Το Ισραήλ παρενέβη στον Στόλο Sumud: 37 Τούρκοι ακτιβιστές κρατούνται
02/10/2025
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η πρεσβεία της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ ασχολείται στενά με το ζήτημα.
Το ισραηλινό ναυτικό συνεχίζει τις επιθέσεις στα πλοία του Παγκόσμιου Στόλου Sumud, που κατευθύνονταν προς τη Γάζα με σκοπό να σπάσουν τον αποκλεισμό και να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι όλοι οι ακτιβιστές του στόλου θα απελαθούν. Ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που κρατούνται αυξήθηκε σε 37. Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσαν ότι παρακολουθείται στενά η κατάσταση των Τούρκων πολιτών που κρατούνται από τον ισραηλινό στρατό.
«Η κατάσταση των πολιτών μας που βρίσκονταν στα πλοία του Παγκόσμιου Στόλου Sumud, τα οποία κατασχέθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ενώ βρίσκονταν σε διεθνή ύδατα, παρακολουθείται στενά», τόνισαν οι πηγές, υπογραμμίζοντας ότι η Πρεσβεία μας στο Τελ Αβίβ ασχολείται στενά με το θέμα.
Ο αριθμός των Τούρκων ακτιβιστών που κρατούνται ανέβηκε σε 37
Μετά την παρέμβαση του Ισραήλ στα πλοία Mikeno και Fair Lady, ο αριθμός των Τούρκων ακτιβιστών που κρατούνται ανέβηκε σε 37. Οι ακτιβιστές μεταφέρονται στο λιμάνι Άσντοτ του Ισραήλ.
Η Τουλάι Γκιοκτσίμεν, από την Τουρκική Αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Στόλου Sumud, δήλωσε ότι αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απέλασης των ακτιβιστών την Κυριακή.
Δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών
Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι παρακολουθείται στενά η κατάσταση των Τούρκων πολιτών που κρατούνται από τον ισραηλινό στρατό.
«Η πρεσβεία μας στο Τελ Αβίβ έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να παρασχεθεί προξενική προστασία στους πολίτες μας. Οι οικογένειες των πολιτών μας ενημερώνονται για τις εξελίξεις», σημείωσαν οι πηγές.