Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοινώνει ότι “εξουδετέρωσε” 17 Κούρδους μαχητές

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοινώνει ότι “εξουδετέρωσε” 17 Κούρδους μαχητές

Σύμφωνα με το υπουργείο ‘Αμυνας ,τουρκικές δυνάμεις σκότωσαν 17 μαχητές του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σε διάφορες περιοχές του βόρειου Ιράκ και της βόρειας Συρίας.

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, το υπουργείο ανέφερε πως οι δυνάμεις του “εξουδετέρωσαν” δέκα αντάρτες του PKK που βρίσκονταν στις περιοχές Γκάρα και Χακούρκ του βόρειου Ιράκ και σε μια περιοχή όπου ο τουρκικός στρατός εξαπολύει συχνά διασυνοριακές επιδρομές στο πλαίσιο της επιχείρησής του “Claw-Lock”.

Ανέφερε πως άλλοι επτά μαχητές “εξουδετερώθηκαν” σε δύο περιοχές της βόρειας Συρίας, όπου η Τουρκία έχει εισβάλει στο παρελθόν.

Η χρήση από το υπουργείο του όρου “εξουδετέρωσαν” σημαίνει συνήθως ότι σκοτώθηκαν. Το PKK, που διεξάγει αντάρτικο εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1984, θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι διασυνοριακές επιθέσεις της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ προκαλούν επί χρόνια εντάσεις με τη γειτονική της χώρα. Η Άγκυρα έχει ζητήσει από το Ιράκ περισσότερη συνεργασία για την αντιμετώπιση του PKK και η Βαγδάτη το χαρακτήρισε “απαγορευμένη οργάνωση” τον Μάρτιο.

Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε συνομιλίες με αξιωματούχους στη Βαγδάτη και την Αρμπίλ, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, σχετικά με τη συνεχιζόμενη παρουσία του PKK στο βόρειο Ιράκ, όπου έχει τη βάση του, και άλλα θέματα. Ο Ερντογάν είπε αργότερα ότι πιστεύει πως και το Ιράκ αντιλήφθηκε την ανάγκη να εξολοθρευθεί το PKK.

Η Τουρκία έχει επίσης διενεργήσει στρατιωτικές εισβολές στη βόρεια Συρία εναντίον της πολιτοφυλακής YPG, η οποία θεωρεί πως είναι πτέρυγα του PKK.

Ο Ερντογάν και οι υπουργοί του έχουν πει κατ΄επανάληψη πως αν και η Άγκυρα εργάζεται για την αποκατάσταση των σχέσεων με την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έπειτα από χρόνια εχθρότητας, πρόκειται να εξαπολύσει νέα επίθεση στη βόρεια Συρία για να εκδιώξει τις YPG πέρα από τα σύνορά της.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι