αριστερά” και το νεοσύστατο κόμμα “Ξέρω” του δημάρχου του Κουμάνοβο, Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι.

Το VMRO ήδη έλαβε εντολή διερευνητικών επαφών για το σχηματισμό κυβέρνησης. Αποκλείεται να συνεργαστεί μαζί του το Σοσιαλδημοκρατικό και το DUI, αλλά το VMRO μπορεί να προσεταιριστεί τρεις βουλευτές από ένα από τα έξι μικρά κόμματα που εισήλθαν στη Βουλή μόνα τους ή σε συνασπισμό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι