Το Ιράκ καλεί σε κατεπείγουσα σύνοδο τις αραβικές χώρες για τον Λίβανο – 356 οι νεκροί και 1.246 οι τραυματίες

Το Ιράκ καλεί σε κατεπείγουσα σύνοδο τις αραβικές χώρες για τον Λίβανο – 356 οι νεκροί και 1.246 οι τραυματίες
epa11618482 Israeli emergency teams work at the scene of a missile strike on a residential neighbourhood in Kiryat Bialik, northern Israel, 22 September 2024. The Israeli military said that about 85 projectiles were identified crossing from Lebanon into several areas in northern Israel on 22 September. Some of the shells were intercepted, and fallen projectiles were located in Kiryat Bialik, Tsur Shalom and Moreshet, igniting fires in the area, the statement added. Following the attack on northern Israel the Israel Defense Forces (IDF) said it conducted strikes against Hezbollah targets in Lebanon. EPA/ABIR SULTAN

Το Ιράκ ανακοίνωσε απόψε ότι θέλει να οργανώσει μια «κατεπείγουσα σύνοδο» των αραβικών χωρών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που διεξάγεται αυτήν την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συζητηθούν «οι επιπτώσεις από τη σιωνιστική επιθετικότητα» στον Λίβανο και «να εργαστούν από κοινού για να σταματήσει το Ισραήλ την εγκληματική συμπεριφορά του». Και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε σήμερα τη βαθύτατη ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων στον Λίβανο.

«Ο γενικός γραμματέας ανησυχεί βαθύτατα για την κλιμάκωση της κατάστασης κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής και για τις μεγάλες απώλειες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών, που αναφέρθηκαν από τις αρχές του Λιβάνου», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε νωρίτερα ότι από τα σημερινά ισραηλινά πλήγματα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 356 άνθρωποι – ανάμεσά τους 24 παιδιά και 42 γυναίκες – ενώ 1.246 τραυματίστηκαν.

Όσον αφορά στο κάλεσμα του Ιράκ, η ανακοίνωση του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ για την συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσε: «Το Ιράκ καλεί σε διεξαγωγή κατεπείγουσας συνόδου με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των αραβικών χωρών που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουμε τον αντίκτυπο της σιωνιστικής επιθετικότητας στον Λίβανο». Η Αίγυπτος από πλευράς της ζήτησε να παρέμβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «μετά την επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση». Τα στρατιωτικά πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο «θα οδηγήσουν την ευρύτερη περιοχή στο χάος», ανέφερε η Τουρκία. Η Χεζμπολάχ εν τω μεταξύ ανακοίνωσε ότι ο στρατιωτικός διοικητής της Αλί Καράκι “είναι καλά και βρίσκεται σε ασφαλές μέρος”.

Το Ισραήλ δεν κάνει καμία αναφορά στους αμάχους πέραν του ότι υποστηρίζει ό,τι και για την Γάζα, ότι δηλαδή η Χεζμπολάχ τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες της Χεζμπολάχ καταστράφηκαν σήμερα από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο. Είπε: «ό,τι έχτιζε η Χεζμπολάχ σε μια περίοδο δύο δεκαετιών, μετά τον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου (σ.σ. το καλοκαίρι του 2006), καταστρέφεται από τις IDF (τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις)», είπε.

Από το πρωί, μαχητικά αεροσκάφη και drones έχουν πλήξει περισσότερους από 1.300 στόχους που σύμφωνα με το Ισραήλ συνδέονται με τη Χεζμπολάχ σε διάφορες τοποθεσίες του Λιβάνου, και επλήγησαν σημεία που κατά την δήλωση των Ισραηλινών που θα χρησιμοποιούνταν για επιθέσεις  εναντίον του Ισραήλ. Εκπρόσωπος των IDF ανακοίνωσε επίσης πως τουλάχιστον πέντε ρουκέτες εκτοξεύτηκαν απόψε από την Χεζμπολάχ εναντίον της Χάιφας – της τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Ισραήλ – «αλλά καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx