Το Ιράν καλεί για εξηγήσεις τους διπλωμάτες τριών χωρών για τις δηλώσεις τους

Το Ιράν καλεί για εξηγήσεις τους διπλωμάτες τριών χωρών για τις δηλώσεις τους

Στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκαν σήμερα οι πρεσβευτές της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας για να τους επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας σε σχέση με τις δηλώσεις των ηγετών των χωρών τους μετά τα ιρανικά πλήγματα, που αποτελούσαν αντίποινα για την επίθεση του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.

Οι τρεις διπλωμάτες «κλήθηκαν στο υπουργείο, μετά τις ανεύθυνες θέσεις ορισμένων αξιωματούχων των χωρών αυτών σε σχέση με την απάντηση του Ιράν σε μια σειρά ενεργειών του σιωνιστικού καθεστώτος κατά Ιρανών πολιτών και κατά των συμφερόντων της χώρας μας», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν σύμφωνα με δύο ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε την επίθεση του Ιράν ανεύθυνη και παντελώς αδικαιολόγητη. Δήλωσε συγκεκριμένα «Η επίθεση του Ιράν ήταν ανεύθυνη και δεν δικαιολογείται επ΄ ουδενί. Το Ιράν διακινδυνεύει ανάφλεξη. Είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και θα συζητήσουμε άμεσα τα περαιτέρω με τους συμμάχους μας».

Ο Μακρόν δήλωσε «καταδικάζω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, η οποία απειλεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή. Εκφράζω την αλληλευγγύη μου στον ισραηλινό λαό και την δέσμευση της Γαλλίας για την ασφάλεια του Ισραήλ, των συνεργατών μας και την σταθερότητα στην περιοχή.»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε: «Καταδικάζουμε την επικίνδυνη επίθεση του Ιράν και θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε την ασφάλεια του Ισραήλ. Μαζί με τους συμμάχους μας θα συνεργαστούμε άμεσα για να επέλθει σταθερότητα στην περιοχή και να αποτραπεί κλιμάκωση.»

Σύμφωνα με το Reuters, ο επικεφαλής του Τμήματος Δυτικής Ευρώπης στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τις τρεις χώρες για «δύο μέτρα και δύο σταθμά», καθώς αντιτάχθηκαν στην καταδίκη του Ισραήλ για την επίθεσή του σε προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό. Συγκεκριμένα, νωρίτερα αυτό το μήνα η πρόταση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (η οποία είχε συνταχθεί από τη Ρωσία) καταδίκαζε την επίθεση του Ισραήλ στο κτίριο της πρεσβείας του Ιράν στη Συρία, όμως δεν “πέρασε”.

«Η στρατιωτική δράση του Ιράν κατά των βάσεων του σιωνιστικού καθεστώτος είναι στο πλαίσιο του δικαιώματος νόμιμης άμυνας που προβλέπεται στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και αποτελεί απάντηση σε μια σειρά εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης επίθεσης στο κτιριο της πρεσβείας του Ιράν στη Συρία», πρόσθεσε ο Ιρανος διπλωμάτης.

Υπενθυμιζεται ότι η Ομάδα των Επτά / G7, στην οποία συμμετέχουν η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένεται να πραγματοποιήσει βιντεοκλήση αργότερα μέσα στη μέρα, για να συζητήσει την επίθεση του Ιράν και το τι μέλλει γενέσθαι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι