Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ… Συνέχεια επιχειρήσεων στον Κόλπο

Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ… Συνέχεια επιχειρήσεων στον Κόλπο

Το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό θα εξακολουθήσει τις τακτικές αποστολές στον Κόλπο, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων ISNA, μία ημέρα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τους ναυτικούς να μείνουν μακριά από αμερικανικά πολεμικά πλοία. «Οι ναυτικές μονάδες της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στον Περσικό Κόλπο και στον Κόλπο του Ομάν θα συνεχίσουν τις τακτικές αποστολές τους σύμφωνα με τις επαγγελματικές αρχές όπως και κατά το παρελθόν», δήλωσε μη κατονομαζόμενος στρατιωτικός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το ISNA.

Η προειδοποίηση των ΗΠΑ ακολουθεί μια απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο μήνα ότι θα πυροβολούνται όποια ιρανικά πλοία παρενοχλούν σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Η Κεντρική Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ που έχει την έδρα της στο Μπαχρέιν ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως η προειδοποίηση «σχεδιάστηκε ώστε να ενισχύσει την ασφάλεια, να ελαχιστοποιήσει την ασάφεια και να μειώσει τον κίνδυνο λάθος υπολογισμού».

Τον περασμένο μήνα 11 ιρανικά πλοία ήρθαν κοντά σε πλοία του ΠΝ και της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ στον Κόλπο, ένα περιστατικό που ο στρατός των ΗΠΑ αποκάλεσε «επικίνδυνη και προκλητική» συμπεριφορά. Η Τεχεράνη επέρριψε την ευθύνη για το περιστατικό στην Ουάσινγκτον.

Οι τριβές ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον αυξήθηκαν από το 2018 όταν ο Τραμπ αποσύρθηκε από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν με έξι διεθνείς δυνάμεις και επανέφερε τις κυρώσεις σε βάρος της χώρας που παραλύουν την οικονομία της. Ο επικεφαλής του επίλεκτου σώματος του Ιράν Φρουροί της Επανάστασης δήλωσε τον περασμένο μήνα πως η Τεχεράνη θα καταστρέψει πολεμικά πλοία των ΗΠΑ αν απειληθεί η ασφάλειά της στον Κόλπο. Οι θρησκευτικοί ηγέτες του Ιράν θεωρούν πως η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή συνιστά απειλή για την ασφάλεια της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι