Το Ισραήλ μπλόκαρε τον στολίσκο βοήθειας προς τη Γάζα πιέζοντας τον πρόεδρο της Γουινέα Μπισάου

Το Ισραήλ  μπλόκαρε τον στολίσκο βοήθειας προς τη Γάζα πιέζοντας τον πρόεδρο της Γουινέα Μπισάου

Ο «Στολίσκος της Ελευθερίας», μια ανθρωπιστική πρωτοβουλία που έχει στόχο να μεταφέρει βοήθεια στη Γάζα με τρία μικρά φορτηγά πλοία, έχει αποκλειστεί στον Μαρμαρά, ενώ κανονικά έπρεπε να έχει αποπλεύσει από χθες. Αιτία είναι το γεγονός ότι η ΜΚΟ που έστελνε τα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης είχε στα πλοία σημαία “ευκαιρίας” της Γουινέα Μπισάου, η οποία όμως εδώ και τρεις ημέρες δεχόταν πιέσεις από το Ισραήλ. Σήμερα η Γουινέα Μπισάου τελικά απέσυρε τη σημαία της.

Το Ισραήλ συνεχίζει τον θαλάσσιο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας αλλά 250 ακτιβιστές, Τούρκοι και Νοτιοαφρικανοί -μεταξύ των οποίων και εγγονός του Νέλσον Μαντέλα- ήταν αποφασισμένοι να σπάσουν τον αποκλεισμό. Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι τα πλοιάρια μπορεί να μεταφέρουν όπλα στη Χαμάς και οι διοργανωτές έχουν ζητήσει από οιαδήποτε αρχή να ελέγξει τα μικρά φορτηγά πλοία.

Υπενθυμίζεται ότι ένας παρόμοιος στολίσκος το 2010 προκάλεσε το σημαντικότερο ρήγμα στις σχέσεις Τουρκίας -Ισραήλ, καθώς Ισραηλινοί επιτέθηκαν σε αυτόν σε διεθνή ύδατα και σκοτώθηκαν 9 Τούρκοι και άλλων εθνοτήτων ακτιβιστές, ενώ τραυματίσθηκαν δεκάδες.

Ο Συνασπισμός Στόλου της Ελευθερίας (Freedom Flotilla Coalition – FFC) αναφέρει ότι δεν μπόρεσε να αποπλεύσει αφού η Γουινέα Μπισάου απέσυρε τη σημαία από τα πλοία και η εξεύρεση σημαίας δεν είναι κάτι που απαιτεί απλώς μια – δυο μέρες.

«Δυστυχώς, η Γουινέα Μπισάου έγινε συνένοχος στην εσκεμμένη πείνα, την παράνομη πολιορκία και τη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα», αναφέρει ο Συνασπισμός. «Το Διεθνές Μητρώο Πλοίων της Γουινέας Μπισάου (GBISR), σε μια απροκάλυπτα πολιτική κίνηση, ενημέρωσε τον Συνασπισμό Στόλου της Ελευθερίας ότι απέσυρε τη σημαία της χώρας από δύο πλοία, ένα εκ των οποίων ήταν ήδη φορτωμένο με πάνω από 5.000 τόνους σωτήριας βοήθειας από 30 χώρες», τονίζεται στην ανακοίνωση. Τα τρία πλοία του στολίσκου είναι αγκυροβολημένα εδώ και μια εβδομάδα στο λιμάνι της Τούζλα (ο βυζαντινός Ακρίτας), στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version