Το Κρεμλίνο για το “σκάνδαλο” περί ανταλλαγής πληροφοριών με ΗΠΑ για τα τεστ COVID

Με ΗΠΑ και Ρωσία τα βάζει τώρα ο Ερντογάν, Κώστας Βενιζέλος

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν στείλει στη Ρωσία διαγνωστικά τεστ για την Covid-19, αλλά τόνισε πως επρόκειτο για μια ανταλλαγή εξοπλισμού για την καταπολέμηση της πανδημίας. Διέψευσε παράλληλα ότι ο Τραμπ τηλεφωνιόταν με τον Πούτιν μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο του προεκλογικού πολέμου που παρουσιάζει τον Τραμπ ως ρωσόφιλο, αμερικανικά μέσα των Δημοκρατικών προβάλλουν στοιχεία από το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ, που αναφέρει πως ο Τραμπ είχε στείλει κιτ ανίχνευσης της Covid-19 στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με τη ρωσική προεδρία, επρόκειτο απλώς για διεθνή συνεργασία εν μέσω πανδημίας.

«Ήταν η αρχή της πανδημίας, τα πρώτα τεστ δεν λειτουργούσαν καλά και στην αρχή υπήρχε έλλειψη εξοπλισμού. Εκείνη την εποχή όλες οι χώρες προσπαθούσαν να κάνουν ανταλλαγές», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους. «Στείλαμε μια παρτίδα αναπνευστήρων στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι Αμερικανοί μας έστειλαν από πλευράς τους αυτά τα τεστ», πρόσθεσε, απαντώντας στα όσα διατυπώνονται στο βιβλίο του Μπομπ Γούντγουορντ.

Ο Πεσκόφ διέψευσε εξάλλου για άλλη μια φορά έναν άλλο ισχυρισμό του ίδιου δημοσιογράφου, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει συνομιλήσει με τον Πούτιν ανεπισήμως μέχρι και επτά φορές αφότου εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο το 2021. «Όσον αφορά τα τηλεφωνήματα, αυτό δεν αληθεύει, δεν έχει συμβεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.

Ο Μπομπ Γούντγουορντ,  που έγραφε τα παρασκήνια του Λευκού Οίκου επί δεκαετίες για την Washington Post, είχε αποκαλύψει μαζί με τον Καρλ Μπέρνσταϊν το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ που κατέληξε στην παραίτηση του προέδρου Ριτσαρντ Νίξον το 1974. Αυτός είναι και ο λόγος που δίδεται βαρύτητα από κάποια μέσα στο νέο βιβλίο του με τίτλο “War” (“Πόλεμος”), που θα κυκλοφορήσει στις 15 Οκτωβρίου, και όπου γράφει πως ο Ντόναλντ Τραμπ διατήρησε προσωπική σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όσον αφορά τα τεστ που παραδόθηκαν στη Ρωσία, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ που είχαν πρόσβαση στο βιβλίο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν τα έλαβε και ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ να μην πει τίποτα: “Θέλω να μην το πείτε σε κανέναν, ο κόσμος θα σας θυμώσει, δεν θα θυμώσουν σε εμένα», φέρεται να του είχε πει ο Ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με τον Γούντγουορντ.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε επίσης λύπη που η Ρωσία σύρεται στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, αλλά είπε πως οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον είναι τόσο κακές που δεν είναι πιθανό να υπάρξει εμφανής αντίκτυπος σε αυτές με όσα γράφονται τώρα. «Μπορεί κανείς να εκφράσει μόνον τη λύπη του για όσα γράφονται» είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. «Γενικά, δεν είναι πιθανό ότι αυτά μπορεί να πλήξουν πάντως τις διμερείς σχέσεις μας, επειδή είναι δύσκολο να φανταστούμε τι θα μπορούσε να τις ρίξει σε επίπεδο χαμηλότερο από το σημερινό».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx