Το Εφετείο δικαίωσε τον Αντρίκο Παπανδρέου, ότι δεν “έβγαλε κέρδος από τη χρεοκοπία”

Τέσσερα χρόνια η ποινή στον 23χρονο για σουγιάδες και βεγγαλικά

Αποζημίωση 50.000 ευρώ λόγω ηθικής βλάβης καλείται να καταβάλει ο Πάνος Καμμένος στον Αντρίκο Παπανδρέου, που δικαιώθηκε από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών για μια υπόθεση που άρχισε από το 2011, όταν ο Πάνος Καμμένος είπε ότι ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού είχε βγάλει κέρδος από την χρεοκοπία της Ελλάδας.

Το δικαστήριο κλήθηκε να εξετάσει σε δεύτερο βαθμό τις αγωγές του Αντρίκου Παπανδρέου κατά του Πάνου Καμμένου, που είχε καταγγείλει δημόσια τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού για δήθεν εμπλοκή του σε CDS (ασφάλιστρα κινδύνου), με αποτέλεσμα να επωφεληθεί από τη χρεοκοπία της χώρας. Οι δικαστές δικαίωσαν τον Αντρίκο Παπανδρέου, ενώ αποφάσισαν ότι κάθε φορά που ο κ. Καμμένος επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς του, θα καταβάλλει 2.000 στον μηνυτή.

Πότε άρχισε η ιστορία

Η πρώτη αγωγή κατατέθηκε το 2011 και η δεύτερη το 2012. Στην πρώτη αγωγή, ο Παπανδρέου ζητούσε χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ύψους 1 εκατ. ευρώ. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο απέρριψε την αγωγή και επέβαλε στον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού να καταβάλει δικαστικά έξοδα 20.000 ευρώ στον Πάνο Καμμένο.

Ο Αντρίκος Παπανδρέου προσέφυγε όμως και δεύτερη φορά κατά του Πάνου Καμμένου, επειδή ο μηνυόμενος επανέλαβε τις κατηγορίες εις βάρος του. Με τη δεύτερη αγωγή διεκδικούσε χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ύψους 300.000 ευρώ. Στη δεύτερη αγωγή, το δικαστήριο δέχθηκε εν μέρει τους ισχυρισμούς του Αντρίκου Παπανδρέου και του επιδίκασε αποζημίωση 30.000 ευρώ.

Ασκήθηκαν εφέσεις και το Εφετείο έκρινε πως ο ισχυρισμός του Πάνου Καμμένου (ότι ο Παπανδρέου μετείχε ως εταίρος στις εταιρείες IJ Partners SA και Unigestion SA και έβγαλε μέσω αυτών κέρδος από τη χρεοκοπία) δεν ευσταθούσε. Ο Πάνος Καμμένος συνέδεε, συγκεκριμένα, τις εταιρείες αυτές με την αγορά CDS από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το 2009, και υποστήριζε ότι η συναλλαγή έγινε επειδή ο Αντρίκος Παπανδρέου είχε εσωτερική πληροφόρηση για την επικείμενη χρεοκοπία και για την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Επισης ο Πάνος Καμμένος έλεγε ότι ο αδελφός του πρωθυπουργού «επιχείρησε μέσω των CDS να κερδοσκοπήσει από τη χρεοκοπία της χώρας την οποία ο ίδιος γνώριζε εκ των προτέρων». Το Εφετείο έκρινε ότι οι ισχυρισμοί του Πάνου Καμμένου ήταν αναληθείς καθώς «αποδείχθηκε ότι ο ενάγων ουδεμία σχέση είχε με τις αγορές των CDS από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όπως εξάλλου δεν είχαν καμία σχέση και οι εταιρείες IJ Partners και Unigestion που εξαρχής διέψευσαν αυτόν τον ισχυρισμό».

Από την άλλη, το Εφετείο έκρινε ότι ο Πάνος Καμμένος δεν γνώριζε την αναλήθεια των ισχυρισμών του, αλλά είχε την εσφαλμένη πεποίθηση ότι οι εταιρείες είχαν όντως αγοράσει τα CDS από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ότι ο Αντριίκος Παπανδρέου ήταν εταίρος τους και είχε άμεση ανάμιξη στις συναλλαγές.

Παρά το γεγονός ότι δεν γνώριζε πως έκανε λάθος, εντούτοις έχει ευθύνη (λένε οι Εφέτες) γιατί ο Πάνος Καμμένος είχε μακρά κοινοβουλευτική εμπειρία, σπουδές ως οικονομολόγος αλλά και είχε πλέον υπ΄όψιν του την διάψευση από τους θιγόμενους μετά την πρώτη καταγγελία του.

Απειλή

Οι Εφέτες επίσης διακρίνουν σκοπό εξύβρισης καθώς χρησιμοποιήθηκαν όροι όπως συμμορία, cosa nostra και λαμόγια. Μάλιστα οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου ειχαν και απειλητικούς υπαινιγμούς σε βάρος του αδελφού του Αντρίκου Παπανδρέου, δηλαδή του Γιώργου Παπανδρέου, που ήταν τότε πρωθυπουργός. Ως απειλητικές κρίθηκαν οι φράσεις “θα κάνουμε τη δίκη κάτω από το σπίτι του”, “είμαστε πολλοί” και “θα έρθουν και ενώπιον της λαϊκής δικαιοσύνης”. Το Εφετείο έκρινε ότι θα πρέπει για ηθική βλάβη να επιδικαστεί αποζημίωση 50.000 ευρώ για τις δύο αγωγές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι