Το HRW καλεί Κούρδους & Άσαντ να ερευνήσουν για τους ομήρους του ΙΚ

Χώρα τράνζιτ για τζιχαντιστές η Ελλάδα, Νεφέλη Λυγερού

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσετους Κούρδους και την κυβέρνηση της Συρίας να ερευνήσουν την τύχη χιλιάδων ανθρώπων που αγνοούνται στις περιοχές που έλεγχε το Ισλαμικό Κράτος, ανάμεσά τους ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι που αιχμαλωτίστηκαν από τους τζιχαντιστές όταν αυτοί έλεγχαν τεράστιες περιοχές στη Συρία εξακολουθούν να αγνοούνται, επεσήμανε η ΜΚΟ επικαλούμενη τα στατιστικά στοιχεία του Συριακού Δικτύου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μεταξύ των αγνοούμενων είναι και γνωστές προσωπικότητες, όπως ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζον Κάντλι και ο ιησουίτης ιερέας Πάολο Νταλ Όλιο.

Οι κουρδικές αρχές οι οποίες ελέγχουν πλέον τα πρώην προπύργια του ΙΚ στη βορειοανατολική Συρία δίνουν «σπάνια» απαντήσεις στους συγγενείς των αγνοούμενων, κατήγγειλε το ΗRW. Το ίδιο ισχύει και για τις συριακές αρχές οι οποίες καθυστερούν, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, να δώσουν λεπτομερείς πληροφορίες για το θέμα. «Οι άνθρωποι οι συγγενείς των οποίων εξαφανίστηκαν από περιοχές που σήμερα ελέγχουν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις καταγγέλλουν ότι ακούν μόνο εικασίες σύμφωνα με τις οποίες το ΙΚ σκότωσε όλους τους αιχμαλώτους», επεσήμανε το HRW.

Το ΙΚ κατέλαβε το 2014 τεράστιες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας ιδρύοντας ένα χαλιφάτο, προτού ηττηθεί το 2017 και το 2019. «Το τέλος του ελέγχου του ΙΚ στις περιοχές αποτελεί ευκαιρία να δοθούν απαντήσεις στις οικογένειες των οποίων συγγενείς εξαφανίστηκαν στη Συρία», τόνισε ο Τζο Στορκ περιφερειακός αναπληρωτής διευθυντής του HRW. Η ΜΚΟ καλεί τις κουρδικές και τις συριακές αρχές να δημιουργήσουν «ένα κέντρο διασύνδεσης ή ένα πολιτικό όργανο» για να συγκεντρώσει πληροφορίες για τους αγνοούμενους και να επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους.

Επίσης ζήτησαν να προστατευθούν οι ομαδικοί τάφοι όπου βρίσκονται τα λείψανα χιλιάδων ανθρώπων που εκτελέστηκαν από το ΙΚ. Δεκάδες ομαδικοί τάφοι έχουν εντοπιστεί στη Συρία και το Ιράκ μετά την ήττα του ΙΚ, όμως η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων είναι αργή, περίπλοκη και κοστοβόρα. Τέλος, το HRW ζήτησε από τις συριακές και τις κουρδικές αρχές να ζητήσουν από τους τζιχαντιστές που κρατούν και άλλα πρόσωπα που φέρονται να συνδέονται με το ΙΚ αν διαθέτουν πληροφορίες για την τύχη των αγνοούμενων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι